Politiikka
12.8.2017 14:18 ・ Päivitetty: 12.8.2017 14:18
”Vahvistaa työnantajan velvoitetta” – Määräaikaisten työntekijöiden asemaa on parannettu KKO:n ennakkoratkaisuilla
Määräaikaisten työntekijöiden asemaa on parannettu viime vuosina useilla korkeimman oikeuden (KKO) ennakkoratkaisuilla.
Työoikeuden professorin Seppo Koskisen mukaan määräaikaisten työntekijöiden suoja on jo niin vahva, etteivät työnantajat voi siirtää heille työn epävarmuuteen liittyvää riskiä.
– Määräaikaisuudelle on peruste vain, jos työn tiedetään varmasti päättyvän. Jatkumisen epävarmuus ei riitä.
Koskisen mukaan työn jatkumisesta epävarman työnantajan on edullisinta tehdä työntekijälle toistaiseksi voimassa oleva sopimus, joka on irtisanottavissa maksimissaan kuuden kuukauden irtisanomisajalla.
KKO:n perjantaisen ennakkoratkaisun mukaan työnantajan pitää selvittää, löytyykö määräaikaiselle uutta työtä sopimuksen päättyessä.
KKO otti kantaa tapaukseen, jossa kantaja oli työskennellyt vailla pätevyyttä sosiaalityöntekijänä 16 pätkän ajan.Oikeus ei pitänyt kyseistä määräaikaisuuksien ketjutusta laittomana, koska työntekijä oli epäpätevä.
Määräaikaisuuskin olisi kuitenkin velvoittanut kuntayhtymän tarjoamaan työntekijälle korvaavaa työtä tai koulutusta. Kohtuulliseksi korvaukseksi laiminlyönnistä katsottiin työntekijän viiden kuukauden palkkaa vastaava summa.
Lisää aiheesta
Ennakkoratkaisujen vaikutus näkyy työelämässä viiveellä.
Lain mukaan määräaikaisuuteen on aina oltava peruste, jota arvioitaessa käytetään kokonaisharkintaa. Koskisen mukaan KKO on tiukentanut harkintaa määräaikaisia puolustavaan suuntaan, mutta ennakkoratkaisujen vaikutus näkyy työelämässä viiveellä.
– Nämä menevät vielä käytännössä liian usein vanhalta pohjalta, Koskinen arvelee.
Myös STTK:n edunvalvontajohtaja Katarina Murto katsoo, että lakia rikotaan ja tapauksia pyörii siksi oikeudessa.
Määräaikaisten asema on Murron mukaan kuitenkin parantunut vähitellen käytännössä sen jälkeen, kun työsopimuslakia on muutettu ja KKO:n ratkaisuja annettu.
Perjantaista ennakkoratkaisua Murto pitää erittäin merkittävänä.
– Se vahvistaa työnantajan velvoitetta kohdella työntekijöitä tasapuolisesti, Murto sanoo.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.