Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Uupumus, burnoutit ja terapia ovat arkipäivää” – Suomessa jopa 20 000 “näkymätöntä lasta”

Alisa-projektin projektipäällikkö Kirsi Hokkila ja kansanedustaja, Alisa-projektin ohjausryhmän jäsen Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.) toivovat rohkeutta puuttua sekä edellytyksiä ja keinoja tukea nuoria hoivaajia. Kaksikko kirjoittaa asiasta Helsingin Sanomien mielipidesivuilla.

Demokraatti

Demokraatti

Kirjoituksessa tuodaan esiin, miten Suomessa on näkymättömien lasten ryhmä, joka useissa muissa maissa tunnetaan nimellä ”young carers”. Molemmat kirjoittajat ovat mukana Alisa (Alaikäiset sairasta omaistaan hoitavat) -projektissa, jonka päämääränä on kehittää pitkäaikaissairasta vanhempaansa hoitavien lapsien ja heidän perheidensä tunnistamista, tavoittamista ja tukemista paikallisen yhteistyöverkoston kanssa.

– Nuoret hoivaajat ovat lapsia ja nuoria, jotka kantavat kuormittavaa huolta, kohtuutonta vastuuta ja mahdollisesti avustavat tai hoitavat sairaita, vammautuneita tai päihdeongelmasta kärsiviä perheenjäseniään, useimmiten vanhempiaan.

Kirjoittajat huomioivat, kuinka tutkimustieto osoittaa, että pitkäaikaissairaiden ja mielenterveys- ja päihdeongelmista kärsivien vanhempien lasten kokemuksia yhdistävät tietyt asiat.

– Lapset jäävät kokemusmaailmansa kanssa hyvin yksin – kukaan ei puutu. Lapsen suojelunhalu vanhempaansa kohtaan on käsittämättömän vahva, erityisesti silloin, kun lapsen hyvinvointi on äärimmäisellä koetuksella. Kuormitukseen vastataan yli- tai alisuoriutumisella.

– Häpeä, henkinen kuormitus, ikään nähden kohtuuton vastuunkanto tai hoivatehtävät haastavat kaverisuhteita, harrastamista ja sosiaalista kehitystä.

Suomessa nuoria hoivaajia on vähimmillään 20 000.

Lisää aiheesta

Kuormitus voikin purkautua vasta jälkikäteen.

– Uupumus, burnoutit ja terapia ovat arkipäivää monille aikuiseksi varttuneille nuorille hoivaajille.

Mäkisalo-Ropponen ja Hokkila korostavat, että näiden lasten oikea-aikainen ja riittävä tuki auttaa vähentämään kielteisiä vaikutuksia.

– Tuen saamisen esteenä on nykyisin se, ettei nuoria hoivaajia tunnisteta: puuttuu tieto, yhteinen käsite ja ymmärrys ilmiöstä ja sen laajuudesta, he kuitenkin huomioivat.

Tutkimusten mukaan kaikissa länsimaissa 2–8 prosenttia alaikäisistä on nuoria hoivaajia. Kirjoittajat nostavat esiin, miten Suomessa se tarkoittaa, että nuoria hoivaajia on vähimmillään 20 000.

– Todennäköisesti luku on huomattavasti suurempi.

– Nuorten hoivaajien tunnistamisesta tehtyyn kirjalliseen kysymykseen perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) vastasi kuvaamalla toimenpiteitä, joita voidaan soveltaa omaishoitaja- ja lastensuojelutilanteissa. Niistä ei kuitenkaan ole hyötyä nuorten hoivaajien tunnistamisessa. Vastaus osoitti, kuinka piilossa olevasta ilmiöstä on kysymys.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE