Politiikka

”Vain diktatuurit rajoittavat lakko-oikeuksia” – SAK suivaantui työnantajien väärästä mielikuvasta

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Mielenosoittajia palkansaajien STOP-mielenilmauksessa Helsingin rautatientorilla 18. syyskuuta 2015.
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Mielenosoittajia palkansaajien STOP-mielenilmauksessa Helsingin rautatientorilla 18. syyskuuta 2015.
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Mielenosoittajia palkansaajien STOP-mielenilmauksessa Helsingin rautatientorilla 18. syyskuuta 2015.

Palkansaajakeskusjärjestö SAK toivoo työnantajien päivittävän mielikuvansa Suomesta lakkoherkkänä maana vastaamaan tämän vuosituhannen lakkotilastoja.

SAK:n mukaan lakkojen määrä on 1990-luvun laman jälkeen romahtanut, eikä Suomi ole ollut tilastojen mukaan lakkoherkkä maa sitten 1970-luvun.

Vielä 1980-luvulla työtaisteluja oli keskimäärin 1 360 vuodessa. Vuosina 2000–2009 työtaistelujen määrä putosi keskimäärin 124 työtaisteluun vuodessa.

– Tällä vuosituhannella emme mahdu Euroopan lakkotilastoissa enää edes pistesijoille, vaikka myös muissa maissa lakkojen määrä on laskenut dramaattisesti muutamassa vuosikymmenessä. OECD-maiden joukossa Suomi on keskiarvon tuntumassa, erikoistutkija Tapio Bergholm huomauttaa.

Työnantajat suurentelivat hänen mukaansa myös hallituksen pakkolakeja vastustavan #STOP-mielenilmauksen aiheuttamia menetyksiä vuoden 2015 syksyllä.

Lakoista ei koidu kustannuksia vain työnantajille vaan myös palkansaajille.

SAK:n laskelmien mukaan vuonna 2015 yksityinen sektori menetti lakkojen vuoksi vain 0,05 prosenttia työntekijöiden työajasta.

– Menetykset vastaavat yhden pienen kaupungin työntekijöiden sairauspoissaoloja yhden vuoden aikana, Bergholm laskee.

Hän muistuttaa, ettei lakoista koidu kustannuksia vain työnantajille vaan myös palkansaajille, jotka menettävät lakkopäivänä palkkansa.

Vaikka työnantajat menettävät jonkin verran tuotannostaan, on menetysten sietäminen Bergholmin mukaan kuitenkin parempi asia kuin lakkojen rajoittaminen.

– Vain diktatuurit rajoittavat kansan lakko-oikeuksia. Lakko-oikeus on keskeinen osa kansainvaltaista demokraattista yhteiskuntaa ja kansalaisen perusihmisoikeus.

Mikä on poliittinen lakko ja kuka siitä päättää? Kysymyksiä ja vastauksia lakoista: www.sak.fi/aineistot/uutiset/mika-poliittinen-lakko-ja-kuka-siita-paattaa

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat