Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Kotimaa

Tutkimus: Kuntaliitoksilla ei ole ollut vaikutusta perusopetuksen kustannuksiin

Jari Soini

Kuntaliitoksilla ei ole ollut vaikutusta kuntien perusopetustoimen oppilas- tai opetustuntikohtaisten kustannusten kehitykseen. Tieto käy ilmi Itä-Suomen yliopiston oikeustieteiden laitoksen tuoreesta tutkimuksesta.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Lainsäädäntötutkimuksen yliopisto-opettajan Niko Vartiaisen mukaan yksi mahdollinen selitys tutkimustulokselle voi olla se, että kuntaliitokset eivät ole antaneet kunnille ylimääräistä sysäystä tehdä muutoksia kouluverkossa.

Mikäli koulujen lakkauttamiset tuovat kustannussäästöjä, säästöjä ei ole saavutettu kuntaliitoksista johtuen, sillä koulujen määrää on vähennetty niin liitos- kuin muissakin kunnissa, Itä-Suomen yliopiston tiedotteessa todetaan.

Kuntaliitosten vaikutuksia mitattiin tutkimuksessa vertailemalla kuntaliitoksen toteuttaneiden kuntien oppilas- ja opetustuntikohtaisten kustannusten kehitystä valikoituun vertailuryhmään, jossa kunnat eivät olleet toteuttaneet liitoksia.

Tutkimus kohdistui kunta- ja palvelurakenneuudistuksen eli niin kutsutun PARAS-hankkeen aikana toteutettuihin liitoksiin. Yhteensä tutkimuksen kohdejoukkoon kuului 40 vuosina 2007–2013 toteutettua kuntaliitosta vertailukuntineen.

Lainsäätäjän PARAS-hankkeelle asettamat tavoitteet liittyivät muun muassa kuntien kustannusten kasvun hillintään ja kuntapalvelujen tuottavuuden parantamiseen.

Tutkimus Onko PARAS-hankkeen tavoitteet saavutettu kuntien perusopetustoimessa? Tutkimus kuntaliitosten meno- ja tuottavuusvaikutuksista on julkaistu Focus Localis -aikakauskirjan numerossa 1/2021.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE