Uutiset

Tuula Haatainen peräänkuuluttaa ympäristön huomioimista arktisessa politiikassa – ”Jäätiköiden sulaminen ei kosketa vain arktista aluetta vaan meitä kaikkia”

Lehtikuva / Mikko Stig
Lehtikuva / Mikko Stig
Lehtikuva / Mikko Stig

Presidenttiehdokas Tuula Haataisella on nyt kiire. Hän haluaa tosissaan haastaa Sauli Niinistön. Hän kuitenkin ehti vastata Lapin Demokraatin kysymyksiin.

Aloitimme hiukan erikoisella kysymyksellä. Kysyinkin Tuula Haataiselta, minkä yhden asian hän muuttaisi maailmasta, jos hän olisi taikuri. Vastaus on lyhyt ja ytimekäs:

– Poistaisin eriarvoisuuden.

Tämä teema tuntuukin olevan läpileikkaavana Haataisen presidentinvaalikampanjassa.

Presidenttinä hän taitaisi seurata Tarja Halosta. Olemalla arvojohtaja. Hänellä on sydäntä sanoa, että hyvää ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa on konfliktien juurisyihin puuttuminen. Tasa-arvoa ei tarvita vain Suomessa, vaan kaikkialla maailmassa. Eriarvoisuus ja muutoksia tuova ilmastonmuutos ovat ponnahdusalustoja konflikteille.

Haatainen ei silti pelkää ottaa kantaa myös siihen, miten itänaapuriin tulisi suhtautua.

– Suomella on hyvät suhteet kaikkiin naapurimaihinsa. Suomi ylläpitää vakaita kahdenvälisiä suhteita Venäjän kanssa. Venäjä-yhteistyö on merkityksellistä esimerkiksi raja-, kauppa-, energia- ja arktisiin alueisiin liittyvissä asioissa, hän linjaa.

Arktiset asiat esiin – ympäristö ja ilmastonmuutos huomioiden.

Haatainen pitää tärkeänä myös Suomen aktiivisuutta arktisissa asioissa, mutta korostaa ympäristön ja ilmastonmuutoksen huomioon ottamista. Taloudellisessa toiminnassa arktisella alueella Suomen tulee huomioida kaikessa kestävän kehityksen periaatteet.

– Suomi toimii parhaillaan Arktisen neuvoston puheenjohtajamaana ja siinä tehtävässä Suomen tulee painottaa ilmastonmuutoksen monipuolista huomioimista. Jäätiköiden sulaminen ei kosketa vain arktista aluetta vaan meitä kaikkia.

Haataiselle Lappi ei ole vieras paikka, vaan lähellä sydäntä. Hänellä onkin terveisiä lappilaisille:

– Lappi on valtava mahdollisuus, teillä on yrittäjyyttä ja osaamista. Lapin luonto on minulle tärkeä ja läheinen. Matkailun myötä Lappi ja lappilaisten vieraanvaraisuus tunnetaan maailmalla, teette Suomea hienosti tunnetuksi.

Maria-Riitta Mällinen

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat