Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

”Vaalien pitäisi olla juhla, eikä mellakka” – SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm tuomitsee kaikenlaisen vaalihäirinnän

LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm pitää tärkeänä, että eduskuntapuolueiden puoluesihteerit yhdessä vetoavat vaalirauhan puolesta.

Puoluesihteerien tänään esittämä vaalirauhavetoomus on kuin joulurauhan julistus – sitä sopii odottaa jokaisten vaalien alla. SDP:n Antton Rönnholm pitää arvokkaana, että puolueet yhteisesti muistuttavat vaalirauhan tärkeydestä.

Anna-Liisa Blomberg

Demokraatti

Puoluesihteerit toteavat tiistaina julkaistussa vetoomuksessaan, että demokraattisten oikeuksien on oltava loukkaamattomia ja vaalityön kaikin tavoin turvallista ehdokkaille, tukiryhmille ja puolueiden järjestöaktiiveille. Antton Rönnholmin mukaan häirintää on valitettavasti nähty myös tänä keväänä, vaikka vaalikentillä pääsääntöisesti rauhallista onkin.

– Joihinkin kuntiin joudutaan toimittamaan useammat vaalijulisteet jo valmiiksi, koska niitä aina tärvellään. On särjetty vaalihuoneistojen ikkunoita ja autojen ikkunoita. Tällainen ilkivalta ja esimerkiksi se, että ehdokkaat joutuvat somessa höykytyksen kohteeksi, on kerta kaikkiaan tuomittavaa, Rönnholm sanoo.

Rönnholm viittaa taannoisiin uutisiin Kokkolasta, jossa kristillisdemokraattien vaalitoimiston ikkuna oli rikottu ja Turusta, jossa Varsinais-Suomen perussuomalaisten puheenjohtajan auton ikkunat rikottiin. Kerrottu on myös kokoomuksen ehdokkaan vaalimainokseen kohdistuneesta ilkivallasta, jossa mainos oli ammuttu täyteen reikiä. Eri puolueiden kansanedustajaehdokkaat kertoivat tänään Ylellä kokemastaan vaalihäirinnästä. Rönnholm kertoo, että myös SDP:n kylttejä ja mainoksia on rikottu ja vaalikentillä on esiintynyt “häiritsevää filmaamista”.

– Luulisi, että maailmantilanne muistuttaa siitä, miten hienoa se on, että saamme täällä vapaasti esittää mielipiteitämme, äänestää ja valita haluamamme päätöksentekijät. Vaalien pitäisi olla juhla, eikä mellakka, Rönnholm sanoo.

– En tiedä, voiko sanoa, että vaalihäirintää olisi enemmän kuin aikaisemmissa vaaleissa, mutta sitä ei pidä olla ollenkaan. Siksi on tärkeää, että yhdessä muistutamme siitä ja toivottavasti se myös ihan kaikkien puolueiden ihan kaikkia kannattajiakin puhuttelisi, että näin tämän asian pitää olla.

Rönnholm antaa kiitosta puoluesihteerien yhteisen vetoomuksen laatimisesta erityisesti perussuomalaisten puoluesihteeri Arto Luukkaselle ja keskustan Riikka Pirkkalaiselle, joilla oli suuri rooli vetoomuksen tekstin tuottajina.

Lisää aiheesta

90 prosenttia on ruusuja ja jokunen risu aina välillä.

SUOMESSA häirintä ei ole yltynyt sentään sellaiseksi, että vaaliteltoilla tarvittaisiin järjestyksenvalvojia tai muuta turvaa ehdokkaille ja heidän tukitiimeilleen.

– Minusta näissä vaaleissa ollaan oltu hyvällä mielellä ja rakentavasti liikkeellä. Ihmiset tulevat juttelemaan ja heillä on tietysti palautetta ja näkemyksiä. 90 prosenttia on ruusuja ja jokunen risu aina välillä. Kyllä nämä räyhäämiset ja rikkomiset ovat kuitenkin poikkeustapauksia, Rönnholm kiittää.

Muotoaan vaalihäirintä on varmasti vuosien mittaan muuttanut, Antton Rönnholm arvioi. Vaalikampanjoita tehdään yhä enemmän verkossa ja siellä ehdokkaat voivat kohdata häirintää paitsi omalla nimellään esiintyviltä oikeilta ihmisiltä, myös erinäisiltä trolleilta ja boteilta.

Rönnholm huomauttaa, että verkossa kampanjointia vaikeuttaa mahdollisten häiriköiden lisäksi tänä päivänä myös sosiaalisen median alustojen toiminta. Hän pitää ongelmallisena, että joidenkin ehdokkaiden vaalikampanjointi somessa on käytännössä estynyt.

– On ollut tilanteita, joissa Meta ei esimerkiksi salli mainostamista. Että mitkään todisteet, luottokortit tai passit tai muut, millä yrität vahvistaa henkilöllisyyttäsi, eivät vain toimi. Siinä riistetään ehdokkaalta iso osa kampanjointimahdollisuuksista, Rönnholm sanoo.

Vaalirauhan lisäksi tasavertaiset kampanjointimahdollisuudet on Rönnholmin mukaan asia, jota on syytä pitää tapetilla ja edistää.

– Tärkeää olisi saada esimerkiksi kampanjakatto, jotta raha ei asettuisi esteeksi kampanjoinnissa. Tätä olemme yrittäneet päämäärätietoisesti edistää parlamentaarisessa vaalityöryhmässä.

VAALIRAUHAAN kuuluu osaltaan myös se, että vaalihuoneistojen läheisyydessä ei ennakkoäänestyksen aikaan ja varsinaisena vaalipäivänä jaeta esitteitä tai muutoin kampanjoida. Sen turvaa jo vaalilaki.

Rönnholm pitää kuitenkin jokseenkin vanhentuneena yleisesti omaksuttua ajatusta siitä, että vaaliviikonloppuna tai varsinkaan vaalipäivänä ei sopisi kampanjoida ollenkaan.

– Ennen vaalikampanjat olivat paljon pitempiä ja ihmiset olivat ehkä vielä sitoutuneempia johonkin tiettyyn äänestyskäyttäytymiseen. Esimerkiksi että joku tietty ammattiryhmä tiesi, että nyt äänestetään niin tai näin. Nyt vaalikampanjat ovat lyhentyneet ja ihmiset tekevät päätöksiä ihan viime hetkillä.

Rönnholmin mielestä on perusteltua, että kun ihmiset etsivät viime hetkiin saakka vaihtoehtojaan, voivat myös ehdokkaat olla äänestäjien käytettävissä kalkkiviivoille saakka. Kunhan kampanjointi tapahtuu jossain muualla kuin äänestyspaikkojen lähellä.

– Mielestäni se on äänestäjien palvelemista, että ollaan valmiina vastaamassa kysymyksiin, ehkä tavattavissakin jossain silloin vaalisunnuntaina. Tämä perinne, että sunnuntaina ei tehdä enää mitään, on ehkä vähän erilaisesta maailmasta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE