Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Toimituksen kommentit

Ylen gallupin todellinen uutinen ei ole perussuomalaisten nousu vaan tämä

Toimituksen kommentit

Rane Aunimo

Demokraatin toimituspäällikkö.

Vuoden ensimmäisen Ylen puoluegallupin yllättävin tulos on oikeastaan se, ettei eduskunnan istuntotauon ja joulun aikana ole tapahtunut suurten puolueiden kannatuksessa mitään kovin mullistavaa.

Rane Aunimo

Demokraatti

Jonkinlaisena uutisena voi kenties pitää sitä, että keskisuurten sarjassa vihreiden uusvanhan, puheenjohtajaksi tilapäisesti nousseen Pekka Haaviston tuoma nousu näyttää pysähtyneen ensi-ihastelun jälkeen. Haaviston henkilökohtainen suosio tuoreessa pääministerikyselyssä ei kohota vihreitä pääministeripuolueen luokkaan siitä yksinkertaisesta syystä, että puolueen kannatusrakenne keskittyy liiaksi etelään ja yliopistokaupunkeihin. Pääministeripuolueen pitää olla vahva kaikkialla tai keskusta, joka on vahva kaikkialla paitsi siellä, missä asuu ihmisiä.

Kukaan ei hämmästy siitä, että uutisissa viikkoja pysytellyt maahanmuuttoteema rikosviitekehyksineen on nostanut juuri perussuomalaisten kannatusta. Puolue tekee kaikkensa pitääkseen aihetta tapetilla, mutta kolme kuukautta on pitkä aika jankuttaa yhtä asiaa.

Tämän vuosikymmenen eduskuntavaalit on voitettu 20,4 prosentilla (kokoomus) ja 21,1 prosentilla (keskusta). SDP:n kannatus kulkee niukasti tämän kannatushaarukan yläpuolella.

SDP oli Ylen kyselyn suosituin puolue 21,2 prosentin kannatuksella. Toisena on kokoomus 19,6 prosentin kannatuksella, kolmantena on keskusta 16,1 prosentin kannatuksella.

Uutismielessä kohtalaisen oikeaa on otsikoida kokoomuksen kirineen SDP:tä mutta samalla korkeintaan vähän mittausmenetelmiä ymmärtävää. Kokoomuksen “kiri” nosti kannatusta 0,5 %-yksikköä kun SDP laski 0,3 %-yksikköä. Kun tulosten virhemarginaali on suurimpien puolueiden osalta +/- 2,1 prosenttiyksikköä, puheet “kiristä” voidaan asettaa todelliseen viitekehykseensä. Virhemarginaali mahdollistaa senkin, että SDP on paljon enemmän kokoomusta edellä tai jopa sen, että kokoomus on suurin.

SDP:n näkökulmasta on joka tapauksessa rohkaisevaa, ettei joulukuun lopussa tai tammikuun alussa ole tapahtunut sen kannalta mitään ihmeellistä. Kannatus näyttää vakiintuneen noin 21 prosenttiin, eikä se enää heilahtele pinnalla olevien julkisten kohujen mukana. Useimmissa mittauksissa pahin kilpailija kokoomus on edelleen alle kahdessakymmenessä, eikä keskustan noususta näy merkkejä. Tämän vuosikymmenen eduskuntavaalit on voitettu 20,4 prosentilla (kokoomus) ja 21,1 prosentilla (keskusta). SDP:n kannatus kulkee niukasti tämän tuloshaarukan yläpuolella.

Lisää aiheesta

Gallupissa oli myös erikoisuus, jota epäillään mittausvirheeksi. Vakaasta kannatuksestaan tunnettu RKP menetti kannatuksestaan peräti kolmasosan. Kyselyn tehneen Taloustutkimuksen tutkimusjohtajan Tuomo Turjan mukaan kyse on todennäköisesti tilastopoikkeamasta, joka johtuu liian pienestä vastaajamäärästä tietyillä alueilla. Taloustutkimus aikoo perata RKP:n asiaa vaalien jälkeen, kun puoluekannatusarviota tarkastellaan kokonaisuutena.

Paikkalaskelmia itsekin tekevän kokoomustaustaisen Jukka Mannisen mukaan on ”sillä rajalla, että onko kyse otantavirheestä vai sopiiko puhua virhemarginaalista”.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE