Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Työvoima ei liiku ja kilpailua ei synny työmarkkinoilla – Akavan selvitys osoittaa kilpailukieltosopimusten yleistymisen vakavat haitat

Työntekijöille asetetut kilpailukieltosopimukset haittaavat työmarkkinoita, käy ilmi korkeastikoulutettujen työmarkkinajärjestön Akavan teettämästä selvityksestä. Aalto-yliopiston taloustieteen ryhmä kävi laajasti läpi Akava Worksin toimeksiannosta sopimusten hyötyjä ja haittoja työmarkkinoilla sekä niiden vaikutusta yhteiskunnan kokonaishyvinvointiin.

Demokraatti

Demokraatti

– Selvityksemme osoittaa, että kilpailukieltosopimuksia tehdään varsin kevein perustein ja että niiden käyttö on lisääntynyt, professori Matti Liski linjaa.

Hänen mielestään lainsäätäjän pitäisi havahtua, sillä nykykäytäntö heikentää työvoiman liikkuvuutta ja sitä kautta kilpailua niin työmarkkinoilla kuin hyödykemarkkinoillakin.

– Tarvitaan joko viranomaisvalvontaa tai nykyisen lainsäädännön muuttamista.

“Lainsäädäntöä on muutettava pikaisesti.”

Akava on aiemmin selvittänyt kilpailukieltosopimusten käytön yleistymistä. Vuonna 2017 jo noin 45 prosentissa yrityksissä työskentelevien akavalaisten uusista työsopimuksista on kilpailukieltoa tarkoittava ehto.

– Näyttää siltä, että uusiin työsopimuksiin liitetään nykyään kilpailukielto liian rutiininomaisesti ja ilman painavia syitä, Akavan pääekonomisti Pasi Sorjonen huomauttaa.

Hän vaatii, että kilpailukieltojen määrä pitäisi palauttaa tarkoituksenmukaiselle tasolle. Se edellyttäisi kilpailukieltojen viranomaisvalvontaa tai lainsäädännöllisiä rajoituksia.

Samaan päätyy Akavan vastaava lakimies Vesa Vuorenkoski, kun kilpailukieltojen haitat on nyt selvitetty.

– Laajasti käytetyistä kilpailukielloista on luovuttava tai niiden käyttöä selvästi rajoitettava. Lainsäädäntöä on muutettava pikaisesti, Vuorenkoski painottaa.

Kilpailukieltosopimuksella tarkoitetaan työnantajan ja työntekijän välistä sopimusta, jolla rajoitetaan työntekijän oikeutta harjoittaa työnantajan kanssa kilpailevaa toimintaa työsuhteen päätyttyä. Käytännössä sillä on esimerkiksi rajoitettu työntekijän oikeutta siirtyä työnantajan kilpailijan palvelukseen. Lain mukaan sopimus edellyttää erityisen painavaa syytä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE