Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Useat ammattikorkeakoulut kompuroivat varainhankinnassa

Useat ammattikorkeakoulut ovat selvästi jäljessä varainhankintatavoitteestaan, selviää STT:n ammattikorkeakouluille tekemästä kyselystä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Ammattikorkeakoulujen keräämät varat vaihtelivat 50 000 eurosta jopa yli puoleentoista miljoonaan euroon. Keskimäärin ammattikorkeakouluilla oli kasassa noin puoli miljoonaa euroa.

Moni ammattikorkeakouluista sai varainkeruuluvan vasta alkuvuodesta, jolloin alueella sijaitsevien mahdollisten lahjoittajayritysten vuosibudjetit oli jo laadittu. Esimerkiksi Joensuussa Karelia-ammattikorkeakoululla on kasassa noin 300 000 euroa ja tavoitteena miljoonan euron potti.

– Tässähän on lähdetty juoksemaan takamatkalta, eli käytännössä päästiin alkuun vasta maaliskuussa. Kilpailu rahoista on kovaa, erityisesti paikkakunnilla, joissa toimii yliopistoja, jotka ovat jo tehokkaasti keränneet useamman vuoden ajan, sanoo Karelian rehtori Petri Raivo.

STT:n sähköpostikyselyyn vastasi 19 opetusministeriön alaisesta 23 ammattikorkeakoulusta, ja vastanneista kaikki osallistuvat varainhankintaan. Kaikki ammattikorkeakoulut eivät ole määritelleet euromääräistä tavoitetta varainkeruulleen.
Varainhankinta mahdollistettiin viime vuoden elokuussa, ja se jatkuu vuoden loppuun. Varainhankinta on vastinkelpoista eli valtio pääomittaa ammattikorkeakouluja suhteessa näiden keräämiin yksityisiin lahjoituksiin.

Vastaajat pitävät varainkeruuta tärkeänä tapana kurottautua yhteistyöhön ja pysyä yrityselämän hermolla.

– Varainhankinta on antanut hyvän verukkeen kiertää noin sata suomalaisyritystä henkilökohtaisesti, sanoo Vaasan ammattikorkeakoulun rehtori Tauno Kekäle.

Lisää aiheesta

Kekäleen mukaan tapaamiset voivat poikia monenlaista yhteistyötä yrityksien ja ammattikorkeakoulun välille.
Useissa vastauksissa varainkeruu nähdään hyvänä myös siksi, että ammattikorkeakoulujen osaaminen kirkastuu yrityselämälle. Pääkaupunkiseudulla toimiva Metropolia Ammattikorkeakoulu ilmoitti tänään keränneensä lähes miljoona euroa.

– Lahjoitusneuvottelut ovat olleet antoisia ja rakentaneet päivitettyä kuvaa ammattikorkeakoulujen erinomaisesta osaamisesta, sanoo viestintäpäällikkö Liisa Salo Metropoliasta.Myös vastinrahoituksen arvellaan kannustaneen lahjoittamaan ammattikorkeakouluihin.

– Alueen yrityksiä on myös houkutellut kovasti se mahdollisuus, että tukemalla meidän varainhankintaamme on myös valtion vastinrahoituksen kautta mahdollisuus saada alueelle lisää rahaa, kertoo vararehtori Elina Varamäki Seinäjoen ammattikorkeakoulusta.

Vastausten keskeinen viesti on, ettei lahjoituksia tule ilman kovaa työtä – eikä ehkä edes silloin.

– Varainhankinta on osoittautunut vaativammaksi kuin etukäteen ajateltiin. Erityisesti julkisen kampanjan tuotot ovat jääneet odotettua vähäisemmiksi, Metropolian Salo sanoo.

Keski- ja Pohjois-Pohjanmaan sekä Pohjanmaan alueella sijaitseva Centria-ammattikorkeakoulu ei ole vielä saanut merkittäviä lahjoituksia, mutta rehtori Kari Ristimäen mukaan lupauksia muutaman sadan tuhannen euron lahjoituksista on annettu.

– Varainkeruu vaatii korkeakoululta uutta osaamista ja siinä tulevat toiset pärjäämään paremmin kuin toiset, Ristimäki sanoo.

Eniten ammattikorkeakouluja vaikuttaa hiertävän se, että lahjoituksia koetaan kerättävän pakon edessä, jotta koulutuksen taso säilyisi.

– Korkeakoulujen rahoitukseen tehtyjen leikkausten myötä kehitystyöhön on entistä vähemmän rahaa, ja tästä syystä uskon, että varainhankinta tulee myös tulevaisuudessa olemaan tärkeää korkeakoulujen toiminnan kehittämisessä, sanoo Oulun ammattikorkeakoulun viestintäjohtaja Anne-Maria Haapala.

– Yritysten tehtävähän ei sinänsä ole antaa omaan toimintaansa tarkoitettua pääomaa toiselle yritykselle eli ammattikorkeakoululle, joten koko puuha on hiukan keinotekoista. Kaikkein eniten tietysti kismittää, ettei perustoiminnan rahoitus ole kunnossa, harmittelee rehtori Kekäle Vaasan ammattikorkeakoulusta.

STT–MIKA-MATTI TASKINEN

Juttu päivitetty 13.9. klo 16:01

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE