Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Työryhmältä esitys etätyöstä: ”Vähentäisi kansanedustajien tarvetta matkustaa Helsinkiin”

Lehtikuva / Roni Rekomaa

Eduskunnan puhemiesneuvoston asettama virkamiestyöryhmä esittää, että eduskunnan työjärjestystä muutettaisiin väliaikaisesti siten, että eduskunta voisi poikkeusoloissa äänestää istunnoissa etänä ja valiokunnat järjestää etäkokouksia.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Tarkoituksena on turvata eduskunnan toimintakyky koronavirustilanteessa.

– Sääntely vähentäisi kansanedustajien tarvetta matkustaa Helsinkiin eduskuntatyön tekemistä varten ja siten riskiä altistua tai altistaa muita sairastumiselle, työryhmän ehdotuksessa todetaan.

Viruksen leviämisen jatkuminen voi vaarantaa eduskunnan toimintakyvyn, jos monet kansanedustajat tai eduskunnan toimintoja ylläpitävät henkilöt sairastuvat samanaikaisesti viruksen aiheuttamaan tautiin tai altistuvat sairastumiselle.

Eduskunnassa on kevään aikana ryhdytty moniin toimiin viruksen leviämisen estämiseksi. Muun muassa yleisölehteri on suljettu ja asiantuntijat antavat lausuntonsa valiokunnille etänä.

Puhemiesneuvosto on katsonut kuitenkin tarpeelliseksi valmistella poikkeusoloissa sovellettavaa sääntelyä täysistunnon mahdollisuudesta toimittaa äänestykset etä-äänestyksinä ja valiokuntien mahdollisuudesta kokoontua etäkokouksiin.

Eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola sanoo STT:lle, että työryhmä on lähtenyt liikkeelle siitä, että väliaikainen muutos eduskunnan työjärjestykseen ei edellytä perustuslain muutosta. Jos muutos olisi pysyvä, myös muutos perustuslakiin tarvittaisiin.

– Myös väliaikainen muutos on aikamoisen kynnyksen takana ja edellytykset ovat tiukat. Tämän on oltava välttämätöntä eduskunnan toimintakyvyn turvaamiseksi, Paavola sanoo.

Paavola: menee varmaan syysistuntokauden alkuun.

Tiedotteen mukaan muutosten kaavaillaan tulevan voimaan eduskunnan kevätistuntokaudella ja olevan voimassa tämän vuoden loppuun saakka.

Paavola kuitenkin arvioi, että menee varmaan syysistuntokauden alkuun ennen kuin äänestykset voidaan toimittaa etänä.

Syynä on se, että ehdotuksen käsittelyn lisäksi tekniset muutokset vievät aikaa.

Puhemiesneuvosto asetti virkamiestyöryhmän 16. huhtikuuta valmistelemaan tarvittavia eduskunnan työjärjestyksen muutoksia.

Puhemiesneuvoston päätöksellä työryhmän mietintö lähetetään lausuntokierrokselle muun muassa eduskuntaryhmille ja valtiosääntöasiantuntijoille. Lausuntojen määräaika on tiistai 9. kesäkuuta. Saatuaan lausunnot puhemiesneuvosto päättää ehdotuksen antamisesta eduskunnalle.

Lopulta eduskunta päättää, tuleeko muutos väliaikaisesti voimaan. Myös perustuslakivaliokunnalta kysyttäisiin kantaa.

Henkilöiden vahva tunnistaminen on tärkeää.

Työryhmä sanoo, että ehdotuksen taloudellisia vaikutuksia ei ole mahdollista vielä arvioida. Vaikutukset riippuvat käyttöön valittavista teknisistä järjestelmistä.

Ryhmän mukaan järjestelmän valinnassa on kiinnitettävä erityistä huomioita siihen, että valiokunnan kokoukset eivät pääsäännön mukaan ole julkisia ja että keskustelut valiokunnassa ovat luottamuksellisia.

Työryhmän mukaan tällä hetkellä ei ole saatavilla sellaiselle tietoturvan tasolle yltävää järjestelmää, jonka välityksellä voisi luotettavasti ja riskittä käsitellä salassa pidettäviä tai vaiteliaisuuden piiriin kuuluvia asioita.

Henkilöiden vahva tunnistaminen on tästäkin syystä työryhmän mukaan tärkeää eduskunnan kaikissa etätyötä tukevissa palveluissa.

Etä-äänestys täysistunnossa on sinänsä toteutettavissa erilaisilla teknisillä menetelmillä, työryhmä katsoo.

– Etä-äänestys voidaan toimittaa esimerkiksi videokokouksessa nimenhuudon mukaan, puhelimitse, sähköisesti allekirjoitetun äänestyslipun avulla, pilviäänestyspalvelun avulla tai eduskunnan koneäänestysjärjestelmään liitetyn verkkopalvelun avulla, työryhmä sanoo.

STT–Viivi Salminen

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE