Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Unkari ei ole EU-komission mukaan onnistunut korjaamaan oikeusvaltioon kohdistuvia puutteita – haluaa yhä jäädyttää maalle kaavaillut rahat

AFP / LEHTIKUVA / ATTILA KISBENEDEK
Unkarin pääministeri Viktor Orban.

EU-komissio haluaa yhä jäädyttää Unkarille kaavaillut rahat. Syynä tähän on se, että komission mielestä Unkari ei ole riittävällä tavalla korjannut oikeusvaltionsa puutteita.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Käytännössä komission keskiviikkoinen näkemys tarkoittaa, että miljardit Unkarille kaavaillut EU-eurot uhkaavat nyt toden totta valua maan sormien läpi.

Komission mielestä on riski, että EU:n maksamaa rahaa käytettäisiin Unkarissa väärin.

-  Unkari ei ole valitettavasti toimeenpannut korjaavia toimia niin, että voisimme sanoa riskien poistuneen, budjettikomissaari Johannes Hahn sanoi asiaa koskevassa tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Asia etenee seuraavaksi jäsenmaiden ministereistä koostuvan neuvoston päätettäväksi. Tuon päätöksen odotetaan tulevan myöhäisimmilläänkin ennen joulukuun 19. päivää, joten Unkarin kannalta riski rahojen menetyksestä on nyt todellinen.

KOMISSION syynissä ovat olleet toimet, joilla Unkarin pitäisi muun muassa vahvistaa maansa oikeuslaitoksen riippumattomuutta ja korruption torjuntaa.

Komission arvion jälkeen Unkaria uhkaa ensiksikin 7,5 miljardin euron varojen jäädyttäminen koheesiorahastosta. Koheesiorahasto on tarkoitettu valtioille, joiden bruttokansantulo asukasta kohti on alle 90 prosenttia EU:n keskiarvosta.

Tämä ei kuitenkaan ole ainoa Unkaria koskeva uhka. Komissio ilmoitti keskiviikkona hyväksyneensä suunnitelman Unkarille varattujen vajaan kuuden miljardin euron elpymisrahojen käyttämiseksi, mutta nämäkään rahat eivät etene maksuun ilman korjaavia toimia.

Rahojen jäädyttämisen mahdollistaa ehdollisuusmekanismi, jossa oikeusvaltion tila ja EU-rahoituksen saaminen on kytketty yhteen. Euroopan parlamentin puolella pääneuvottelijana tuota asiaa koskevassa neuvotteluryhmässä on ollut EPP:n kokoomuslainen europarlamentaarikko Petri Sarvamaa.

Sarvamaa sanoo STT:lle, että kovin moni ei uskonut alkumetreillä, että ehdollisuusmekanismista voisi tulla mitään. Myös asetuksen hyväksymisen jälkeen monet suhtautuivat hänen mukaansa varautuneesti siihen, johtaako se oikeasti mihinkään.

Sarvamaa kuitenkin katsoo, että komission keskiviikon linjauksen jälkeen Unkarille kaavailtujen rahojen jäädyttämistä olisi hankalaa kaataa joulukuussa jäsenmaiden ministereistä koostuvassa neuvostossa.

UNKARIN toimintatapa EU:ssa on usein ollut riitaisa. Tälläkin kertaa on uumoiltu sitä, pyrkiikö Unkari tavalla tai toisella aiheuttamaan seurauksia mahdollisesta EU-rahojensa jäädyttämisestä.

Yksi mahdollinen kiristyksen paikka olisi Ukrainalle kaavailtu 18 miljardin euron lainapaketti, joka jäsenmaiden pitäisi vielä yksimielisesti hyväksyä.

Unkarin rahoja koskeva päätös pyritäänkin ilmeisesti nyt viemään jäsenmaiden ministereistä koostuvan neuvoston käsittelyyn mahdollisimman nopeasti, jotta myös Unkarin täytyy laittaa korttinsa pöytään pikaisesti.

Ilmeisesti tavoitteena olisi, että jäsenmaiden valtiovarainministerit käsittelisivät Unkarin rahojen jäädytystä jo Suomen itsenäisyyspäivänä järjestettävässä kokouksessa.

Juttua muokattu 30.11. klo 14.46: täydennetty taustatiedoilla ja Sarvamaan kommenteilla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE