Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Ukrainan ulkoministeriltä viesti Nato-maille: nopeammin, nopeammin ja nopeammin

AFP / LEHTIKUVA / ANDREI PUNGOVSCHI

Ukrainan ulkoministerillä Dmytro Kuleballa (kuvassa) oli tiistaina Nato-maiden kollegoilleen selvä toimintaohje: nopeammin, nopeammin ja nopeammin.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Pyyntö liittyi Kuleban aiempaan pyyntöön, jossa hän oli kertonut Nato-maille Ukrainan tarvitsevan aseita, aseita ja aseita.

Hän kertoi myös olevansa kiitollinen siitä avusta, mitä Ukrainaan on jo toimitettu. Hän kuitenkin totesi, että sota etenee.

-  Olemme todistaneet, että voimme lyödä Venäjän. Olemme todistaneet, että voimme voittaa sodan koko euroatlanttisen alueen etujen mukaisesti.

Kuleba kertoi näkemyksensä Romanian pääkaupungissa Bukarestissa iltapäivällä ennen Naton ulkoministerien kokouksen työillallista, jonne hänet oli kutsuttu. Hän totesi energiaturvallisuuden olevan Ukrainalle yhtä tärkeää kuin “kovan” turvallisuuden.

Ilmapuolustuksessa Ukraina kaipaa esimerkiksi Patriot-ohjuksia, mutta Venäjän pommitusten jäljiltä myös paljon muuta.

-  Kyllä, muuntajat, generaattorit ja muut laitteet  -  erittäin tärkeitä.

NATON pääsihteeri Jens Stoltenberg toisti Kuleban kanssa pitämässään tiedotustilaisuudessa hyvin samanlaisen viestin kuin aamupäivällä kaksipäiväistä kokousta avatessaan: Venäjän presidentti Vlamidir Putin on tekemässä talvesta asetta sotaan.

-  Näemme, että presidentti Putin yrittää riistää ukrainalaisilta veden, sähkön, lämmön ja valon. Presidentti Putin käyttää talvea aseena.

Stoltenberg totesi jo tiistaina aamupäivällä, että sodat päättyvät rauhaan, mutta neuvottelupöydän tapahtumat liittyvät suoraan tapahtumiin taistelukentillä. Hän piti tärkeänä, että brutaaleilla hyökkäyksillä ei saavuteta haluttuja tavoitteita.

Niin ikään hän toisti jo kokousta avatessaan näkemyksensä, että Nato pysyy Ukrainan tukena niin kauan kuin Ukraina tarvitsee. Hän myös kertasi, kuinka Nato on lisännyt läsnäoloaan liittokunnan itäisissä osissa.

STOLTENBERG nosti aamulla Suomen ja Ruotsin liittymisen Natoon esimerkiksi siitä, että Naton ovet ovat auki. Näin siitä huolimatta, että kaksi ratifiointia on yhä tekemättä.

Suomi ja Ruotsi osallistuvat Naton ulkoministerien kokoukseen ensimmäistä kertaa tarkkailijajäseninä. Suomea kokouksessa edustaa ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

Turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoglu myös keskusteli Bukarestissa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyysprosessista maiden ulkoministerien kanssa.

-  Arvioimme yhteisymmärrysasiakirjan puitteissa toteutettuja toimia ja korostimme odotuksiamme, Cavusoglu totesi Twitterissä tapaamisesta iltapäivällä.

Kaksipäiväisen Naton ulkoministerien kokouksen teemoja ovat Ukrainan tukemisen lisäksi Venäjän lähialueet ja Kiina.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE