Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

16.3.2023 10:22 ・ Päivitetty: 16.3.2023 10:22

Uutta tietoa Aaltolan pohtimasta eduskuntavaaliehdokkuudesta: Olisi lähtenyt sitoutumattomana

LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO
Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola.

Yle kertoi hiljattain, että kokoomus piti Ulkopoliittisen instituutin johtajalle Mika Aaltolalle viimeiseen asti auki.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Aaltola kieltäytyi ehdokkuudesta vajaa viikko ennen ehdokaslistojen sulkeutumista.

Demokraatti palasi Aaltolan kanssa asiaan eilen Suomen Nato-jäsenyyden ratifiointia käsittelevän haastattelun yhteydessä.

Aaltola avaa nyt, että hän olisi lähtenyt ehdolle nimenomaan sitoutumattomana ehdokkaana.

– Olen puolueisiin kuulumaton, en omista jäsenkirjaa niin sitoutumattomana tietysti, jos olisin lähtenyt, mutta sanoin ei kaikille puolueille, Aaltola kertoo.

Hän muistuttaa olevansa UPIn ensimmäinen johtaja, joka ei ole puolueen jäsenkirjalla liikenteessä.

Etkä olisi jäsenkirjaa ottanut?

Lisää aiheesta

– No ei. Se kuulostaa vähän sopimattomalta. Ja se oli yksi mietintä, että on hassunkurista lähteä sitoutumattomana puolueen listalta.

Hän toteaa, että eduskuntavaalien osalta häntä lähestyivät eri aikoina eri puolueet, jo viime keväällä oli yhteydenottoja. Kolmesta puolueesta kysyttiin Aaltolan mukaan ”korkeimmalta tasolta”.

– Kun olen maalta kotoisin ja hyvinvointiyhteiskunnan kasvatti, joka kannattaa Natoa, niin samaistuminen moneen puolueeseen on suhteellisen helppoa. Ainahan kun tärkeät valtion vaikuttajat soittavat, niin joutuuhan sitä muutaman hetken miettimään, että onko tämä oikea aika, mutta henkilökohtaisesti tuoreena isänä eihän se ole.

JOS Aaltola olisi ehdolle lähtenyt, valinta olisi nimenomaan ollut Pirkanmaan vaalipiiri, joka on hänelle tuttu muun muassa opiskelun kautta.

Hän sanoo, että kokoomus oli puolueista viimeinen, ”joka oli pyytämässä” ja sitä ennen hän oli tehnyt jo harkintaa muista puolueista. Tahtotila ja tarmo oli erilainen eri puolueilla ja jotkut olivat toisia sinnikkäämpiä.

Pyysikö kokoomus siis myöhemmin vai oli vaan sinnikkäämpi loppuun asti?

– Kokoomus pyysi viimeisenä ja kyllähän nyt toisaalta heidän Nato-linjansa on ollut oikea, mutta niin kuin sanoin, olen maalta kotoisin ja ymmärrän kyllä niin kuin maaseudun asiat ja ymmärrän vihreän siirtymän tärkeyden ja kaiken tämän, että kyllä pystyy samaistumaan useampaan puolueeseen.

Pitääkö tästä ajatella, että vihreät ja keskusta olivat ne kaksi muuta puoluetta?

– Ei, ei tarvitse. Olisin voinut jatkaa listaa.

Oliko näin, että kokoomusta mietit painavammin kuin muita puolueita?

– En. Se tuli vain viime metreillä. Muut lähestyivät aikaisemmin.

Oliko kokoomus jotenkin lähimpänä sitten maalia?

– Ei ollut.

Aaltola ei lähde avaamaan, mitkä puolueet ovat häntä pyytäneet eduskuntavaaleihin ja hän kertoo hämmästelleensä sitäkin, että tieto kokoomus-harkinnasta tuli julkisuuteen.

AALTOLA myöntää, että politiikka kiinnostaa häntä, mutta nyt ei ole oikea aika.

– Ei semmoista lähtökohtaista periaatteellista ei:tä ole, mutta käytännön ei on. Käytännön ei:n olen sanonut myös suhteessa presidentinvaaleihin. Elämäntilanne ei nyt ole sellainen, että voisi polkaista kampanjoita pystyyn saman tien. Puolueethan tietysti olisivat tarjonneet eduskuntavaalityöhön resurssin, mutta aikataulu ei anna periksi. Tämäkin aikataulu nyt, jossa käyn useamman puolueen tilaisuuksissa puhumassa, on jo aika haastavaa. Olen ollut aika laajasti niiden puolueiden, jotka ovat pyytäneet, vaalitilaisuuksissa puhumassa saman vähän vaihtelevan puheen.

Pyydetäänkö tällä hetkellä presidentinvaaleihin ehdolle puolueista?

– Ei ole kukaan pyytänyt presidentinvaaleihin ehdolle. Ei taida olla kuin yksi presidentti, joka ei ole kuulunut mihinkään puolueeseen, josta on presidentti tullut ja se on Mannerheim ja hän aika poikkeuksellisina aikoina kykeni tuon esteen ohittamaan.

Tosin kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz väläytti puolueeseensa esivaalia presidenttiehdokkaasta ja sanoi, että Aaltola voisi olla siinä sitoutumattomana mukana.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU