Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Väärä hälytys? Kokoomus ei ole sittenkään muuttanut kantaansa aktiivimalliin – Vartiainen: ”Yksittäisiä puheenvuoroja”

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen.

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiaisen mukaan kokoomus ei ole muuttanut käsitystään aktiivimallista.

Johannes Ijäs

Demokraatti

– Ei kokoomus käsittääkseni ole muuttanut mitään kantaansa. Ei siitä ole keskusteltu. Siellä on käytetty joitain yksittäisiä puheenvuoroa, mutta ei siihen muuten tuhlata ruutia, Vartiainen toteaa.

Eilen uutisoitiin varsin laajasti, että kokoomus ei enää aktiivimallia kannata.

– Kokoomukselle käy aktiivimallin korvaaminen paremmilla tavoilla, sanoi esimerkiksi ryhmäpuheenjohtaja Kai Mykkänen (kok.) eilen Demokraatille.

Lue lisää: Petteri Orpo syyskuussa: Aktiivimallin leikkuri säilytettävä – Kai Mykkänen nyt: ”Kokoomukselle käy aktiivimallin korvaaminen paremmilla tavoilla”

Täysistunnossa kansanedustaja Timo Heinonen sanoi, ettei kokoomus enää liputa aktiivimallin puolesta.

Lue lisää: Äkillinen täyskäännös eduskunnassa, näin kääntyi kokoomuksen takki: ”Rouva puhemies, emme me jää kaipaamaan aktiivimallia”

– On merkillepantavaa, että hallituksen ensimmäinen merkittävä reformi on sellainen, joka nostaa työttömyyttä, Juhana Vartiainen sanoo tänään Demokraatille.

Kun Vartiaiselta kysyy, mistä reformista hän puhuu, vastaus kuuluu:

– Se on aktiivimallin peruminen. Jos on tarkoitus päästä plus 60 000 työllisten määrässä niin nyt aloitetaan siirtymällä lähtöviivalta taaksepäin. Samalla voi todeta, että tietoakaan ei ole mistään korvaavista työllisyystoimenpiteistä, Vartiainen sanoo.

Hän siis katsoo aktiivimallin poistamisen lisäävän työttömyyttä. Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT ei hiljattain työ- ja elinkeinoministeriön tutkimuksessa pystynyt arvioimaan työllisyysvaikutuksen kokoa.

Kelan etuuksia saaneiden työllistyminen ei lisääntynyt aktiivimallin käyttöönoton jälkeen. Ansiosidonnaista päivärahaa saaneiden työttömien työllistyminen lisääntyi, mutta työllisyysvaikutukset eivät olleet erotettavissa hyvän suhdannetilanteen vaikutuksista.

“Minä en ole sitä keksinyt.”

Esimerkiksi helmikuussa tänä vuonna Vartiainen kirjoitti, että työttömyys on aktiivimallin voimaan saattamisen jälkeen laskenut selvästi nopeammin kuin mitä talousennustajat olivat ennakoineet.

– ”Ei missään tapauksessa voi sanoa, että ’aktiivimalli ei toimi’”, hän totesi tuolloin.

– Noin 150 000 työttömältä on todellakin alennettu työttömyysturvaa. Mutta on vaikea nähdä, että tämä olisi osoitus aktiivimallin puutteista. Mallin tarkoitushan on vaikuttaa työttömien käyttäytymiseen, niin, että työtä haettaisiin hanakammin ja työtarjouksiin tartuttaisiin vähemmän nirsoillen, hän jatkoi.

– Jos haluat asiaa elaboroida (täsmentää), muistutan, että aktiivimallin isä en ole minä vaan työmarkkinajärjestöt. Virkamiesten alkuperäinen esitys oli se, että se olisi koskenut vain ansioturvaa. EK, STTK, Akava ja SAK halusivat, että se koskee myös perusturvaa, mistä tuli turhaa kärsimystä perusturvan varassa oleville, Juhana Vartiainen toteaa nyt.

Samaa hän on sanonut myös Twitterissä edellämainitun VATTin tutkimuksen julkaisun jälkeen.

SAK järjesti 2018 aktiivimallin vastaisen mielenosoituksen. Vartiainen oli kutsuttu sinne käyttämään puheenvuoron aktiivimallin puolesta.

Tässä mielessä Vartiaisen näkemys kuulostaakin erikoiselta.

Oliko tilanne siis tavallaan se, että olitte itse SAK:n mielenosoituksessa, jossa SAK siis vastusti omaa malliansa, jota te itse siellä puolustitte?

– Minähän en olisi ikinä kehittänyt aktiivimallia siinä muodossa. Mutta kun hallitus oli tämän yhden reformin tehnyt, jolla olisi suurella todennäköisyydellä työttömyyttä alentava vaikutus, ajattelin, että onhan se minun tehtävä sanoa siitä jokin myönteinen sana, kun kerran SAK ja STTK olivat kääntäneet kelkkansa. Pidin alkuperäistä ajatusta, jossa se olisi koskenut vain ansioturvaa saavia paljon parempana. En ota ansiota tästä, että malli tuli koskemaan kaikkea perusturvaa.

– Kuitenkin se oli hallituksen reformi, joka alentaa työttömyyttä, niin täytyy seisoa hallituksen reformien takana. Mallin isäksi kutsutaan yleensä STTK:n entistä ekonomista Ralf Sundia, minä en ole sitä keksinyt, Vartiainen jatkaa.

“Vaihtoehto olisi ollut vielä hurjempi.”

STTK:n pääekonomisti Ralf Sund oli aikoinaan mukana aktiivimallia valmistelleessa työryhmässä.

Hänen roolistaan käytiin jo tuolloin paljon julkista keskustelua. Vartiaisella on oma näkemyksensä mutta STTK:lla on ollut toinen kanta. Demokraatti haastatteli 8.1.2018 STTK:n puheenjohtajaa Antti Palolaa, jonka mukaan alkujaan työryhmä pohti vain työttömyysturvan porrastusta eli leikkaamista työttömyyden keston perusteella.

Lue lisää: Antti Palola sanoo sen nyt suoraan – tässä on STTK:n virallinen kanta aktiivimalliin: ”Eihän me niin pöllöjä olla, että…”

Sundin mukaan STTK ehdotti, ettei leikkaus tulisi automaattisesti, vaan se olisi mahdollista estää omalla aktiivisuudella. Sundin mielestä lopulta työttömien kannalta silloin esillä olleista malleista paras tuli valituksi. STTK:n puheenjohtaja Antti Palola sanoi kuitenkin tuolloin Demokraatille, ettei STTK hyväksy mallia voimaanastuneessa muodossa.

– Me olemme olleet aktiivimallin valmistelussa mukana, mutta sen vaihtoehto olisi ollut vielä hurjempi, 15 prosentin leikkaus työttömyysturvaan, Palola painotti tuolloin ja katsoi, että STTK oli nimenomaan ja käytännössä siis Sundin edustuksellakin estämässä sitä, etteivät vielä ikävämmät vaihtoehdot päässeet toteutumaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE