Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

14.11.2023 13:10 ・ Päivitetty: 14.11.2023 17:19

UM:n selvitys Ahvenanmaasta: demilitarisointi-sopimuksen irtisanominen näyttää mahdottomalta

LEHTIKUVA / NICLAS NORDLUND

Vuonna 1921 solmitun Ahvenanmaan demilitarisointia koskevan sopimuksen irtisanominen ei näytä mahdolliselta, arvioidaan ulkoministeriön selvityksessä Ahvenanmaan kansainvälisestä erityisasemasta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Ulkoministeriö julkisti tiistaina selvityksensä Ahvenanmaan kansainvälisestä erityisasemasta ja Venäjän Maarianhaminan-konsulinvirastoon liittyvistä oikeudellisista kysymyksistä.

Selvityksessä todetaan, että konsulinviraston oikeudellinen asema perustuu Suomen ja silloisen Neuvostoliiton vuonna 1940 solmiman sopimuksen 3. artiklaan.

Selvityksessä päädytään siihen, että valtiosopimusoikeus ei nykyoloissa tarjoa oikeudellisesti varmaa ja riidatonta keinoa vuoden 1940 sopimuksen konsulinvirastoa koskevan 3. artiklan irtisanomiseksi tai sen soveltamisen keskeyttämiseksi.

Ulkoministeriön selvitys tarkastelee myös Ahvenanmaan demilitarisoinnin mahdollista irtisanomista. Demilitarisointi tarkoittaa, ettei sotilaallinen läsnäolo Ahvenanmaalla ole sallittua ja ettei saaria saa linnoittaa.

SELVITYKSEN mukaan vuonna 1921 solmitun Ahvenanmaan demilitarisointia koskevan sopimuksen irtisanominen ei näytä mahdolliselta.

Sopimuksessa ei ole määräyksiä sen irtisanomisesta, ja sen 8. artiklan mukaan sopimus pysyy voimassa riippumatta siitä, mitä muutoksia Itämeren tilanteessa tapahtuu. Ulkoministeriön selvityksen mukaan tästä voidaan päätellä, että osapuolten tarkoituksena ei ollut sallia sopimuksen irtisanomista.

Selvityksen mukaan Suomi on EU- ja Nato-liittymisten samoin kuin YK:n merioikeusyleissopimuksen allekirjoituksen ja ratifioimisen yhteydessä vahvistanut vuoden 1921 sopimuksen jatkuvan voimassaolon.

Ahvenanmaan demilitarisoinnin jatkuminen on vahvistettu myös Suomen ja Venäjän vuonna 1992 solmimassa sopimuksessa.

MAARIANHAMINASSA sijaitsevalla Venäjän konsulaatilla on Ahvenanmaan demilitarisoinnin suhteen erityisasema, sillä diplomaattisen edustamisen ohella se valvoo Ahvenanmaan aseettomuutta. Valvontaoikeudesta sovittiin Suomen ja Neuvostoliiton vuonna 1940 solmimassa sopimuksessa.

Presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta linjasivat heinäkuussa, että Suomi peruu Venäjän Turun-pääkonsulaatin toimiluvan lokakuun alusta alkaen. Kyseessä oli vastatoimi Venäjän päätökselle sulkea Suomen Pietarin-pääkonsulaatti. Tuolloisessa kokouksessa keskusteltiin myös Venäjän Maarianhaminan-konsulaatista.

SUOMEN entinen Moskovan-suurlähettiläs Hannu Himanen sanoi STT:lle heinäkuussa, että Suomelta olisi luontevaa erillisenä toimena sulkea myös Maarianhaminan-konsulaatti.

Suomelle jäi Pietarin pääkonsulaatin sulkemisen jälkeen jäljelle ainoastaan suurlähetystö Moskovassa.

-  Kun Venäjä on näin toiminut, olisi kohtuullista, että myös Venäjällä olisi vain suurlähetystö Helsingissä. Se olisi oikean tapainen reaktio, Himanen totesi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU