Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Uusi laskelma julki: SDP:lle 47 kansanedustajaa, kokoomukselle 40 – perussuomalaiset ja vihreät lähellä maksimiaan

Viestintätoimisto Ellun kanojen tutkimusjohtajan Jukka Mannisen tuoreessa paikkalaskelmassa SDP saa uuteen eduskuntaan 47 paikkaa, kokoomus 40 ja keskusta 36.

Rane Aunimo

Demokraatti

Jos näin myös kävisi todellisissa vaaleissa, SDP lisäisi paikkamääräänsä peräti 13 edustajalla. Kokoomus saisi kolme paikkaa lisää mutta keskusta kokisi murskatappion ja menettäisi 13 edustajaa.

Viime aikoina vihreiden ja perussuomalaisten kannatus on noussut ja tämä on syönyt kolmen suuren numeroita edelliseen laskelmaan verrattuna.

“SDP:lle harmaita hiuksia aiheuttaa kannatuksen laskutrendi. Puolueen kannatus oli huipussaan marraskuussa. Sen jälkeen niin HS:n kuin Ylen mittauksissa on tullut laskua yhteensä 1,5 %-yksikköä”, Manninen kirjoittaa.

“Keskustan ja kokoomuksen tilanteet ovat toistensa peilikuvat. Keskusta pitää kiinni neljästä viimeisestä paikasta. Kokoomus taas on ensimmäinen kärkkyjä peräti kuudessa vaalipiirissä. Pienin kannatusmuutoksin tilanne voisi siis olla kokoomus 46 ja keskusta 32”, arvioi Manninen.

Mannisen mukaan manner-Suomen 12 vaalipiirissä on yhteensä peräti 175 paikkaa, jotka pystyy jyvittämään eri puolueille varmasti. Jäljelle jääville 24 paikalle voi hänen mukaansa kuvitella 70 eri ottajaa.

“SDP:n tulos osunee haarukkaan 45–51 paikkaa. Kokoomuksen tulos taas asettunee välille 39–46. Keskustan kohdalla vaihteluväli on 32–40 paikkaa.”

Lisää aiheesta

Mannisen mukaan vihreät ja perussuomalaiset ovat nyt lähellä maksimikannatustaan.

“Niiden paikkamäärän merkittävä kasvu nykyisestä edellyttäisi isohkoa harppausta kannatuksessa.”

Manninen työskenteli aiemmin kokoomuksen puoluetoimistolla.

Laskelma perustuu seuraavien puoluekannatusmittausten Helsingin Sanomat/Kantar TNS (16.1.2019), Yle/Taloustutkimus (10.1.2019) ja Alma Media/Tietoykkönen (22.12.2018) pilkkomiseen puolueiden vaalipiirikohtaiseksi kannatukseksi ja äänimääräarvioiksi. Kansanedustajapaikkojen jakautuminen vaalipiireittäin perustuu Väestörekisterikeskuksen 31.10.2018 julkaisemaan laskelmaan, jonka perusteella edustajapaikat myös vaaleissa vaalipiireittäin jaetaan. Ennuste huomioi vaaliliitot.

Eduskuntavaaleihin on aikaa 82 päivää.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE