Politiikka
11.3.2016 12:43 ・ Päivitetty: 11.3.2016 12:43
”Tutkimus puhuu kovaa kieltä” – ex-ministeri varoittaa menemästä vielä paljon huonompaan suuntaan
Kunnallisalan kehittämissäätiön (KAKS) tuoreen tutkimuksen ”Kuntademokratia kaksilla raiteilla” mukaan yhä useamman suomalaisen kokemus on se, että päätöksenteko on etääntynyt ihmisten arjesta. Kokemusten mukaan kuntalaisia kyllä kuullaan lain määräämällä tavalla, mutta varsinaisessa päätöksenteossa asukkaiden tieto ja näkemykset sivuutetaan.
– Tutkimus puhuu kovaa kieltä lähidemokratian tilasta Suomessa. Nyt on erittäin tärkeää vahvistaa kansalaisten osallistumismahdollisuuksia ja demokraattisia oikeuksia, SDP:n kansanedustaja Sirpa Paatero sanoo.
Tutkimuksessa selvitettiin asukkaiden toiminta- ja vaikutusmahdollisuuksille uudessa aluehallintomallissa. Tulevaisuudessa kuntien tehtäväkenttä kaventuisi oleellisesti ja merkittävistä suunnitelmista, hankkeista ja palveluista päätettäisiin kaukana asukkaista maakuntatasolla.
– Tutkimus asettaa maakuntauudistuksen uuteen valoon. Päätöksenteko keskeisistä lähipalveluista uhkaa karata yhä kauemmas kuntalaisista. Miten käy äänestysaktiivisuuden, ja miten käy koko lähidemokratian, kun kuntalaiset eivät voi äänestää palveluistaan.
Maakuntauudistuksesta ei enää puhuta itsehallintoalueuudistuksena. Osaltaan tämä johtuu siitä, että maakuntien todellinen itsehallinto näyttää jäävän varsin kapeaksi.
– Oikeastaan ainut elementti, joka enää viittaa itsehallintoon on päättäjien valitseminen suorilla vaaleilla. Toisaalta pahimmillaan näiden päättäjienkin valta rajoittuisi tässä taloustilanteessa lähinnä palvelujen karsimiseen ja tästä myös tutkimuksentekijät huomauttavat.
Paaterin mielestä maakuntauudistuksen myötä ollaan suurilta osin luopumassa perinteisestä kunnallisesta järjestelmästä, jossa parhaimmillaan oman asuinalueen lähipalveluista on laajassa mitassa ollut päättämässä ihminen, joka on tuttu ja johon on ollut helppo ottaa yhteyttä.
– Päätöksillä on ollut tutut kasvot. Tutkimus osoittaa, että tämä nykymallikaan ei varmista lähidemokratian toimivuutta. Iso asia on, mentäisiinkö uudistuksessa vielä paljon huonompaan suuntaan.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.