Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Työelämä ja tasa-arvovaliokunnan demarit Lindströmin vastauksesta: “Käsittämätön linjaus”

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja Tarja Filatov.

Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan demarijäsenet, kansanedustajat Merja Mäkisalo-Ropponen, Tarja Filatov ja Ilmari Nurminen eivät hyväksy osatyökykyisten ihmisten työllistymisen edistämiseen tarkoitetun työolosuhteiden järjestelytuen poistamista. Ryhmä on saanut työministeri Jari Lindströmin (ps.) vastauksen kirjalliseen kysymykseensä.

– Hallitus vetoaa siihen, että järjestelytuen käyttöä on pyritty lisäämään tiedottamalla työnantajille ja lisäämällä TE-toimistojen asiantuntemusta eikä kysyntä silti ole kasvanut. Mielestäni perustelu ei riitä, sillä tiedoissa ja asenteissa on edelleen rutkasti korjaamista. Työnantajat eivät tiedä edes sitä, mitä mukauttaminen on, puhumattakaan siitä, millaista tukea siihen voi saada. Osatyökykyisten työllistäminen on koko yhteiskunnalle ja tulevaisuudelle tärkeä asia. Vähintä, mitä pitäisi tehdä, on nostaa nämä asiat keskusteluun, lisätä tiedotusta ja ihmisten tietoisuutta, valiokunnan jäsen Merja Mäkisalo-Ropponen toteaa.

Hallitus ei piittaa ihmisten yhdenvertaisuudesta.

– Työministeri Lindströmin mukaan tuen käyttö on ollut vähäistä eikä sen poistaminen hänen mukaansa ”merkittävästi heikentäisi työnantajien mahdollisuuksia työllistää osatyökykyisiä henkilöitä”. Tämä on käsittämätön linjaus, kun osatyökyisten henkilöiden työllistymistä pitäisi kaikin tavoin parantaa, eikä millään tavalla heikentää! Hallitus ei piittaa ihmisten yhdenvertaisuudesta – se näkyy hallituksen teoissa, vaikka puheissa arvopohjaa kiillotetaan, puuskahtaa valiokunnan jäsen Ilmari Nurminen.

Tämä on keskeinen yhdenvertaisuuskysymys.

– Hallitus on valmis heittämään toimivan työkalun romukoppaan vain siksi, että sitä ei osata käyttää. Työelämän muuttuessa muuttuvat myös työelämän mukauttamisen vaateet. Kun työpaikoilla opiskelukin jatkuvasti lisääntyy, pitää varmistaa, että vammaiset ja erityistä tukea tarvitsevat pääsevät  myös työpaikoille oppimaan. Tarvitaan erilaisiin tilanteisiin parhaiten joustavia tuen muotoja, niin työntekijöiden kuin työnantajien näkökulmasta. Tavoitteena pitää olla osatyökyisten ihmisten mahdollisimman suuri osallistuminen avoimille työmarkkinoille. Tämä on keskeinen yhdenvertaisuuskysymys, linjaa työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja Tarja Filatov.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE