Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Uusi havainto Suomesta: “Meillä on huumeongelma, joka koskettaa jokaista”

Suomessa on kasvava joukko perheitä, joissa huumeiden käyttö on niin arkipäiväistä, että siitä tulee osa myös lasten normaalia. Erityisen heikossa asemassa ovat huumeita käyttävien vanhempien lapset. Päihteitä käyttävien vanhempien lapsilla on esimerkiksi kohonnut riski aloittaa oma päihteiden käyttö sekä elää ympäristössä, jossa on puutteita ravinnon, hoidon ja unensaannin suhteen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vuoden 2013 Alkoholi- ja päihdehaitat läheisille, muille ihmisille ja yhteiskunnalle -raportin mukaan huumeiden käyttäjien lasten tilanne on viime vuosikymmenenä kurjistunut naisten huumeiden käytön kasvun seurauksena.

Irti Huumeista ry:ssä käynnistyy kolmivuotinen STEA:n rahoittama Oikeus turvallisempaan arkeen -hanke, jonka tavoitteena on vaikuttaa päihdeongelmien periytymisen kierteeseen ja tukea huumeriippuvuuden kanssa kamppailevia perheitä.

“Suomalaisten päihdeongelmien ylisukupolvisuuteen tulee puuttua. Kaikilla lapsilla on oikeus ihmisarvoiseen tulevaisuuteen”, Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja Mirka Vainikka painottaa.

“Haluamme olla mukana katkaisemassa päihteiden käytön periytymiskierrettä uudelle sukupolvelle.”

Oikeus turvallisempaan arkeen -hankkeen kohderyhmänä ovat perheet, joissa vanhemmat tai vanhempi ovat lopettaneet huumeiden käytön ja ovat vielä keskellä kuntoutusprosessia.

Hankkeessa huomioidaan kaikki perheenjäsenet, sillä päihteiden ongelmakäyttö koskettaa harvoin vain itse käyttäjää.

Lisää aiheesta

“Meillä on huumeongelma, joka koskettaa jokaista suomalaista, välittömästi tai välillisesti”, sanoo Vainikka.

“Siksi huumetyötä pitää kohdistaa muihinkin kuin huumeita käyttäviin. Tuki ei saa myöskään katketa heti kun käyttö loppuu. Kuntoutuminen on pitkä prosessi, joka voi viedä vuosia. Yhteiskunnan tulee antaa tukea vanhemmille, joilla on voimia lopettaa huumeiden käyttö. Kollektiivisen ongelmaan tarvitaan kollektiivisia ratkaisuja. Ketään ei saa jättää heitteille.”

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE