Huvudnyheter

Undantagsförhållanden råder i Finland – nu stängs bland annat skolorna i en månad

Från och med onsdagen uppmanas skolorna ordna distansundervisning i en månad.

Regeringen presenterade idag nya riktlinjer för utbildningssektorn, i syfte att bromsa spridningen av coronaviruset. På onsdagen stängs skolorna i en knapp månad. Även andra offentliga utrymmen stängs ner. 

ABL

 

Rekommendationerna gäller anordnare av småbarnspedagogik, förskoleundervisning, grundläggande utbildning, gymnasie- och yrkesutbildning och högre utbildning.

 

– Genom rekommendationen tryggar man småbarnspedagogiken och undervisningen samt avläggandet av examina och studerandeurvalen då coronavirussituationen fortgår, skriver Statsrådet i ett pressmeddelande.

 

Verksamhetsenheter inom småbarnspedagogiken och förskoleundervisning hålls tills vidare öppna. På så sätt vill regeringen trygga tillgången till småbarnspedagogisk verksamhet för barn till föräldrar inom branscher som är avgörande för samhällets funktioner, så att det är möjligt för föräldrarna att arbeta. Statsrådet rekommenderar ändå att man i mån av möjlighet sköter barnet hemma.

 

 

Skolorna inom den grundläggande utbildningen (klass 1-9) stängs däremot från och med onsdagen (18.3) fram till den 13 april. Undantag tas för den förskoleundervisning som ordnas i skolan samt i årskurserna 1-3 för de elever vars föräldrar arbetar inom branscher som är avgörande för samhällets funktioner.

 

Även skolor på andra och tredje stadiet samt inom det fria bildningsarbetet stängs fram till 13 april. Regeringen uppmanar istället skolorna att i så hög grad som möjligt ordna undervisning och handledning på alternativa sätt – till exempel genom distansstudier och digitala läromiljöer. Vårens studentskrivningar framskrider enligt den komprimerade tidtabell som Studentexamensnämnden meddelade om i förra veckan.

 

De nya riktlinjerna påverkar även andra offentliga utrymmen. Bland annat stängs offentliga museer, teatrar, bibliotek samt simhallar och andra idrottsutrymmen fram till den 13 april. Regeringen rekommenderar att aktörer inom den privata och tredje sektorn samt religiösa samfund agerar på samma sätt.

 

Med anledning av undantagsförhållandena införs även mötesförbud för fler än tio personer. Personer som är 70 år och äldre bör hållas i avskildhet helt och hållet, med undantag för statsledningen och kommunalt anställda. Rörelsefriheten kan också komma att begränsas: regeringen är redo att vid behov snabbt stänga gränserna.

 

Beredskapslagen kräver ännu formellt riksdagens godkännande.

 


 

Artikeln uppdaterad med mer information 17:52

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE