Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Uudenmaan Demarinaiset vaatii turvakotipaikkoja – “Tavoitteena katkaista väkivallan jatkumo”

Lähisuhde- ja perheväkivaltaa voi kokea kuka tahansa.

Uudenmaan Demarinaiset ry vaatii hallitusta varmistamaan, että Suomeen saadaan lyhyellä aikavälillä riittävästi turvakotipaikkoja. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International arvosteli Suomea riittämättömistä toimista naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisessa työssä. Euroopan neuvoston mukaan turvakotipaikkoja tulisi olla vähintään 500, kun niitä on nyt 114.

– Kuka tahansa voi kokea perhe- tai lähisuhdeväkivaltaa riippumatta iästä, sosiaalisesta asemasta, uskonnosta ja vastaavasta. Turvakodit tarjoavat uhreille apua sekä tukea ja turvakotitoiminnan tavoitteena on katkaista väkivallan jatkumo, puheenjohtaja Anette Karlsson painottaa kannanotossaan.

Riittävää määrä turvakotipaikkoja maksaa STM:n laskelmien mukaan noin 40 miljoonaa euroa vuositasolla. Nyt valtion budjetissa turvakodeille on varattu 11,5 miljoonaa euroa. Turvakotien rahoituksen tulee olla Karlssonin mukaan riittävää ja pitkäjänteistä.

Taloudelliset kustannukset lähisuhdeväkivallasta on arvioitu jopa 90 miljoonan euron arvoisiksi, inhimillisestä kärsimyksestä puhumattakaan, Karlsson huomauttaa. Karlssonin mukaan on hyvä muistaa, että Suomessa kuolee vuosittain noin 20 naista ja 5 miestä lähisuhdeväkivallan uhrina.

– Lähisuhde- ja perheväkivalta kohdistuu usein (85 %) naisiin ja lapsiin, mutta perheväkivaltaa kokeneiden miesten osuus on myös noussut. Turvakoteihin panostaminen on taloudellisesti, mutta myös kansalaisten hyvinvoinnin kannalta kannatettavaa, Karlsson jatkaa.

Suomessa on 19 turvakotia, joista kolme sijaitsee Uudellamaalla. Yksi Porvoossa, toinen pääkaupunkiseudulla ja kolmas, ruotsinkielinen yksikkö, Raaseporissa. Turvakoti tarjoaa suojaa sekä nais- että miesuhrille ja heidän lapsilleen. Turvakodin palvelut ovat uhrille maksuttomia. Turvakoti tarjoaa välitöntä kriisiapua, ympärivuorokautista turvattua asumista sekä psykososiaalista tukea, neuvontaa ja ohjausta lähisuhdeväkivaltaa kokeneelle tai sen uhassa elävälle henkilölle.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE