Palkittu politiikan aikakauslehti.
Katso hinnat!

Politiikka

17.12.2021 11:23 ・ Päivitetty: 17.12.2021 11:33

Työryhmä esittää opettajarekisteriä – ministeri Kurvinen: ”Selkeät perustelut”

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER
Keskustalaisministerit vasemmalta, tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen, puolueen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko ja elinkeinoministeri Mika Lintilä eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 14. joulukuuta

Opettajien tietojen keräämistä ja mahdollista rekisterin perustamista selvittänyt ryhmä on päätynyt esittämään opettajarekisterin perustamista. Opetus- ja kulttuuriministeriön nimittämän selvitysryhmän mukaan lasten oikeuksien toteutumisen kannalta on välttämätöntä, että julkisella vallalla on käytettävissään lasten ja nuorten opetusta kuvaavia ajantasaisia tilastoja eri puolilta Suomea.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Selvitysryhmän mukaan opettajatiedonkeruu on tällä hetkellä riittämätöntä luotettavan ja ajantasaisen tilastoinnin ja seurannan näkökulmasta. Nykyinen tiedonkeruu perustuu kolmen vuoden välein tehtävään kyselyyn.

-  Tietovaranto tukee koulutustarpeiden ennakointia, kansallista koulutuksen kehittämistä, kasvatuksen ja koulutuksen arviointia, sekä opettajakoulutuksen ja koulutuksen tutkimuksen kehittämistä, selvitysryhmä toteaa raportissa.

-  Luotettavan ja ajantasaisen rekisteripohjaisen tiedonkeruun tarve on ilmeinen, eikä sille ole olemassa hyviä vaihtoehtoja.

Ryhmän visiossa opettajarekisteri ulotettaisiin eri oppiasteille vaiheittain. Ensimmäisessä vaiheessa rekisteri otettaisiin käyttöön esi- ja perusopetuksessa sekä lukioissa. Myöhemmässä vaiheessa sen piiriin voitaisiin tuoda myös muun muassa varhaiskasvatuksen ja ammatillisen koulutuksen opettajat. Viimeisessä vaiheessa harkittaisiin rekisterin laajentamista korkeakouluihin.

-  Opettajarekisterin edistämiseen on selkeät perustelut. Odotan mielenkiinnolla tulevan lausuntokierroksen palautetta opettajarekisteristä, selvitys ja koulutuskentän lausunnot antavat pohjan päätöksille asiassa, tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) sanoo tiedotteessa.

”Kustannukset merkittävät”

Opettajarekisterin kehittämistyön arvioidaan kestävän noin viisi vuotta. Perustamiskustannuksien arvioidaan olevan noin kolme miljoonaa euroa, minkä lisäksi rekisterin vuosittainen ylläpito voisi ensimmäisten vuosien aikana maksaa noin 500 000 euroa.

-  Opettajarekisterin kustannukset olisivat merkittävät. Lisäksi opettajarekisteri vaatisi opettajien tietojen keräämistä paikallistasolla, mikä aiheuttaisi lisätyötä niille tahoille, jotka tallentavat tiedot tietojärjestelmään, kustannusarviota luonnehditaan tiedotteessa.

Selvitysryhmä kuitenkin huomauttaa, että rekisterin myötä voitaisiin luopua kerran kolmessa vuodessa tehtävästä kyselystä, joka kustantaa 250  000 euroa. Myös se vie opetushenkilöstön työaikaa, jonka hintalapun arvioidaan olevan niin ikään neljännesmiljoonan luokkaa.

Selvitysryhmän mukaan rekisterin valmistelun aloittamisella on kiire.

-  Rekisteriä ei ennätetä perustaa tällä hallituskaudella, mikäli asiaan liittyvää valmistelua ei aloiteta välittömästi. Vaarana on, että rekisterin perustaminen viivästyy useita vuosia. Tällöin opettajiin liittyvää luotettavaa ja eheää tietoa ei ole saatavilla verrattain pitkään aikaan.

”Esitys pitää saada ensi syksynä eduskunnalle.”

– Nyt on tärkeää, että hallitus ryhtyy pikaisella aikataululla valmistelemaan tarvittavia lainsäädännöllisiä muutoksia ja rakentamaan pohjaa rekisterille. Esitys pitää saada ensi syksynä eduskunnalle, jotta rekisteri saadaan tällä hallituskaudella perustettua, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen vaatii tiedotteessa.

Kuten selvitysryhmäkin toteaa, rekisteri tarvitaan OAJ:nkin mukaan koulutuksellisen tasa-arvon turvaamiseksi. Jotta jokaiselle lapselle ja nuorelle voidaan turvata oikeus kelpoiseen opettajaan, tarvitaan tieto kelpoisten opettajien määrästä sekä viroista ja toimista, joista kelpoinen opettaja puuttuu.

– Vain tämän tiedon avulla pystytään luomaan painetta opettajankoulutuksesta vastaaville korkeakouluille koulutusmäärien korjaamiseksi. Yhteiskunnalle tulee kalliiksi, jos tämä tieto puuttuu. Nyt opettajatarpeita ennakoidaan aivan usvassa, mutu-tiedon varassa, Luukkainen sanoo.

– Kuluja arvioitaessa on otettava huomioon nykyisten tiedonkeruiden kulut, jotka rekisterin myötä säästyvät, ja siksi pitkällä aikajänteellä selvityksenkin mukaan rekisteri todellisuudessa tuo säästöjä, Luukkainen näkee.

”Kustannukset tulee korvata.”

– Mikäli asiaa haluttaisiin edistää, on jo lainkin mukaan selvää, että uusista velvoitteista aiheutuvat kustannukset tulee korvata kunnille ja koulutuksen järjestäjille, koulutuksen järjestäjiä edustavien järjestöjen edustajat – Suomen Kuntaliitto, KT Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat, Sivistystyönantajat, Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ja Suomen Ammattikoulutuksen Johtajat SAJO – sanovat yhteisessä tiedotteessaan.

Heidän mielestään laaditussa selvityksessä jää perustelematta, mikä tärkeimmäksi mainittu julkinen etu keskitetyssä rekisterissä olisi. Rekisteristä saatavat mahdolliset hyödyt vaikuttavat syntyviin kustannuksiin nähden pieniltä. Lainsäädäntötyön aloittaminen edellyttäisi koulutuksen järjestäjiä edustavien järjestöjen edustajien mukaan rekisteriin liittyvien asioiden pitkäjänteisempää ja syvällisempää selvittämistä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU