Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Tutkimus: Nato-hakemuksen myötä Suomeen suhtaudutaan myös investointiympäristönä entistä myönteisemmin

LEHTIKUVA / AFP / DANIEL MIHAILESCU

Ulkoministeriön teettämään kansainväliseen tutkimukseen vastanneista lähes puolet kertoo mielikuviensa Suomesta muuttuneen myönteisemmiksi viimeisen vuoden aikana.

Tutkimuksen mukaan Suomen Nato-prosessilla on ollut suuri rooli sekä näkyvyyden kasvussa että myönteisten mielikuvien syntymisessä, ulkoministeriö kertoo tiedotteessaan. Tutkimus toteutettiin Yhdysvalloissa, Saksassa, Japanissa, Britanniassa, Intiassa, Brasiliassa, Turkissa, Etelä-Koreassa, Kiinassa ja Venäjällä.

Ulkoministeriön oman seurannan mukaan Suomen näkyvyys on ollut kaksin- tai jopa kolminkertaista vuoteen 2021 verrattuna. Tämän vuoden toukokuussa Suomea koskevien internethakujen määrä kymmenkertaistui alkuvuoden keskiarvoon nähden.

-  Eniten hakuja tehtiin Suomen poliittiseen johtoon sekä EU- ja Nato-aiheisiin liittyen. Kiinnostuksen kasvu oli suurinta Suomen Puolustusvoimiin ja Suomen Turkki-suhteeseen liittyen, maakuvatyön asiantuntija Meira Pappi kertoi torstaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

TUTKIMUKSEN vastaajista 72 prosenttia muisti kuulleensa Suomeen liittyviä uutisia viimeisen vuoden aikana. Noin puolet heistä kertoi mieleensä jääneiden uutisten liittyneen Suomen Nato-prosessiin.

Suomeen liittyvillä uutisilla on ollut hyvin myönteinen vaikutus mielikuviin Suomesta: puolet Suomi-aiheisia uutisia muistaneista vastaajista kertoi, että uutisointi on vaikuttanut myönteisesti heidän näkemyksiinsä Suomesta.

Jos venäläisvastauksia ei oteta huomioon, hieman yli puolet Naton tuntevista vastaajista kertoi Suomen Nato-prosessin vaikuttaneen heidän mielikuviinsa Suomesta myönteisesti. Suurin myönteinen vaikutus oli Yhdysvalloissa, missä 77 prosenttia vastaajista kertoi näkemystensä muuttuneet positiivisemmiksi.

Kielteisimpiä vaikutukset olivat Venäjällä ja Kiinassa.

MEIRA Papin mukaan Suomen näkyvyyden kasvu on nyt tehnyt entistä suuremmalle joukolle ihmisiä selväksi sen, että Suomella on pitkä raja Venäjän kanssa. Tämä yhdistettynä Suomen Nato-prosessiin on vaikuttanut hyvin positiivisesti Suomen maakuvaan maailmalla.

Papin mukaan myös Suomeen liitetyt arvot ovat tutkimuksen perusteella laajasti samaistuttavia.

-  Ihmiset ja koulutus olivat suurimpia yhdistäviä tekijöitä, Pappi kertoi.

NATO-HAKEMUKSEN myötä Suomeen suhtaudutaan myös investointiympäristönä entistä myönteisemmin. Kun tutkimuksen venäläisvastaukset jätetään huomiotta, yli puolet vastaajista kertoi Nato-prosessin nostaneen halukkuutta vierailla ja investoida Suomessa sekä ostaa suomalaisia tuotteita.

-  Tulos on merkittävä ja hyvin positiivinen. Pitkän aikavälin vaikutuksia ei voida vielä arvioida. Seurantaa jatketaan, Pappi kertoi.

Tutkimusta varten haastateltiin heinä- ja elokuussa noin 4  000:ta täysi-ikäistä, keski- ja hyvätuloista ihmistä. Kaikilla vastaajilla oli korkeakoulututkinto, ja he olivat kansainvälisesti suuntautuneita. Tutkimuksen toteutti Bloom Consulting.

Anniina Korpela/STT

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE