Kotimaa
14.12.2020 07:42 ・ Päivitetty: 26.10.2023 07:26
Uutismedian liiton kysely: Yhteiskunnalliset asiat ja politiikka kiinnostavat erityisesti nuoria aiempaa enemmän – vihapuhe huolettaa
Yhteiskunnalliset asiat ja politiikka kiinnostavat suomalaisia aiempaa enemmän, ilmenee Uutismedian liiton teettämästä tutkimuksesta.
Tutkimuksen mukaan etenkin nuorten kiinnostus on kasvanut. 15-24-vuotiaista vastaajista 66 prosenttia kertoo olevansa entistä kiinnostuneempi yhteiskunnallisista asioista. Kaikkien vastaajien kohdalla luku on 51 prosenttia.
Samoin kiinnostus politiikkaa kohtaan on tutkimuksen mukaan lisääntynyt. Vastaajista 44 prosenttia kertoo olevansa aiempaa kiinnostuneempi politiikasta. Myös tässä kasvu on nuorimmissa suurempaa kuin vanhemmissa ikäryhmissä. Kaikissa ikäryhmissä kiinnostuksen kasvu jää kuitenkin politiikan kohdalla matalammaksi kuin yhteiskunnallisissa asioissa.
– Kiinnostuksen kasvu sekä yhteiskunnallisiin asioihin että politiikkaan antaa erittäin hyvän ja mielenkiintoisen lähtökohdan tulevia kuntavaaleja ajatellen. Nyt on mahdollisuus viedä paikallisdemokratiaa aimo askel eteenpäin, sanoo Uutismedian liiton markkinointi- ja tutkimusjohtaja Sirpa Kirjonen tiedotteessa.
Tutkimuksen toteutti IROResearch lokakuussa. Tutkimushaastatteluja tehtiin tuhat.
Vastakkainasettelujen pelätään lisääntyvän
Vastaajista jopa 56 prosenttia pelkää, että yhteiskuntaa rikkovan ja eripuraa lietsovan vihapuheen määrä kasvaa kohti huhtikuun kuntavaaleja. Huoli näyttää korostuvan ikävuosien lisääntyessä. 15-24-vuotiaista vastaajista kantaa huolta 44 prosenttia, kun yli 65-vuotiaiden kohdalla osuus on 69 prosenttia.
Vastaajista 78 prosenttia uskoo, että eri syistä johtuvat vastakkainasettelut yhteiskunnassa tulevat edelleen lisääntymään. Suunnilleen yhtä moni kokee, että tarjolla on yhä enemmän ristiriitaisia uutisia ja tietoja eri asioista ja ilmiöistä.
Suomalaisten sivistystaso huolettaa 73 prosenttia vastaajista, mitä Uutismedian liiton mukaan voidaan selittää ainakin osin verkkokeskusteluilla. Vastaajista 69 prosenttia pitää verkkopalveluissa kommentointia laaduttomana.
– Tutkimuksen tuloksista on nähtävissä, että suomalaiset toivovat rakentavaa keskustelua meille kaikille tärkeiden yhteiskunnallisten asioiden edistämisessä. Suomalaisten toive on säilyttää eri yhteyksissä käytävä keskustelu sivistyneenä, vihapuhetta ei kaivata, Kirjonen jatkaa.
Kyselyssä 87 vastaajista oli sitä mieltä, että demokraattinen yhteiskunta tarvitsee monipuolisen median. Yhtä moni arvioi, että suomalaisella sanomalehdistöllä on merkittävä vaikutus yhteiskunnalliseen keskusteluun. Näkemykset yhdistävät kaikkia ikäryhmiä.
STT-Liisa Kujala
Juttua muokattu 26.10. klo 10:26, korjattu otsikkoon sana Uutismedian liitto.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.