Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Tutkija muistuttaa Putinin ja Trumpin tapaamisesta: “Mehän emme tiedä”

Donald Trump ja Vladimir Putin tapasivat tänään Helsingissä.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak toteaa Demokraatille, ettei yllättynyt siitä, ettei Venäjän ja USA:n päämiesten Helsingin huippukokouksesta irronnut kovin konkreettista antia.

Johannes Ijäs

Demokraatti

– Mutta ei sitä ollut odotettavissakaan, kun huippukokousta ei oltu valmisteltu, Salonius-Pasternak sanoo ja viittaa siihen, että kokous järjestettiin varsin pikaisella aikataululla.

– Positiivinen anti on, että hei, he tapasivat. Selvästi jokin synkkasi, jos se johtaa lisäkeskusteluihin, ja jos menestytään edes yhdessä asiassa niin kaikki on kotiin päin, Salonius-Pasternak sanoo ja ottaa esiin esimerkiksi ydinaseriisunnan.

Salonius-Pasternak painottaa, että on tosiasia, että suurvaltojen intressit menevät ristiin monissa asioista. Noin vain niitä ei yhdellä tapaamisella ratkaista.

Sisäpoliittisesti Salonius-Pasternak arvioi, että niin Donald Trumpin kuin Vladimir Putinin viestit tavoittavat omansa. Kun kysyttiin Venäjän sekaantumisesta USA:n presidentinvaaleihin, Trump pääsi murjomaan demokraattien ehdokkaana ollutta Hillary Clintonia.

– Putinillekin tämä oli varmaan sisäpoliittisesti ihan mukava päivä ja reissu, Salonius-Pasternak heittää.

Ennen huippukokousta kannettiin huolta, puhuisivat Putin ja Trump asioista ikään kuin Euroopan yli. Tällaista ei ainakaan suoranaisesti nähty.

– Mehän emme tiedä, mistä kaikesta he puhuivat, mutta ainakaan mitään eksplisiittistä (suoranaista) ei tullut julkisuuteen. Tiedotustilaisuudessa oli se, mitä valmistellut lausunnot olivat, Salonius-Pasternak sanoo.

Toisaalta vastauksissa puhuttiin Nord stream 2 -kaasuputkesta, jonka Salonius-Pasternak muistuttaa olevan Euroopan asia.

Väsynyt asia, mutta Suomi-kuvaa ei voi aliarvioida.

Charly Salonius-Pasternak ei usko, että huippukokous olisi muuttanut maailmalla ihmisten käsityksiä siitä, miten Suomen turvallisuuspolitiittiseen asemaan suhtaudutaan. Joissakin kansainvälisissä medioissa on puhuttu, että Suomi olisi “neutraali”.

– Joidenkin ihmisten käsitys on päivittynyt ja moderni, kun taas jotkut saattavat pitää vanhat käsityksensä, Salonius-Pasternak kuittaa.

– Ei ole syytä olettaa, että suurin osa olisi muuttanut kuvaansa (suuntaan tai toiseen).

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ilmoitti omassa tiedotustilaisuudessaan niinistömäisin sanankääntein, ettei Suomi ole neutraali maa.

Salonius-Pasternak toteaa, että Helsinki ja Suomi on näyttäytynyt kansainvälisessä mediassa “aika mahtavalla tavalla”.

– Sekä fyysinen kauneus että kaikki toimii, jos näin voi sanoa. Tiedän, että tämä on vähän väsynyt asia mainita, mutta ei sitä voi aliarvioida.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE