Politiikka
6.3.2021 14:25 ・ Päivitetty: 6.3.2021 19:23
Tutkija: ”Olisi ollut dramaattisesti suurempi epäonnistuminen härkäpäisesti jatkaa vain uponneiden kustannusten logiikalla eteenpäin”
Kuntavaalien siirtäminen kesäkuulle oli suoraselkäinen päätös, arvioi yleisen valtio-opin dosentti Hanna Wass Helsingin yliopistosta. Hänen mielestään päätös osoittaa, että kansalaisten terveysturvallisuutta ja osallistumisen mahdollisuuksia pidettiin merkittävämpänä asiana kuin vaalien siirtämisestä aiheutuvaa arvovalta- tai imagotappiota.
– Totta kai tämä näyttää sillä tavalla epäonnistumiselta, että kyetäänkö järjestämään terveysturvalliset vaalit. Mutta jos riskit alettiin arvioimaan suuriksi, niin paljon järkevämpää sellaisessa tilanteessa on perääntyä, Wass sanoo STT:lle.
Eduskuntapuolueet päättivät lauantaina kuntavaalien siirtämisestä huhtikuulta kesäkuulle. Siirron syynä on nopeasti pahentunut koronatilanne. Oppositiopuolue perussuomalaiset vastusti vaalien siirtämistä.
Wassin mukaan epäonnistuminen on tapahtunut viime syksynä, kun ei ryhdytty ottamaan vakavasti valmisteluun tapoja, joilla riskejä olisi saatu taklattua. Mahdollisia toimenpiteitä olisivat hänen mukaansa olleet kirjeäänestyksen ulottaminen Suomessa asuviin äänioikeutettuihin, ennakkoäänestysajan pidentäminen sekä varsinaisen vaalipäivän muuttaminen kaksipäiväiseksi.
– Se epäonnistuminen on tapahtunut silloin (viime syksynä), mutta minusta olisi ollut dramaattisesti suurempi epäonnistuminen härkäpäisesti jatkaa vain uponneiden kustannusten logiikalla eteenpäin, kun alkoi näyttää siltä, että valittu strategia ei yksinkertaisesti toimi.
Wassin mielestä vaalilakiin ja muuhun lainsäädäntöön tarvitaan remonttia, jotta tällaiseen tilanteeseen ei ikinä jouduttaisi uudelleen.
– Mutta nyt kun jouduttiin, niin tämä perääntyminen oli ainut vastuullinen tapa toimia.
Lisää aiheesta
Siirron perustelut avattava äärimmäisen tarkasti
Wassin mukaan muun muassa ulkotiloissa tapahtuvan äänestämisen toteuttaminen on helpompaa kesäkuussa kuin vaalien alkuperäisenä ajankohtana huhtikuussa.
Wass huomauttaa, että vaalien siirto avaa myös lisää mahdollisuuksia. Hän viittaa äänestäjiin, joilla ei koronatilanteen vuoksi olisi ollut tosiasiallisia mahdollisuuksia käyttää äänioikeuttaan, sekä niihin, jotka olisivat oman harkintansa perusteella ajatelleet, että äänestämisessä on liikaa riskejä.
Lisäksi kuntavaalien siirtäminen antaa Wassin mukaan vähemmän tunnetuille ehdokkaille lisää aikaa rakentaa omaa tunnettuuttaan ja tehdä kampanjaa nykyisissä poikkeusoloissa.
Wassin mukaan on valitettavaa, että suurin oppositiopuolue perussuomalaiset vastusti vaalien siirtämistä. Sen kannalta, miten oikeutettuna päätös näyttäytyy kansalaisten silmissä, olisi Wassin mukaan ollut parempi, jos puolueet olisivat pystyneet tekemään päätöksen yksimielisesti.
– Mutta eihän sellainen pakotettu konsensuskaan kuulu demokratiaan. On hyvä, että on mahdollisuus tuoda se eriävä näkemys esiin.
Wass muistuttaa, että demokratiassa vaalit ovat keskeisin tapa, jolla äänestäjien näkemykset tulevat päätöksentekoon. Siksi hänen mielestään tulisi äärimmäisen tarkasti avata, mitkä ovat olleet perustelut vaalien siirtämisen taustalla.
Vuorelma: Tähän asti suurin epäonnistuminen Suomessa
Tampereen yliopiston tutkijatohtori Johanna Vuorelma puolestaan katsoo, että ajautuminen kuntavaalien siirtoon on korona-ajan tähän asti suurin epäonnistuminen Suomessa.
Hänen mukaansa Suomi on tähän saakka pärjännyt koronakriisin hoidossa varsin hyvin vertailussa muihin Euroopan maihin.
– Mutta tässä asiassa Suomelle kyllä tuli iso epäonnistuminen, Vuorelma sanoi STT:lle.
Vuorelma nostaa esiin, että Euroopassa korona-aikana tapahtuneet vaalien siirrot painottuvat viime keväälle, mutta sen jälkeen suurin osa vaaleista on järjestetty ajallaan.
– Viime keväänä ei ollut varautumisaikaa. Nyt on ollut vuosi aikaa miettiä, mitä kaikkia terveysturvallisuutta vahvistavia toimia on mahdollista tehdä ja viedä läpi tarvittavat oikeudelliset muutokset. Se olisi ollut tietenkin mahdollista myös Suomessa, mutta jostain syystä tähän ei ole kuitenkaan ryhdytty.
Vuorelma pitää merkittävänä, että oppositiopuolue perussuomalaiset vastusti vaalien siirtoa. Hänen mielestään vaalien siirron kaltaiselle päätökselle pitäisi löytyä yksimielisyys puoluekentältä.
– Nyt sitä ei löytynyt, mikä avaa aika paljon tilaa erilaisille spekulaatioille ja epäilyille poliittisesti motivoituneesta siirrosta.
– Tässä on mielestäni aidosti riski olemassa, että tällainen tulkinta lähtee laajemmin leviämään ja uskotaan, että tässä ovat muut kuin terveysturvallisuuteen kytkeytyvät syyt taustalla.
Uutista täydennetty Johanna Vuorelman kommenteilla kello 21.22
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.