Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Työpaikasta voi lentää hetkessä kuin leppäkeihäs – PAM paheksuu työnantajien värikkäitä toimia

PAMin edunvalvontaa ovattyöllistäneet tapaukset, joissa työnantaja ei ole noudattanut yhteisesti sovittuja pelisääntöjä. PAMin jäseniä työskentelee paljon muun muassa kaupan alalla.

Palvelualojen ammattiliiton PAMin työsuhdeneuvontaan on tullut kesän aikana ympäri Suomen puheluita, joiden viesti on hälyttävä. Työnantajat ovat löytäneet uusia tapoja kiertää sopimuksia.

Määräaikaisia työsuhteita on perusteltu laittomin väittämin, koeaikoja on purettu varoittamatta ja kyseenalaisesti sekä työvuorolistoissa on ollut puutteita.

– Työnantajien asenteista on kesän aikana ollut luettavissa selkeää piittaamattomuutta yhteisesti sovittuja työelämän peruspelisääntöjä kohtaan, PAMin järjestöjohtaja Niina Koivuniemi arvostelee.

Hänen mukaansa löytyy esimerkkejä, joissa määräaikaisuuden perusteeksi työsopimuksiin on kirjattu taloudellinen tilanne ja lama. Koivuniemi korostaa, että tämä peruste on laiton.

– Työsopimusta solmittaessa määräajaksi tulee määräaikaisuuden perusteen olla selkeä. Työntekijän tulee tietää milloin ja miksi työsuhde mahdollisesti on päättymässä.

Koivuniemen mukaan työnantajat siirtävät omaa työnantajariskiään työntekijöille käyttäessään taloudelliseen epävarmuuteen viittaavaa lauseketta.

Toinen kesän aikana ilmennyt yleistyvä käytäntö on työntekijöiden ”irtisanominen” koeaikapurkuun vedoten. Koivuniemi muistuttaa, että myös koeajalla tehdyssä työsuhteen päättämisessä työntekijällä on oikeus tietää syy työsuhteen päättämiseen. Koeaikaa ei saa purkaa epäasiallisin perustein tai syrjivästi.

Lisää aiheesta

– Näyttää siltä, että työnantajat eivät halua perustella määräaikaisia työsuhteita, vaan palkkaavat kesän ajaksi ylimääräisiä työntekijöitä, joista pääsee helposti eroon tekemällä kyseenalaisen koeaikapurun.

Koivuniemi pelkää, että tämä ongelma saattaa kasvaa entisestään. Hallitus kaavailee, että koeaika pitenisi 4 kuukaudesta 6 kuukauteen ensi vuoden alusta.

Kesän ajaksi palkataan ylimääräisiä työntekijöitä, joista pääsee helposti eroon.

Palvelualoilla työskentelee runsaasti osa-aikaisia työntekijöitä. Kesän aikana PAMille on kerrottu yleistyvästä työnantajien tavasta ilmoittaa tarjolla olevista lisätunneista mahdollisimman lyhyellä varoitusajalla.

Osa-aikaisille työntekijöille merkitään työvuorolistaan mahdollisimman vähän työtunteja, ja lisätunteja puolestaan tarjotaan samana päivänä kun tarve syntyy.

– Tällöin esimerkiksi sairaustapauksissa ei makseta sairausajan palkkaa, kuten silloin jos työvuoro olisi alun perin ollut merkittynä työvuorolistaan, Koivuniemi selvittää.

Hän korostaa, että rehellisen ja hyvän työnantajan mainetta ei saavuteta toimenpiteillä, joissa työnantaja sälyttää omaa riskiään ja vastuutaan työntekijöiden kannettavaksi.

– Pelisääntöjen noudattaminen ovat työnantajallekin taloudellisesti kannattavin vaihtoehto sen sijaan, että yritetään kaiken aikaa löytää kyseenalaisia työn teettämisen tapoja, Niina Koivuniemi painottaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE