Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Työministerille kirje kansainväliseltä työjärjestöltä – taustalla ay-liikkeen maailmanjärjestön moitteet Suomen hallituksen toimista

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
Teollisuusliiton lakkovahteja piikiekkovalmistaja Okmeticin tehtaan portilla Vantaalla 11. maaliskuuta 2024.

YK:n kansainvälinen työjärjestö ILO on lähestynyt työministeri Arto Satosta (kok.) kirjeellä lakko-oikeuksien rajoitusaikeiden takia.

Demokraatti

Demokraatti

Satosen ILO-kirjeestä kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK kertoo nyt tiedotteessaan, että ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestö Ituc oli pyytänyt ILO:a puuttumaan Suomen hallituksen aikeisiin.

SAK kertoo tiedotteessaan, että Ituc katsoo paraikaa eduskunnassa käsiteltävien poliittisten lakkojen rajoittamisten loukkaavan vakavasti työntekijöiden oikeuksia.

HS:n mukaan kirjeessä ILO:n osastonjohtaja Corinne Varghan rohkaisee Satosta ”pyrkimään keskeisten työmarkkinajärjestöjen kanssa neuvotteluihin sellaisten muutosten löytämiseksi, jotka heijastaisivat kaikkien osapuolten näkemyksiä”.

SAK moittii tiedotteessaan hallitusta siitä, että se on edistänyt työnantajapuolen lakkorajoitustavoitteita, eikä välittänyt laajan asiantuntijajoukon kriittisistä kannanotoista.

SAK:n mukaan asiantuntijoiden näkemykset esitysten perustuslain ja ihmisoikeussopimusten mukaisuudesta on sivuutettu sekä työ- ja elinkeinoministeriössä että eduskunnan perustuslakivaliokunnassa hallituspuolueiden enemmistön turvin.

– Vaikka Suomi on aikaisemmin puolustanut oikeusvaltioperiaatetta ja vaatinut sen noudattamista, Orpo-Purran hallitus on täysin tietoisesti tehnyt esityksiä, jotka ovat ristiriidassa Suomen kansainvälisten sitoumusten kanssa ja loukkaavat työntekijöiden perus-ja ihmisoikeuksia, SAK:n juristi Paula llveskivi sanoo tiedotteessa.

TEOLLISUUSLIITON yhteiskuntasuhteiden asiantuntija Mikko Koikkalainen kommentoi viestipalvelu X:ssä Satosen saamaa kirjettä ja taustoittaa Itucin kantaa. Hän muistuttaa, että ILO:n sopimuksissa on sitouduttu muun muassa turvaamaan työntekijöiden työtaisteluoikeus.

– ILO on eritellyt puhtaasti poliittiset lakot sellaisista lainsäädäntöön liittyvistä lakoista, jotka liittyvät työntekijöiden asemaan ja työehtoihin. Työehtoihin ja muihin työntekijöitä koskeviin asioihin liittyvät poliittiset lakot nauttivat muita suurempaa oikeussuojaa, Koikkalainen kirjoittaa.

– Nyt ilmeisesti Suomen hallitus ei ole erittelemässä näitä erilaisia lakkoja. Ja näin hallitus on rajoittamassa perusoikeuksia niin, että se on ristiriidassa Suomen hyväksymien ILO:n sopimusten kanssa. Eurooppalainen palkansaajien keskusjärjestö Ituc katsoo, että hallituksen esitys ei ole ILO:n sopimusten mukainen.

Koikkalainen muistuttaa, että työntekijöiden perusoikeuksien toteutuminen pitäisi taata ja mikäli kansalaisten perusoikeuksia rajataan, se tulisi tehdä aina hyvin tarkasti.

– Perusoikeuksien rajaamista ei saisi tehdä koskaan ylimalkaisesti ja se tulisi hyvän lainsäädännön periaatteiden mukaan tehdä aina minimitasoisesti vain niin, kuin se on välttämätöntä. Nyt niin ei näytä olevan.

– Nyt suomalaisten perusoikeuksia rajoitetaan vähän niin kuin varmuuden varalta ja enemmän kuin on perusteltu tarve.

SAK:N Ilveskivi huomauttaa, että jos hallituksen tavoitteena on Suomen maineen kohottaminen ja kansainvälisten investointien houkutteleminen, voidaan perustellusti epäillä tavoitteen toteutumista.

– Päinvastoin, kun tieto Suomen työmarkkinailmapiiristä leviää, se voi saada ulkomaiset investoijat harkitsemaan uudelleen Suomen houkuttelevuutta. Hallitus näyttääkin lisäävän Suomeen liittyvää maariskiä härkäpäisellä toiminnallaan.

Jotta tilanteesta päästäisiin eteenpäin, olisi SAK:n mukaan hallituksen hyvä vetää esityksensä pois eduskunnasta ja palauttaa se aitoon kolmikantaiseen valmisteluun, jossa huomioitaisiin perus- ja ihmisoikeuksien asettamat vaatimukset.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE