Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työllisyys koheni edelleen maaliskuussa – trendiluku nousi 73,7 prosenttiin

Arja Jokiaho

Työllisyys koheni edelleen maaliskuussa, kertoo Tilastokeskus. Työllisiä oli 77  000 enemmän kuin vuotta aiemmin ja työttömiä 31  000 vähemmän.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Työllisyyden trendiluku nousi 73,7 prosenttiin samalla kun työttömyyden trendiluku laski 6,6 prosenttiin.

Työllisiä oli maaliskuussa 2  573  000 ja työttömiä 192  000.

Hypon ekonomistin Juho Keskisen mukaan työllisyysaste on korkeimmillaan sitten vuoden 1990 lamaa edeltävien lukujen.

-  Korkeaa työllisyysastetta selittävät kuitenkin yhä osin määräaikaisten ja osa-aikaisten työsuhteiden runsas määrä, mutta myös vahva kasvu ja talouden avautuminen koronapandemiaan liittyvien rajoitusten väistyessä viimein, Keskinen arvioi katsauksessaan.

Nyt epävarmuutta aiheuttavatkin hänen mukaansa koronan sijasta Ukrainan sodan kesto ja inflaation kiihtyminen. Sota ei ole ainakaan vielä heijastunut Suomen työmarkkinoille, ja sen vaikutukset voivat Keskisen arvion mukaan jäädä luultua pienemmiksi.

-  Sodan vuoksi alueelliset erot voivat nyt korostua Suomen työmarkkinoilla, ja Venäjän sulkeutuminen iskee etenkin Itä-Suomen talouteen. Lakkoaallot kiihdyttävät palkkainflaatiota, mikä uhkaa heijastua Suomen kilpailukykyyn heikentävästi. Pidemmällä aikavälillä myös taantuman uhka on kohonnut, mikä voi keikauttaa suotuisia työmarkkinalukuja toiseen suuntaan tulevaisuudessa.

Pitkäaikaistyöttömiä yli 100 000

Myös Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist katsoo, että vaikka suhdannenäkymät ovat heikentyneet Ukrainan sodan johdosta, ei ole merkkejä siitä, että työllisyyteen olisi tulossa isompia vaurioita.

-  Jos talouden suhdanne viilenee pysyvämmin, niin pitkällä aikavälillä se alkaa heijastua myös työllisyyteen. Lyhyen aikavälin työllisyysvaikutukset ovat kuitenkin vähäisiä. Venäjän-kaupan hiipumisen suorista vaikutuksista kärsivät vientiyritykset eivät työllistä erityisen suurta joukkoa, hän kirjoittaa katsauksessaan.

Työ- ja elinkeinotoimistoissa ja kuntakokeiluissa oli maaliskuun lopussa yhteensä 250  700 työtöntä työnhakijaa. Se on 80  800 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Tiedot ilmenevät työ- ja elinkeinoministeriön työllisyyskatsauksesta.

Pitkäaikaistyöttömiä eli yhtäjaksoisesti vähintään vuoden työttömänä työnhakijana olleita oli yhä yli 100  000. Uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin maaliskuun aikana 126  200, mikä on 48  500 enemmän kuin edellisen vuoden maaliskuussa.

-  Vaikka uusia avoimia työpaikkoja tulee haettavaksi kuukaudesta toiseen ennätyksellistä tahtia, ei pitkäaikaistyöttömyyden aleneminen etene toivotulla tavalla. Työttömyysjaksojen kroonistuminen kertookin kohtalaisen isoista haasteista työmarkkinoilla, Appelqvist arvioi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE