Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Toimituksen kommentit

Työmarkkinakeskusjärjestöt koolla – asuuko piru perusteluissa?

Vasemmalta, työministeri Jari Lindström, pääministeri Juha Sipilä ja valtiovarainministeri Petteri Orpo tiedotustilaisuudessa pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa Helsingissä eilen. Hallitus ja palkansaajakeskusjärjestöjen puheenjohtajat kokoontuivat neuvottelemaan irtisanomislakikiistasta Kesärantaan.

SAK:n, STTK:n ja Akavan hallitukset käsittelevät parhaillaan hallituksen tarjousta irtisanomisriidan lopettamiseksi. Keskusjärjestöjen puheenjohtajilta tullut palaute on ainakin toistaiseksi ollut varovaisen positiivista.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Ei ihme, sillä esimerkiksi työoikeuden professori Seppo Koskinen on todennut, että hallitus peräytyi työmarkkinajärjestöjen edessä. Oikeastaan hallituksen esitys ei muuta juuri mitään. Vai muuttaako ehkä sittenkin, tätä työmarkkinajärjestöissä tänään päivällä pohditaan.

Piru nimittäin asuu yksityiskohdissa. Tällä kertaa siinä, miten hallitus muuttamaansa pykälää henkilöperusteisista irtisanomisista lopulta perustelee. Lakiin tulee kirjaus, että yrityksen koko vaikuttaa irtisanomisperusteisiin. Se ei vielä muuta nykytilanteesta mitään, sillä näin on ollut jo tähän astikin oikeuskäytännössä. Kysymys kuuluukin, mitä kirjoitetaan lain perusteisiin.

Ilmeisesti työmarkkinajärjestöissä ei ole ollut vielä aamulla tietoa esityksen yksityiskohdista.

– Odotellaan nyt mitä ne vastaavat. Olen toimittanut heille heidän haluamaansa lisätietoa, työministeri Jari Lindström (sin.) tokaisi tänään Demokraatille eduskunnassa.

Arviointineuvoston lausunto ulos kello 15.

Käytännössä informaatiota kaivataan siis siitä, ovatko lakiesityksen perustelut kaikesta huolimatta sellaisia, että ne helpottaisivat irtisanomisten kynnystä työmarkkinajärjestöjen mielestä tai helpottaisivat sitä liikaa. Tällaista tuskin on kuitenkaan odotettavissa.

Yksi merkittävä yksityiskohta on myös se, miten hallituksen uusi tarjous suhtautuu irtisanomislakiin liittyvään uudelleen sijoittamisvelvollisuuteen. Onko uudessa esityksessä siihen liittyviä rajoja, luultavasti ei, mikä sopii järjestöille.

Todennäköistä on, että työmarkkinakeskusjärjestöt tarttuvat prosessiin eli ne ovat valmiita käynnistämään neuvottelut hallituksen esitykseen liittyvistä kohdista, joissa myös paljon hiertäneet aktiivimallit palaavat kolmikantaiseen valmisteluun.

Luonnollisesti työmarkkinajärjestöjen hallitusten kokousten jälkeen seuranta jää päälle siitä, miten hallitus jatkossa vie asiaa eteenpäin. Jos keskusjärjestöjen hallitusten reaktio on positiivinen, poliittisista lakoista ja niiden mahdollisesta lopettamisesta päättävät liitot kerrallaan omassa aikajärjestyksessään.

Ja kuinka ollakaan. Tänään kello 15 julkaistaan lainsäädännön arviointineuvoston raportti hallituksen vanhaan esitysluonnokseen, jossa irtisanomista olisi helpotettu alle 10 hengen yrityksissä. On oletettavaa, että tuon esityksen perustuslainmukaisuus osoittautuu raportin julkaisun jälkeen voimakkaasti kyseenalaiseksi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE