Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Teatteri & Tanssi

Tutut teatterit hallitsevat taas Työväen Näyttämöpäivien ohjelmistoa

Leena Tiuri
Säännöllisesti Työväen Näyttämöpäivien ohjelmistoissa näkyvä Tikkurilan Teatteri tuo festivaalille ensi tammikuussa Hella Wuolijoen Niskavuoren naiset.

Reilun kahden kuukauden päästä Mikkelissä jälleen järjestettävien Työväen Näyttämöpäivien ohjelmisto on julkistettu. Maan merkittävimmän harrastajateatterifestivaalin valinnoista tänä vuonna vastanneen ohjaaja-näytelmäkirjailija Elina Kilkun listalla koti- ja ulkomaisilla klassikoilla on tällä kertaa vankka asema. Näyttämöpäiville saapuvat teatterinystävät voivat nyt valita katsottavakseen niin Shakespearea, Tshehovia, Canthia kuin Wuolijokea tai vaikkapa Eeva-Liisa Mannerin modernin klassikon.

Rolf Bamberg

Ehkä vielä leimaa-antavampi piirre valintaseulan läpäisseissä esityksessä on, että niiden esittäjinä ovat enimmäkseen Työväen Näyttämöpäivillä viime vuosikymmeninä osaamisensa moneen kertaan näyttäneet teatterit. Tikkurilan Teatteri, Vantaan Näyttämö, Ykspihlajan Työväen Näyttämö ja jyväskyläläinen AdAstra-teatteri ovat miltei vakiovieraita Mikkelissä, ja varsin tiuhaan ovat festivaalilla viime vuosina esillä olleet myös tamperelainen Tukkateatteri, Kajaanin harrastajateatteri, turkulainen Jo-jo-teatteri ja joensuulainen Teatteri Fiasko.

Mikkelin festariohjelmassa aina hyvin näkyvästä ylioppilasteatterikentästä ovat tällä kertaa edustettuna Jyväskylä ja Turku.

Kaikkiaan Mikkelissä nähdään 13 esitystä harrastajateatteriryhmiltä. Maantieteellisesti esitysvalinnoissa on edustettuna koko Suomi aivan pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta.

TYÖVÄEN NÄYTTÄMÖPÄIVILLE 2020 VALITUT ESITYKSET

Turun ylioppilasteatteri: Poltettu oranssi

Ykspihlajan työväen näyttämö: Bernarda Alban talo

Tikkurilan teatteri: Niskavuoren naiset


Jo-jo-teatteri: Papin perhe


Jyväskylän ylioppilasteatteri: Myrsky


Hanko Theatre Company: Lokki


AdAstra: Maailmankaikkeuden nopein kello


Kajaanin harrastajateatteri: Ei niin hiljainen kansa,


Vantaan näyttämö: Rehu-Virtanen,


Teatteri Fiasko: Kosinta


Tukkateatteri: Terveisiä parisuhteesta,


Mikkelin tyttöteatteri: Vaietut


Nutturlan Makasiiniteatteri: Kaaos


– Pelkkien klassikoiden varaan ei ohjelmistoa kuitenkaan voi rakentaa, Kilkku kommentoi esitysvalintojaan. – Teatterintekijöinä meidän on yhdessä kannettava vastuumme: voimme toki yhä silloin tällöin juoda kahvia posliinikupeista ja alistaa naisia perinteisessä varakkaassa kantasuomalaisessa heteroydinperheessä, mutta se ei enää saa jäädä ainoaksi kuvaksi maailmasta. Tämän vuoksi valitsin mukaan paitsi tuoreita ja yllättäviäkin klassikkotulkintoja myös tuoreita tekstejä.

Valitsija Kilkku kertoo, että hakeneiden esitysten taso oli todella kova. Välillä taso oli jopa liian hyvä, ja hän jäi ajoittain kaipaamaan riskinottoa, ketterämpää yhteiskunnallista reagointia ja uskaliaampaa taiteellista edelläkävijyyttä.

– Miksei suomalaisen yhteiskunnan tai koko planeetan tilanne näy selkeämmin tekstivalinnoissa? Taitoa ihan minkä tahansa aiheen, tyylin ja muodon haltuunottoon suomalaisissa harrastajateattereissa nimittäin olisi, tämän sain ilokseni todeta matkustettuani ympäri Suomea Hangosta Kajaaniin ja Kokkolasta Joensuuhun, Kilkku pohtii.

Jokainen festivaaleilla esiintyvä ryhmä saa palautteen raadilta, joka koostuu teatterin ammattilaisista. Vuoden 2020 festivaaleilla raatilaispareina ovat Mikko Roiha ja Tanja-Lotta Räikkä, Sirpa Riuttala ja Kirsikka Moring sekä Hanna Ryti ja Antti Mikkola.

Monologiherkkua teatterikoululaisilta

Varsinaisen pääohjelmiston lisäksi vuoden 2020 Työväen Näyttämöpäiville on kutsuttu Teatterikorkeakoulun näyttelijäopiskelijoiden neljätoista monologiesitystä. Opiskelijat ovat valinneet ja dramatisoineet esityksensä  kotimaisten kirjailijoiden teksteistä. Monologiesitykset nähdään kahdessa osassa festivaaleilla.

Työväen Näyttämöiden Liitto täyttää vuonna 2020 sata vuotta. Tämän kunniaksi tammikuun festivaaleilla julkistetaan dosentti Mikko-Olavi Seppälän kirjoittaman Parempi ihminen, parempi maailma -teos. Se on kokonaisesitys satavuotiaasta työväenteatterin historiasta.

Työväen Näyttämöpäivät järjestetään Mikkelissä 24.–26.1.2020. Esitysaikataulu julkaistaan joulukuun alussa ja liput tulevat myyntiin maanantaina 7.1.2020.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE