Kotimaa
7.2.2025 05:43 ・ Päivitetty: 7.2.2025 05:43
”Vaikka olemme ämpärikansaa…” – häiriötilanteisiin varautuminen on monilla huonoissa kantimissa
Tänään vietetään valtakunnallista varautumispäivää. Teemana on tänä vuonna vesi. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö (SPEK) muistuttaa päivän kunniaksi kotivaran ja erityisesti veden tärkeydestä.
Varautumispäivää vietetään 7. helmikuuta (7.2.), koska viranomaisten ja järjestöjen yhteinen suositus on, että jokaisessa kotitaloudessa pitäisi olla kotivara vähintään 72 tunnin ajaksi.
Järjestön viime vuonna teettämästä kyselystä ilmenee, että merkittävä osa suomalaisista ei noudata virallisia 72 tuntia -varautumisohjeita. Se on viranomaisten ja järjestöjen yhteinen varautumissuositus, jota rahoittaa Huoltovarmuuskeskus.
Heikoimmin suomalaiset pärjäävät veden osalta: vain alle kolmasosalla on pullovettä vähintään kolmeksi vuorokaudeksi. Lisäksi lähes puolelta suomalaisista puuttuu puhdas kannellinen ämpäri tai kanisteri juomaveden hakua varten.
Järjestön mukaan vesi on ensimmäisiä asioita, joita ihminen kaipaa häiriötilanteessa.
- Kotivara alkaa vedestä. Silti monelle tulee varautumisesta mieleen säilykkeet, SPEKin varautumisen asiantuntija Essi Kulju sanoo tiedotteessa.
Kotona on tärkeää olla vähintään muutama litra vettä, koska vedenjakelu ei häiriötilanteessa ala heti eikä jakelupaikka välttämättä ole lähellä. Järjestön mukaan tiukassakin taloustilanteessa kannattaa varautumisessa huolehtia edes vedestä.
Ämpäriä tai kanisteria tarvitaan veden hakemiseen jakelupisteistä. Niitä perustetaan yleensä yli vuorokauden kestävissä vedenjakelun häiriöissä.
- Vaikka olemme ämpärikansaa, on varautumisessa suuri kompastuskivemme se, että ämpäri ei ole välttämättä puhdas. Jos vedentulo on jo lakannut, ei ämpäriä enää siinä kohtaa pysty pesemään, Kulju huomauttaa tiedotteessa.
Toisin kuin yleensä luullaan, vedenjakelupisteellä jaetaan vain vettä, ei ämpäreitä, järjestö muistuttaa.
SPEKin kyselyyn osallistui viime vuoden lokakuussa 5 000 vastaajaa Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Tanskasta ja Virosta. Vastaajia oli tuhat jokaisesta maasta.
SUOMESSA tapahtuu SPEKin mukaan 5 000-8 000 putkirikkoa vuodessa eli keskimäärin 18 putkirikkoa vuorokaudessa. Osa näistä aiheuttaa vesikatkon.
Vesilaitosyhdistys varoittaa, että putkirikot voivat tulevaisuudessa yleistyä.
- Putkirikkoja voi tulla jatkossa entistä enemmän, jos ikääntyvää vesijohtoverkostoa ei saneerata riittävästi, Vesilaitosyhdistyksen valmiuspäällikkö Riina Liikanen sanoo tiedotteessa.
VEDEN ja ruuan lisäksi häiriötilanteita varten on syytä hankkia monia muitakin perustarpeita kotiin. Niitä on lueteltu esimerkiksi Varautuminen kotona -esitteessä.
Tarpeellisia hankintoja ovat muun muassa välttämättömät lääkkeet, paristoradio ja -taskulamppu, paristoja, varavirtalähde puhelimen lataamista varten, retkikeitin, tulitikut, käteistä rahaa, ensiaputarvikkeet, sammutuspeite, ilmastointiteippi, vessapaperia ja käsidesiä.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.