Politiikka
16.8.2023 14:09 ・ Päivitetty: 16.8.2023 14:09
Urpilainen avasi medialle ehdokaspohdintaansa – näin hän kommentoi presidentin valtaoikeuksia
EU-komissaari Jutta Urpilaisen (sd.) mukaan hänen komissaarintehtävänsä ei estä presidenttiehdokkaaksi asettumista.
- Meillä on komissiossa käytäntö siitä, että jos henkilö asettuu ehdokkaaksi esimerkiksi kansallisissa presidentinvaaleissa, hän jää palkattomalle virkavapaalle, jonka aikana joku toinen komissaari hoitaa hänen tehtäviään, Urpilainen sanoi tiedotustilaisuudessaan SDP:n eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Vantaalla.
Näin ollen Urpilainen katsoo, ettei hän joutuisi presidenttiehdokkaana eroamaan komissaarin paikalta. Hänen mukaansa ei olisi mahdollista, että Suomen nykyinen hallitus pääsisi nimeämään väliaikaisen komissaarin.
Komissaarin asettuminen ehdokkaaksi presidentinvaaleissa ei ole Urpilaisen mukaan ennenkuulumatonta, vaan siitä on EU:ssa äskettäisiäkin ennakkotapauksia.
SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin kertoi aiemmin kesäkokouksessa pyytäneensä Urpilaista puolueen presidenttiehdokkaaksi. Marinin mukaan Suomi tarvitsee presidentin, joka ymmärtää Suomen pärjäävän parhaiten vain osana vahvaa Euroopan unionia.
Urpilainen sanoi harkitsevansa Marinin pyyntöä vakavasti ja kertoi selvittävänsä mahdollisen ehdokkuuden yhteensovittamista nykyisen komissaarintehtävänsä kanssa. Urpilainen kertoi ilmoittavansa lopullisen päätöksensä marraskuuhun mennessä.
– Minulle on tärkeää myöskin olla varma siitä, että edustan sellaisia ominaisuuksia ja arvoja, joille myöskin Suomessa on kysyntää ja tietenkin myös SDP:n kenttäväessä kannatusta. Myös tätä pohdintaa ja keskustelua haluan meidän puolueväen kanssa käydä ja myöskin laajemmin.
Lisää aiheesta
URPILAINEN ei pitänyt ongelmana sitä, että hän lähtisi presidenttikisaan mukaan vasta loppusyksystä sen jälkeen, kun muut puolueet ovat jo ehdokkaansa asettaneet.
- Jos katsotaan oikeastaan mitä tahansa vaaleja, niin kampanja-ajat ovat koko ajan lyhentyneet. Puhutaan vain muutamasta kuukaudesta. Jos päätän ehdokkaaksi lähteä, niin sitten täysillä tulen kampanjaa tekemään, Urpilainen sanoi.
Urpilainen on entinen SDP:n puheenjohtaja ja entinen valtiovarainministeri. Hänen on julkisuudessa arvioitu asettuvan SDP:n ehdokkaaksi ensi vuoden presidentinvaaleihin.
Urpilainen toimii tällä hetkellä EU:n kansainvälisistä kumppanuuksista vastaavana komissaarina.
SDP:n presidenttiehdokkaan valitsee puolueen puoluevaltuusto. SDP kokoontuu syyskuun alussa puoluekokoukseen Jyväskylään, missä puolueelle valitaan uusi puheenjohtaja. Presidenttiehdokaskysymys ei ole Jyväskylässä asialistalla.
URPILAINEN ei vielä tässä vaiheessa lähtenyt arvioimaan jo ilmoittautuneita presidenttiehdokkaita saati omaa erottautumistaan ehdokkaiden joukossa.
– Olen kertonut, että vakavasti ehdokkuutta harkitsen. Olen hyvin otettu siitä, että puheenjohtaja Sanna Marin minua ehdokkaaksi pyysi. Olen saanut paljon kannustusta kenttäväeltä, toki muiltakin kuin SDP:n jäseniltä.
Urpilainen sanoi pitävänsä tasavallan presidentin tehtävää kansakuntaa kokoava tehtävä, jota hän arvostaa suuresti.
– Yksi aika olennainen asia on se, onko itselläni tarjota tähän kisaan sellaisia ominaisuuksia, asioita tai kokemusta, jota suomalaiset tässä kisassa kaipaavat ja haluavat nähdä. Toinen on arvoilmapiiri ja ylipäänsä yhteiskunnallinen ilmapiiri Suomessa, että pystynkö siihen tuomaan ja tarjoamaan sellaisia vaihtoehtoja, joita muut ehdokkaat eivät pysty tarjoamaan, Urpilainen avasi ehdokkuuspohdintaansa.
Presidentin valtaoikeuksien tarkastelu on Urpilaisen arvion mukaan vääjäämättä edessä seuraavan presidentin kaudella Nato-jäsenyydestä ja perustuslain toivomasta selvityksestä johtuen.
– Itse en näe, että mitään suuria tarpeita valtaoikeuksien muuttamiseen on, mutta on hyvä tehdä selvitys ja myös huolellisesti harkita sen pohjalta, onko muutostarpeita.
PUHEESSAAN SDP:n eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Urpilainen totesi olevan erikoista, jos Suomen politiikassa perustellaan EU-eroa Suomen pitkäaikaisena tavoitteena. Tiedetään, että kyseinen tavoite on perussuomalaisilla, vaikkei Urpilainen tätä ääneen lausunut. Perussuomalaiset tosin pohtii EU-linjauksiaan uudelleen.
Urpilainen ei allekirjoittanut median kysymystä siitä, että kyseessä olisi ollut hyökkäys perussuomalaisia vastaan.
– Itse asiassa puhehan ei ollut hyökkäys ketään vastaan, vaan se oli selkeä kannanotto EU-jäsenyyden puolesta sekä sen puolesta, että pienen maan, niin kuin Suomi, etu on vahva Eurooppa, Urpilainen sanoi.
Hän jatkoi uskovansa, että suomalaiset ymmärtävät, että Suomi pärjää kansakuntana parhaiten osana isoa EU-perhettä. Urpilaisen mielestä Suomen EU-erolla ei pitäisi flirttailla.
SDP ei ole kaksissa edellisissä presidentinvaaleissa saanut isoa menestystä. Urpilaiselta kysyttiinkin lehdistötilaisuuden lopuksi, pelottaako tai huolettaako tämä.
– Ei, hän vastasi.
– Kyllähän minulla puolueen entisenä puheenjohtajana on kokemusta vaalikampanjoinnista. Uskon, että jos sen päätöksen teen, että ehdokkaaksi lähden, kyllä minä kampanjoida osaan.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.