Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Ulkoministeriö ei katso tarpeelliseksi erillisen turvallisuuspoliittisen neuvonantajan nimeämistä pääministerille

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Ulkoministeriö (UM) ei pidä tarpeellisena erillisen turvallisuuspoliittisen neuvonantajan nimeämistä pääministerille. Tämä käy ilmi UM:n lausunnosta, joka annettiin valtioneuvoston kanslialle keskiviikkona.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

UM:n mukaan pääministerin avustamisen turvallisuuspolitiikassa on katsottava sisältyvän pääministerin avustamiseen yleensä. Ministeriö ei myöskään näe tarkoituksenmukaisena tai tarpeellisena perustaa Nato-jäsenyyden vuoksi uutta yksikköä valtioneuvoston kansliaan.

Pääministerin turvallisuuspoliittisen neuvonantajan viran perustamista on valmisteltu valtioneuvoston kansliassa. Asetusluonnoksesta on pyydetty lausuntoja ministeriöiltä, presidentin kansliasta ja pääesikunnasta. Lausuntoaikaa on torstaihin asti.

Viran tarvetta on perusteltu Nato-jäsenyyden luomalla uudella tilanteella, kun turvallisuuspoliittisten asioiden merkitys kasvaa myös pääministerin ja valtioneuvoston kanslian tehtävissä.

UM SANOO pitävänsä pääministerin turvallisuuspoliittisen tuen vahvistamista sinällään perusteltuna. Se ei kuitenkaan pidä perusteltuna vaan pikemminkin poikkeuksellisena, että neuvonantajan tehtävästä säädettäisiin asetuksella.

-  Ulkoministeriön käsityksen mukaan turvallisuuspoliittisen neuvonantajan tehtävä on rinnastettavissa muistiossa esitetystä poiketen pikemminkin erityisavustajan kuin turvallisuusjohtajan tehtävään, UM:n lausunnossa sanotaan.

Tällöin turvallisuuspoliittisen neuvonantajan tehtävä kytkeytyisi ministeriön mukaan luontevasti myös pääministerin toimikauteen.

Asetuksen on ehdotettu tulevan voimaan jo maaliskuun alussa. Ulkoministeriö pitää valmistelun laadun kannalta tärkeänä, että valmisteluun varataan enemmän aikaa.

UM:n mielestä valmisteluun olisi syytä palata Nato-jäsenyyden toteutumisen jälkeen, jolloin jäsenyydestä seuraavat tarpeet ovat tarkentuneet.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE