Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

Uusi vaihtoehto miettii presidenttiehdokasta – kysymysmerkkejä ilmassa

Lehtikuva / Martti Kainulainen

Perussuomalaisista irtaantunut Uusi vaihtoehto -ryhmä pohtii vielä, asettaako se oman ehdokkaan ensi talven presidentinvaaleihin.

Demokraatti.fi/STT

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo sanoo, että päätös saataneen tehtyä syksyllä.

Harkintaan vaikuttaa Elon mukaan olennaisesti se, pitääkö ryhmän tai perusteilla olevan Sininen tulevaisuus -puolueen muodostaa presidentinvaaleja varten valitsijayhdistys ja kerätä 20 000 kannattajakorttia ehdokkaan taakse.

Vaalijohtaja Arto Jääskeläinen oikeusministeriöstä pitää selvänä, että tämä menettely tarvitaan, koska ryhmä on irtautunut siitä puolueesta, jonka jäseniä valittiin eduskuntaan viime vaaleissa.

– Sillä ei ole merkitystä, onko tämä ryhmittymä puolue vai tällä hetkellä ry. Koska vaikka se olisi puoluerekisterissäkin, niin se ei ole semmoinen puolue, joka viime eduskuntavaleissa olisi saanut edustajia, Jääskeläinen perustelee.

Elo puolestaan sanoo, että tilanne on uusi ja siksi kyse on tulkinnasta. Ryhmä aikoo vielä tarkistaa asian lakiasiantuntijoidensa kanssa.

– Onko tulkinta tiukan linjan, eli että henkilöt pitää olla vaaleissa valittu tähän puolueeseen, vai olisiko tulkinta kansanvaltaisuutta enemmän korostava, että nämä henkilöt on kuitenkin vaaleissa valittu ja puolue on sitten myöhemmin perustettu?

STT–SUSANNA JÄÄSKELÄINEN

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE