Internationellt

USA kan återigen få utse ny Unicef-chef

Foto: Pixabay
Unicefs chef har meddelat sin avgång.

Förra veckan meddelade Henrietta Fore sin kommande avgång som chef för Unicef. Traditionen talar för att även hennes efterträdare kommer att vara från USA – det land som bidrar med mest pengar till barnfonden och vars medborgare alltid innehaft chefsposten för Unicef.

IPS

Arbetarbladet

 

 

Sedan Unicef bildades 1947 har organisationen oavbrutet haft amerikanska medborgare på den högsta positionen – vilket är ett nationellt rekord bland de högsta chefsposterna inom FN-systemet.

 

Den enskilde individ som suttit allra längst som chef för ett FN-organ var också amerikan, Arpad Bogsch. Han var generaldirektör för immaterialrättsorganisationen Wipo 24 års tid, fram till 1997.

 

På senare år har dock de flesta cheferna inom världsorganisationen utsetts på fem års tid, med möjlighet till förlängning på ytterligare fem år.

 

Många av de högsta befattningarna inom FN har sedan länge gått till medborgare som kommer från någon av världens stormakter – i första hand de fem länder som har permanenta platser i säkerhetsrådet. I egenskap av FN:s största finansiär har USA fortsatt att efterfråga bland annat posten som chef för Unicef.

 

James Paul, som tidigare var chef för den FN-granskande organisationen Global Policy Forum, säger till IPS att flera mäktiga länder börjar agera i samband med att nya tunga chefspositioner inom FN – som den för Unicef – ska utses.

 

Enligt honom handlar det både om prestige och om möjligheten att kunna påverka. James Paul säger att det kan föras fram kandidater som har lång erfarenhet av uppdragen, men också personer som kan vara personliga vänner med mäktiga regeringschefer.

 

Vid sidan av Unicef har amerikanska kandidater traditionellt även haft en stark ställning inom FN:s utvecklingsprogram, UNDP.

 

Nu är frågan om landet återigen ska lyckas få in en amerikansk medborgare på posten som chef för barnfonden.

 

James Paul påpekar att USA genom åren har tvingats till vissa eftergifter för att lyckas. År 1995 försökte den dåvarande generalsekreteraren Boutros Boutros-Ghali att bryta den amerikanska dominansen – men han misslyckades.

 

I sin bok “UN-Vanquished a US-UN saga” från 1999 berättade den tidigare generalsekreteraren om hur han i samband med utnämningen blev utmanövrerad av den dåvarande amerikanske presidenten Bill Clinton och landets FN-ambassadör Madeleine Albright.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE