Kultur

Utfärd till Vitsand, Krimkrigets skådeplats

Marianne Isaksson-Heimberg
Ekenäs socialdemokraters vårutfärd hade Vitsand som utflyktsmål.

Lördagen den 20 maj 1854 dånade kanonskotten och gevärsskotten och luften fylldes av krutrök vid Vitsand, ett tiotal kilometer utanför Ekenäs.

ABL

 

 

Det mesta var bara en grå dimma, när de finsk-ryska trupperna drabbade samman från strandsidan med de engelska fregatterna Arrogant och Hekla och deras besättningar.

Krimkriget pågick för fullt och Arrogant och Hekla var på väg upp längs den smala farleden in till Ekenäs.

Ner till stranden kom redan i början av stridens hetta den ryska majoren Dernatjev sprängandes till häst. Han träffades i midjehöjd av en kanonkula, som skar av honom i två delar. Överkroppen föll av hästen där på stranden, men den nedre halvan satt kvar på hästen, som skenade iväg några kilometer innan den slutligen föll av hästen i Ryssbacken i Trollböle. På den platsen är han begravd och till hans minne har rests ett järnkors, som vi kan beskåda också idag.

Lördagen den 20 maj 2023, på dagen exakt 139 år senare och på samma veckodag är det betydligt lugnare, när Ekenäs socialdemokrater gör sin vårutfärd för att bekanta sig med vår lokalhistoria, denna gång gällande Krimkriget och vad som hände i våra trakter och varför. 27 personer vandrade till stranden vid Vitsand för att med Ulf Heimberg som kunnig och engagerad guide bekanta sig med de skeenden, som så många inte alls visste någonting om.

Ulf Heimberg guidade Ekenäs socialdemokrater till Krimkrigets skådeplatser. (Foto: Marianne Isaksson-Heimberg)

Denna gång var dagen solig och klar och havet havet låg blått och såg inbjudande ut, när vi blickade ut över platsen för drabbningen. Men för 139 år sedan såg det helt annorlunda ut. Det var fullt krig mellan besättningarna på de engelska fregatterna Arrogant och Hekla och de finska och ryska grenadjärerna på stranden. Arrogant var beväpnad med 46 kanoner och Hekla hade 7 kanoner medan trupperna på stranden hade bara 4 kanoner till att börja med och under slagets gång fick en förstärkning på 4 st till.

Vitsandssundet är det smalaste stället längs infarten till Ekenäs, litet under 200 m brett, så det var inga problem med skjutavståndet. Grenadjärerna, som hade tillgång till det modernaste i gevärsväg sköt i skydd av skogskanten och engelsmännen brassade på bl a i skydd av ett slags silhuetter i människoform, som man hissat upp i riggen för att förvilla skyttarna på stranden.

Krimkriget undrade många? Vad hade Affären vid Vitsand som slaget brukar kallas med det fjärran Krim att göra? På den tiden fanns det tre stormakter i Europa: England, Frankrike och Ryssland.

Kriget som utgick från oenigheter vid Krim vid Svarta havet utkämpades mellan Ryssland å ena sidan och England och Frankrike som allierade på den andra sidan. Det gällde för de allierade att komma åt Ryssland från så många håll som möjligt och hindra ryssarna från att komma ut på världshaven med sin flotta. En nordligare inkörsport till Ryssland är Östersjön och Finska viken och därför infann sig de engelska och franska flottorna också i våra farvatten. Finland var ju vid den tiden inte ett självständigt land utan en del av Ryssland.

Engelsmännen ville också kartlägga de inre farlederna i vår skärgård och befälhavarna på Hekla och Arrogant gjorde ett beslut om att med hjälp av en tillfångatagen fiskare som lots ta sig in till Ekenäs. Beslutet påverkades troligen också av att man hade hört att flera stora handelsfartyg hade sökt skydd i Ekenäs. Att ta pris och kapa handelsfartyg och sälja fartygen och frakten kunde vara en bra inkomstkälla för besättningsmännen, som nog inte var speciellt välavlönade. Så full fart mot Ekenäs och en hägrande bra inkomstkälla.

Till Ekenäs kom man så småningom, skärsmytslingarna vid Vitsand kunde inte stoppa skeppen trots att Arrogant t o m gick på grund och i tre timmars tid låg stilla på en och samma plats innan Hekla kunde dra loss henne. Kanske den finska och ryska ammunitionen tog slut så att man inte längre hade någonting att skjuta med. Det sägs att det skulle ha funnits bara ett begränsat antal kulor att försvara sig med och när de var slut fanns det inte längre någonting att skjuta med. Ett drygt tusental kulor torde ha avlossats från den finska sidan och långt flera från de engelska fartygen.

Många kulor har senare hittats i träden och i terrängen och vittnar om drabbningen som en gång utspelade sig här.

Nåväl, när engelsmännen kom fram till Ekenäs så blev man besvikna. Handelsfartygen hade körts på grund eller upp på land för att hindra att de skulle bli ett lätt byte för kaparna. Det enda handelsfartyg, som fortfarande låg på redden var barken Augusta fullastad med salt. Och hon kom inte undan utan kapades och forslades så småningom iväg till England. Där nog både hon och saltet såldes, men efter många förvecklingar blev inkomsten ringa och betydde ingen rikedom vare sig för kaptenerna eller för besättningen.

För att återgå till Affären vid Vitsand, som börjat i gryningen, så var den över mitt på dagen och man kunde bara se skeppen fortsätta färden mot Ekenäs. Också i Leksvall avlossades en del skott mot inkräktarna utan någon större effekt.

Hur mänga som dog i drabbningen vid Vitsand vet man inte med säkerhet. Det förekom helt olika uppgifter bland engelsmännen och bland ryssarna och finnarna. Det finns några avlidna begravda i gravar man känner till, men var de övriga vilar har inte utretts. Efter att som barn ha rört mig dagligdags i Vitsandsområdet, minns jag att det längs stigen ner till skansen fanns en stor grop där marken hade satt sig så som den gör då den varit uppgrävd. Och där var en ryssgrav berättades det.

Sanning eller ej vet jag inte.

Efter raiden till Ekenäs blev man givetvis orolig att fienden skulle komma tillbaka och nu byggdes en ordentlig skans vid Vitsand och över den smalaste delen av Vitsandssundet spändes dubbla kättingar mellan klipporna på vardera sidan. 180 m långa var de dubbla kedjorna som hölls någorlunda flytande med hjälp av stockvirkeskonstruktioner. Kedjorna fästes i ringar förankrade på bergen. I Vitsand finns en av ringarna ännu kvar, när jag var barn fanns troligen bägge ännu kvar.

150 år efter drabbningen uppmärksammades platsen av staden Ekenäs och markägaren Fiskarsbolaget. Området städades upp och en plakett om slaget sattes upp på platsen. Andra skyltar har senare kommit upp. Platsen är inte längre lika anonym som den var i 150 års tid.

Ekenäs socialdemokrater tillbringade ett par givande timmar på platsen och inhämtade en stor mängd information om det som hänt. Ett stort tack riktades till Ulf Heimberg, som är en expert på skeendena vid Vitsand och i omgivningarna och också beträffande själva Krimkriget och den tid som rådde då och den utveckling som skedde i samhället vid denna tiden.

Marianne Isaksson-Heimberg

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE