Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Työmarkkinakeskusjärjestöt: Suomi tarvitsee päätöksiä työperäisen maahanmuuton edistämiseksi, ei toimia sen vaikeuttamiseksi

iStock
Säädeltyihin ammatteihin pätevöitymistä pitää keskusjärjestöjen mukaan vauhdittaa. Tällaisia ovat muun muassa terveys- ja sosiaalialan ammattit.

Työmarkkinakeskusjärjestöjen mielestä Suomi tarvitsee työ- ja osaamisperusteista maahanmuuttoa. Järjestöjen mukaan sen merkittävä lisääminen edellyttää määrätietoista puuttumista työntekijöiden hyväksikäyttöön, kuten alipalkkaukseen.

Demokraatti

Demokraatti

Työmarkkinakeskusjärjestöt EK, KT, Kirkon työmarkkinalaitos, SAK, Akava ja STTK muistuttavat kannanotossaan, että ennusteiden mukaan maahanmuutolla voidaan merkittävästi lisätä työikäisen väestön osuutta.

– Tämä kuitenkin tarkoittaa, että syntyvyyden vahvistumisen lisäksi myös työperusteisen maahanmuuton tulee olla jatkossa yhtä runsasta kuin se on ollut edellisinä vuosina. Työmarkkinakeskusjärjestöt haluavat tuoda esiin huolensa siitä, että tämä ei nyt näytä olevan Suomen suunta, kannanotossa todetaan.

KESKUSJÄRJESTÖJEN mielestä maahanmuuttopolitiikan on oltava tavoitteellista ja reilua. Kiitosta järjestöt antavat esimerkiksi lupamenettelyn nopeuttamisesta ja ennakoitavuuden parantamisesta.

– Nykyisen hyvän kehityksen turvaaminen edellyttää aktiivisia ja myönteisiä päätöksiä työperäisen maahanmuuton edistämiseksi, ei toimia sen vaikeuttamiseksi.

Kannanotossaan keskusjärjestöt linjaavat, että Suomessa pitää panostaa kansainväliseen rekrytointiin ja sitoutua sen vastuullisuuteen sekä syrjinnän ja rasismin poistamiseen.

– Samalla on kiirehdittävä hallitusohjelmassa olevia toimia työelämässä tapahtuvan hyväksikäytön rangaistavuuden lisäämiseksi. Kansainvälisen rekrytoinnin tulee kohdistua etenkin työvoimapulasta kärsiviin aloihin ja kasvualoihin.

SÄÄDELTYIHIN ammatteihin – kuten terveys- ja sosiaalialan sekä kasvatus- ja opetusalan ammatteihin – pätevöitymistä pitää keskusjärjestöjen mielestä nopeuttaa.

– Pätevyyden edellyttämän tutkinnon tunnustamista ja ammatinharjoittamisoikeuden saamista tulisi sujuvoittaa ja ulkomailla hankitun osaamisen tunnistamista parantaa. Lisäksi kielikoulutuksen järjestämiseen tarvitaan valtakunnallinen malli ja rahoitusta.

– Suomessa on otettava käyttöön pysyvät mallit pätevöitymiseen ja ulkomailla suoritetun tutkinnon täydentämiseen. Erityisen tärkeätä tämä on säännellyissä ammateissa työskenteleville.

Keskusjärjestöt katsovat, ettei riitä, että työyhteisöjen ja oppilaitosten valmiuksia ottaa vastaan ulkomaisia työntekijöitä ja oppilaita tuetaan ja parannetaan.

– Maahanmuuttajien osallisuutta suomalaiseen tasa-arvoiseen ja turvalliseen yhteiskuntaan on vahvistettava monialaisella ja poikkihallinnollisella yhteistyöllä. Mitään syrjiviä tai rasistisia toimia ei saa hyväksyä.

KESKUSJÄRJESTÖT tähdentävät, että työllisyysasteen kestävä nostaminen edellyttää, että työntekijät ja opiskelijat kiinnittyvät aidosti osaksi suomalaisia työmarkkinoita ja työyhteisöjä.

– Kaikille maahanmuuttajille on tarjottava laadukkaita työelämän neuvontapalveluja sekä tietoa Suomen työmarkkinoista ja työnteon ehdoista heidän omalla äidinkielellään, mutta myös laadukasta kielikoulutusta. Perheenjäsenten asettautumista ja puolison työllistymistä on tuettava.

– Uusimmat ennusteet näyttävät, että Suomella on mahdollisuus pysyä kasvavana kansakuntana. Pidetään tästä kiinni.

Kannanoton ovat allekirjoittaneet Jyri Häkämies (Elinkeinoelämän keskusliitto EK), Markku Jalonen (Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT), Anna Kaarina Piepponen (Kirkon työmarkkinalaitos), Jarkko Eloranta (Suomen Ammattijärjestöjen Keskusliitto SAK), Maria Löfgren (Akava) ja Antti Palola (STTK).

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE