Politiikka
28.6.2018 06:53 ・ Päivitetty: 28.6.2018 07:29
Työttömän karenssisääntöihin kaavaillaan muutoksia: neljä työnhakua kuussa, omatoimisuus edellytys
Hallitus kaavailee, että työttömän pitäisi jatkossa hakea enintään neljää työmahdollisuutta kuukaudessa. Tässä otettaisiin huomioon työnhakijaan liittyvät syyt ja alueellinen työllisyystilanne. Haettavia työpaikkoja voisi siis olla vähemmäkin kuin neljä, mikäli maakunnassa on esimerkiksi huonosti tarjolla töitä.
Työministeri Jari Lindströmin (sin.) mukaan työttömyysetuuden saaminen edellyttäisi omatoimista työnhakua.
Työllistymissuunnitelman toteuttamisesta raportoitaisiin kuukauden välein verkossa tai muulla sovitulla tavalla.
– Työnhakijaksi ilmoittaudutaan verkkopalvelussa. Jo nykyään sitä kautta ilmoittaudutaan 70–80-prosenttisesti. Muu kuin verkon kautta tuleva ilmoittautuminen on mahdollista ihan niin kuin nytkin, Jari Lindström sanoi.
Uudessa mallissa seuraamukset voisi porrastaa niin, että ensin hakijalle voitaisiin antaa muistutus. Sen jälkeen voitaisiin määrätä seuraamus eli karenssi tai jopa työssäolovelvoite.
Muistutuksen jälkeen karenssiseuraamus olisi ensin 10 päivää, sen jälkeen 20 ja lopulta työssäolovelvoite. Lindströmin mukaan karenssi voisi olla 10 ja 20 päivän sijaan myös 15 ja 30 päivää. Asiaa tarkastellaan lausuntokierroksen jälkeen. Karenssien kerrotaan kohtuullistuvan, ei kovenevan.
Hallitus aikoo lähettää linjaukset lausuntokierrokselle tällä viikolla.
Lindströmin mukaan mallissa huomioidaan eri tavoin myös esimerkiksi yrittäjyys. Esimerkiksi osallistuminen tarjouskilpailuun huomioidaan työnhakuna.
Lähtökohta mallissa on Lindströmin mukaan luottaminen työnhakijan arvioon siitä, sopiiko työ hänelle. Toisaalta jos työnhakija hakee paikkoja, joita hän ei mitenkään voi saada, hakemista ei pidetä riittävänä.
– Halutaan puuttua siihen, kun on keskusteltu, että tässä olisi leikkihakemista.
Työ- ja elinkeinoministeriön virkamiehet totesivat tiedotustilaisuudessa, että ei ole tarkoitus, että joku käy kaikki työttömien hakemukset lävitse, vaan hyvin pitkälle luotetaan, että työnhakija on hakenut töitä. Tilannetta käydään lävitse normaalin asiakaspalvelun lomassa.
Työttömyysturvaseuraamusten uudistaminen ei vaikuttaisi niin kutsuttuun aktiivimalli 1:een. Samasta tilanteesta kuten esimerkiksi työn hakematta jättämisestä ei seuraisi sekä karenssia että aktiivimalli 1:n mukaista työttömyysturvan alentamista.
Mallilla taas uusi nimi.
Jari Lindtröm totesi tiedotustilaisuudessa, että työelämän keskusjärjestöt ovat osallistuneet valmisteluun touko–kesäkuussa mutta esitys ei ole yksimielinen.
– Minulla on se tieto, että varsinkin STTK on ollut kriittinen omaehtoisen työnhaun malliin. SAK pohtii tänään, mit aikoo sanoa, hekin ovat ilmaisseet, että ovat krititisiä. Kun esittelimme parteille, mitä olemme suunnitelleet, reaktio oli minun tulkintani mukaan enemmän positiivinen kuin negatiivinen, Jari Lindström sanoi.
Hänen mukaansa keskusjärjestöjen kritiikki on kohdistunut enemmän prosessiin kuin mallin sisältöön. Lindströmin mukaan keskusjärjestöissä on koettu, että he eivät ole päässeet kunnolla mukaan valmisteluun.
SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta on kritisoinut omatoimisen työnhaun mallin lisäävän byrokratiaa. Lindströmin mukaan näin ei käy.
– Eloranta sanoi myös, että työtön jätettäisiin oman onnensa nojaan, se on minun mielestäni aika vahvasti sanottu, edelleen maakunta palveluntuottaja on vastuussa työttömästä, Lindström sanoi.
Jos työmarkkinajärjestöt ovat puhuneet aktiivimalli 2:sta, hallitus on lanseerannut nyt lausunnoille lähtevän mallin nimeksi omaehtoisen työnhaun malli. Tänään kuitenkin papereissa oli jälleen muutos. Malli kantaa nyt nimeä omatoimisen työnhaun malli.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.