D-analyysit

Vaalipiirijaossa piilee merkittävä demokratiavajeen vaara – erityisen suuri riski se on Uudellemaalle

Istock
Kolumnit

Rane Aunimo

Toimituspäällikkö

Istock
Kolumnit

Rane Aunimo

Toimituspäällikkö

Istock
Kolumnit

Rane Aunimo

Toimituspäällikkö

Ensimmäiset maakuntavaalit toimitetaan ensi lokakuussa, mikäli eduskunta saa käsiteltyä kesään mennessä hallituksen maakunta- ja sote-uudistusta koskevat lakiesitykset. Uudistuksessa perustettavista maakunnista kukin muodostaisi yhden vaalipiirin. Näistä vaalipiireistä valittaisiin edustajat uusiin maakuntavaltuustoihin.

Maakuntien tulevan toiminnan kannalta maakuntavaltuustoista muodostuu keskeisiä vaikuttamisen paikkoja. Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden järjestämisestä ja maakuntastrategiasta päätettäessä maakuntavaltuutetut tekevät ratkaisuja, jotka vaikuttavat suuresti kaikkien maakunnan asukkaiden arkeen.

Eduskuntavaaleista tutut Helsingin ja Uudenmaan vaalipiirit yhdistämällä maakuntavaaleihin luodaan 1,6 miljoonan asukkaan supervaalipiiri.

Hallituksen maakunta- ja sote-uudistuksen monista ongelmista maakuntavaalien vaalipiiriratkaisu on herättänyt valitettavan vähän julkista keskustelua. Vähäinen keskustelu on huolestuttavaa, sillä vaalipiirijaossa piilee merkittävä demokratiavajeen vaara. Erityisen suuri riski vaalipiirijako on Uudellemaalle.

Eduskuntavaaleissa Uudenmaan maakunta on jakautunut kahteen vaalipiiriin. Kahdesta vaalipiiristä erityisesti Uudenmaan vaalipiiriä on pidetty jo niin suurena, että jopa sen pilkkomista on esitetty viime vuosina. Helmikuussa oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen ehdotti blogissaan Uudenmaan vaalipiirin jakamista kahtia pääkaupunkiseudun kuntien ja muiden Uudenmaan kuntien vaalipiireihin.

Esitetty maakuntavaalien vaalipiiriratkaisu kulkee täysin päinvastaiseen suuntaan. Eduskuntavaaleista tutut Helsingin ja Uudenmaan vaalipiirit yhdistämällä maakuntavaaleihin luodaan 1,6 miljoonan asukkaan supervaalipiiri. Mahdollisuudet valituksi tulemiseen ovat vähäiset Helsingin, Vantaan ja Espoon ulkopuolelta. Valta vaikuttaa maakunnan asioihin keskittyisi siten vain muutamien suurimpien kuntien edustajien käsiin.

Painavat perusteet maakuntavaalien vaalipiirijaon muuttamiselle Uudenmaan maakunnan osalta täyttyvät.

Uudenmaan maakuntavaltuustolla on edessään isoja päätöksiä, jos maakunta- ja sote-uudistus hyväksytään. Jotta maakuntavaltuuston päätöksenteossa huomioitaisiin parhaalla mahdollisella tavalla koko maakunnan edut, tarvittaisiin valtuustoon edustajia kattavasti maakunnan alueelta. Yhden vaalipiirin ratkaisu tekee alueellisesti edustavan maakuntavaltuuston valinnan käytännössä mahdottomaksi.

Painavat perusteet maakuntavaalien vaalipiirijaon muuttamiselle Uudenmaan maakunnan osalta täyttyvät. Esteitä erillisratkaisulle ei pitäisi olla, koska Uusimaa eroaa merkittävästi sekä toiminnan että talouden haasteiltaan muista maakunnista. Malliksi Uudenmaan poikkeusratkaisulle voisi toimia Keski-Uudenmaan kuntien esittämä pitäytyminen nykyisissä eduskuntavaalien vaalipiirirajoissa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat