Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Ukraina säätää lain oligarkkien vallan rajoittamiseksi

LEHTIKUVA / AFP Sergei Supinsky
Laki voi tulla rajoittamaan muun muassa ex-presidentti Petro Poroshenkon toimintaa.

Ukrainan parlamentti on torstaina hyväksynyt lakiesityksen, jolla pyritään rajoittamaan oligarkkien vaikutusvaltaa maassa. Sen tarkoitus on “suojata kansallista turvallisuutta oligarkkien liiallista vaikutusvaltaa vastaan”.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Laki kieltää oligarkeiksi määriteltyjä henkilöitä rahoittamasta poliittisia puolueita ja osallistumasta suuryritysten yksityistämiseen. Oligarkeiksi voidaan lain mukaan määritellä henkilöt, jotka täyttävät kolme neljästä ehdosta. Ehtoja ovat monopoliasemassa olevan yrityksen omistus, merkittävä vaikutusvalta mediaan, osallistuminen poliittiseen toimintaan ja yli 2,4 miljardin hryvnian (noin 75 miljoonan euron) omaisuus.

Laki voisi tulla koskemaan Ukrainan rikkainta miestä, Rinat Akhmetovia, entistä presidentti Petro Poroshenkoa sekä suurliikemies Ihor Kolomoiskya.

Lakiesitys hyväksyttiin vain päivää maata järkyttäneen murhayrityksen jälkeen. Viranomaiset epäilevät, että yritys surmata presidentti Volodomyr Zelenskyin pääneuvonantaja Serhi Shefir on voinut olla kosto lakihankkeesta.

Shefiriä kuljettanutta autoa tulitettiin keskiviikkona Kiovan lähellä sijaitsevassa kylässä. Hän selvisi ilman vammoja, mutta autonkuljettaja haavoittui vakavasti.

EU:ta kehotetaan toimiin oligarkkeja vastaan

Myös EU:n pitäisi tehostaa toimiaan ukrainalaisten oligarkkien korruption torjumiseksi, suosittelee EU:n tilintarkastustuomioistuin. Tuomioistuimen raportissa todetaan, että EU:n tuki Ukrainan uudistuspyrkimyksille on osoittautunut tehottomaksi korruption kitkemisessä.

Lisää aiheesta

–  EU on jo kauan ollut tietoinen yhteyksistä oligarkkien, korkeiden virkamiesten, poliitikkojen, oikeusjärjestelmän ja valtionyritysten välillä. Se ei kuitenkaan ole kehittänyt todellista strategiaa laajamittaista korruptiota vastaan, raportti moittii.

EU on Ukrainan suurin avustaja. Bryssel on luvannut Ukrainalle yhteensä noin 7,8 miljardia euroa tukea sen jälkeen kun Venäjä miehitti Krimin niemimaan ja alkoi avustaa Itä-Ukrainan separatisteja.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE