Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Ukrainan kanssa aletaan neuvotella EU-jäsenyydestä – suurlähettiläät pääsivät sopuun

AFP / LEHTIKUVA / PATRICK HERTZOG

Ensimmäiset hallitusten väliset kokoukset on määrä järjestää 25. kesäkuuta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

EU-maiden suurlähettiläät pääsivät myöhään perjantaina periaatteelliseen sopuun Ukrainan ja Moldovan jäsenyysneuvotteluiden aloittamisesta. Asiasta kertoi Euroopan unionin neuvoston puheenjohtajamaa Belgia.

-  Suurlähettiläät ovat päässeet periaatteelliseen sopuun Ukrainan ja Moldovan liittymisneuvotteluiden neuvottelukehyksistä, EU-puheenjohtajamaan viestipalvelu X:ssä julkaisemassa päivityksessä sanottiin.

EU-ministerien on määrä hyväksyä päätös virallisesti kokouksessaan 21. kesäkuuta. Ensimmäiset hallitusten väliset kokoukset on määrä järjestää 25. kesäkuuta.

Ukraina ja Moldova hakivat EU:n jäsenyyttä pian sen jälkeen, kun Venäjä aloitti laajan hyökkäyksensä Ukrainassa vuoden 2022 helmikuussa.

Lukuisat EU-maat ovat painostaneet unionia aloittamaan neuvottelut virallisesti sen jälkeen, kun EU:n huippukokous päätti joulukuussa, että neuvottelut jäsenyydestä Ukrainan ja Moldovan kanssa voidaan avata.

Heittääkö Unkari kapuloita rattaisiin?

Ukrainan ja Moldovan EU-polun voi katsoa etenevän huomattavan nopeasti siihen nähden, että maat saivat ehdokasmaan aseman vasta toissa vuoden kesäkuussa.

Unkarin odotettiin jarruttavan päätöstä viimeiseen saakka EU-maiden poliittisten johtajien huippukokouksessa viime joulukuussa. Unkari hyväksyikin yllättäen tämän linjauksen nopeasti, mutta ryhtyi sen sijaan jarruttamaan tuolloin 50 miljardin euron tukea Ukrainalle. Poliittiset johtajat saivat kuitenkin lopulta aikaiseksi linjauksensa tuesta helmikuun huippukokouksessa.

Neuvottelukehysten hyväksymisestä tarvitaan kuitenkin jäsenmailta yksimielinen päätös Euroopan unionin neuvostossa. Unkarin on määrä ottaa neuvoston kiertävä puheenjohtajuus vastaan heinäkuussa, ja maan pelätään voivan heittää kapuloita rattaisiin.

Hollannissa asialle on lisäksi saatava parlamentin suostumus, ja vastustusta voi olla tiedossa myös Hollannin tulevan oikeistohallituksen suunnalta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE