Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Ulkomaalaistaustaisten terveys ja hyvinvointi on parempi ruotsinkielisissä kuin suomenkielisissä kunnissa

Ruotsinkielisillä alueilla asuvien ulkomaalaistaustaisten elinolot, terveys ja hyvinvointi ovat parempia kuin suomenkielisillä alueilla asuvien.

Demokraatti

Demokraatti

Tämä ilmeni tällä viikolla julkaistusta Maahanmuuttajien terveys ja hyvinvointi suomenruotsalaisissa kunnissa -hankkeesta, jossa selvitettiin, ovatko maahan muuttaneiden terveys ja hyvinvointi parempia ruotsinkielisellä länsirannikolla Pohjanmaalla ja Uudenmaan ruotsinkielisissä kunnissa verrattuna alueen suomenkielisissä kunnissa asuviin.

Siirtolaisuusinstituutin hankkeessa selvitettiin myös suurien kaupunkien tilannetta.

Selkeimmät tulokset olivat instituutin tiedotteen mukaan ruotsinkielisellä Pohjanmaalla: sekä ulkomaalaistaustaisten, mutta myös valtaväestön elinolot olivat paremmat kuin Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla. Ruotsinkielisellä Uudellamaalla tulokset olivat samansuuntaiset, mutta heikommat. Kaupunkivertailussa Turusta löytyivät sekä hyvinvoivimmat että pahoinvoivimmat ulkomaalaistaustaiset: turkulaisnaiset voivat huonoiten, kun taas ulkomaalaistaustaiset turkulaismiehet voivat parhaiten.

Tiedotteen mukaan Pohjanmaalla pakolaistaustaiset olivat suorittaneet enemmän tutkintoja ja olivat useammin työssä kuin Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla. Ulkomaalaistaustaiset osallistuivat myös oman kieli- tai kulttuuritaustan sekä uskonnollisen/hengellisen yhteisön toimintaan enemmän kuin Keski-Pohjanmaalla. Pohjanmaalla harvempi ulkomaalaistaustainen koki itsensä yksinäiseksi.

Siirtolaisuusinstituutissa toteutetussa tutkimuksessa selvitettiin ulkomaalaistaustaisten ja suomalaistaustaisten elinoloja rekisteriaineistolla. Tämän jälkeen katsottiin ulkomaalaistaustaisten yksinäisyyden, osallisuuden, kuulumisen, syrjinnän ja väkivallan kokemuksia. Lopuksi tutkittiin ulkomaalaistaustaisten terveyden ja hyvinvoinnin mittareina koettua terveyttä, pitkäaikaissairastavuutta, psyykkistä kuormitusta, työkykyä ja koettua elämänlaatua THL:n FinMonik-kyselyaineistolla.

Hanketta ovat rahoittaneet Svenska Kulturfonden, Tre Smeder, Vasa sjukvårdsdistrikt ja Soite.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE