Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Väkimäärä minimoidaan ja käytössä on kahden salin taktiikka – tällaisin erityisjärjestelyin käydään SDP:n puoluekokous

SDP:n puoluekokous järjestettiin vuonna 2017 Lahdessa.

Elokuussa SDP:n puoluekokousta Tampereella värittävät erityisjärjestelyt, jotta iso joukko demareita ympäri Suomen pääsee kokoontumaan tärkeiden päätösten ääreen turvallisesti koronaviruksesta huolimatta.

Anna-Liisa Blomberg

Demokraatti

Moni SDP:n puoluekokouksiin joko varsinaisena kokousedustajana tai seuraajana mukaan päässyt demariaktiivi on kuvaillut kokouksia ikimuistoisiksi. Merkittävät päätökset, tärkeät ja jännittävät henkilövalinnat, kokouksen tunnelma ja myös illanvietot tovereiden kanssa – ne muistetaan.

– Tavoitteena on mahdollistaa puoluekokousedustajille mahdollisimman autenttinen puoluekokouskokemus. Toivomme, että myös muut jäsenet, joita usein on kokouksen seuraajina, pääsevät videostriimin kautta eläytymään ja saavat sieltä myös tietoa mahdollisimman paljon, puoluesihteeri Antton Rönnholm sanoo elokuussa Tampereella järjestettävästä puoluekokouksesta.

Vuoden 2020 puoluekokouksesta kaavailtiin puoluetoimistossa suurta ”vau-elämystä” erilaisine oheistapahtumineen ja -ohjelmineen. Sitten tuli korona ja pyyhki suunnitelmilla pöytää. Vaikka ohjelman karsiminen on ikävä asia, voi silläkin pilvellä olla hopeareunus. Rönnholm kuvailee tulevaa puoluekokousta tavallaan paluuna perusasioihin.

– Nyt päästään keskittymään olennaiseen, päätöksentekoon. On tärkeää, että tänäkin aikana kyetään hyväksymään ohjelmat ja säännöt – sisältöä on käsiteltävänä mittava paketti – ja tekemään valinnat, hän kiteyttää.

Puoluekokouksesta 2020 suurten päätösten lisäksi puoluekokouksesta ikimuistoisen ja ainutlaatuisen kokemuksen tekevät koronavirusepidemiaan liittyvät erityisjärjestelyt. Rönnholm painottaa, että kokous on tärkeää järjestää vastuullisesti ja riskit minimoiden. Samalla on tärkeää huolehtia, että kokoustoiminta pysyy niin normaalina ja sujuvana kuin mahdollista.

Riskien minimoiminen edellyttää vastuunottoa kaikilta.

Lisää aiheesta

Millä tavoin elokuinen kokous sitten eroaa tyypillisestä puoluekokouksesta? Ensinnäkin se on väkimäärältään pienempi. Tavallisesti puoluekokouksessa voi olla jopa 1400 osallistujaa kaikki kokousedustajat, kotimaiset ja kansainväliset seuraajat sekä kokousvirkailijat yhteen laskettuna, Rönnholm muistuttaa.

– Nyt kokouksen koko minimoidaan. Osallistujina ovat vain päätöksenteon kannalta keskiössä olevat viisisataa puoluekokousedustajaa, kokousvirkailijat, muutamat välttämättömät seuraajat piireistä ja sellaiset kansanedustajat, jotka haluavat tulla paikalle, hän listaa.

Toinen keskeinen ero on se, että koko porukkaa ei ahdeta samaan tilaan. Korona-aikaan tärkeää väljyyttä haetaan jakamalla puoluekokousväki kahtia. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että Tampere-talossa kokoonnutaan kahteen eri saliin ja kerrokseen.

– Käytännön järjestelyissä täytyy olla looginen ja johdonmukainen. Jos on kaksi eriytettyä ryhmää, on tärkeää pitää ne koko ajan erillään. Siksi järjestetään myös kahdet erilliset ruokailut, iltaohjelmat – kaikki, Rönnholm kertoo.

– Riskien minimoiminen edellyttää myös vastuunottoa kaikilta kokousedustajilta ja muilta puoluekokoukseen osallistuvilta. Kaikki erillisten kokousjärjestelyjen eteen nähty vaiva on turhaa, jos kokouksesta mennään yhteiseen iltajuhlaan, hän summaa.

Viesti kulkee koko ajan salien välillä.

Fyysisesti ollaan erillään, mutta kahden salin väki on silti yhtä, kiitos nykytekniikan. Digitaalisten palvelujen kehittäjä Jarkko Piirainen SDP:n puoluetoimistolta kertoo, että salien välillä on kuva- ja ääniyhteys.

– Viesti kulkee koko ajan salien välillä. Molemmissa saleissa pystyy pitämään puheita ja seuraamaan toisen salin puheita. Kokouksen puheenjohtajisto ja sihteeristö on toisessa näistä saleista, Piirainen selvittää.

Piirainen kertoo, että koronan puhjetessa puoluetoimistossa ryhdyttiin heti pohtimaan puoluekokouksen järjestelyjä. Paljon miettimistä ja valmistelutyötä on tehty. Käytännön toteutusta vielä viilataan Tampere-talon kanssa, mutta hyvältä näyttää.

– Jos jossain vaiheessa maaliskuussa tuntui, että ei hitsi mikä paketti, niin nyt on optimistinen ja positiivinen fiilis, että kaikki hoituu ja hyvä kokous saadaan aikaiseksi, Piirainen sanoo.

Puoluekokouksessa on salien välisen video- ja ääniyhteyden lisäksi kokousedustajien käytössä joukko erilaisia digitaalisia palveluja ja työkaluja. Piirainen sanoo, että kokouksessa suurin haaste digipalvelujen näkökulmasta – ja toki muutenkin – on osallistujien suuri määrä. Olennaista on, että kahden salin taktiikallakin kaikki sujuu jouhevasti. Yllätyksiin on syytä varautua.

– Kun on teknisistä asioista kyse, niin aina voi tulla jotain. Vaikka palvelinhäiriöitä, joihin ei vain pysty vaikuttamaan. Jos joku palvelin kaatuu, niin sitten se kaatuu. Siksi meillä täytyy olla mietittynä varasuunnitelmat, jotta tiedetään miten toimia joka tilanteessa.

Jos varasuunnitelmia ei olisi ja kokous katkeaisi jostain syystä, olisi siinä hetkessä nopeasti äitiä ikävä.

– Viisisataa kokousedustajaa odottaa, kun mietitään, että mitäs nyt tehdään. Kyllä se olisi aika hikinen paikka. Siksi on tärkeää, että mietitään etukäteen kaikki skenaariot, Piirainen jatkaa.

Nyt äänestetään nappia painamalla.

Onni onnettomuudessa koronan iskiessä Jarkko Piiraisen mukaan oli, että kokouksen digitaalisuuden astetta oli joka tapauksessa ollut tarkoitus nostaa, joten valmisteluja ei tarvinnut nyhjäistä tyhjästä. Ensimmäisenä uutena työkaluna Piirainen mainitsee yhteistyöalusta Howspacen, jota on jo jalkautettu kokousedustajien käyttöön.

– Siellä piiriryhmät voivat keskenään käydä läpi asioita ennen kokousta. Chattailla keskenään kaikkea muodollista ja epämuodollista kokoukseen liittyvää. Kokouksen aikana puheenvuorot pyydetään Howspacen kautta, Piirainen kertoo.

Tulevaisuuskanava.fi-osoitteesta löytyvät puoluekokouksen aloitteet ja ohjelmat, joita kaikki voivat käydä lukemassa. Puoluekokousedustajat pääsevät käsittelemään niitä ja tekemään muutosesityksiä kanavalle kirjautuneina. Tulevaisuuskanava on tuttu juttu, se on ollut käytössä jo useammassa puoluekokouksessa – tosin eri nimellä.

– Nimi muutettiin Kansalaiskanavasta, koska meillä on myös Kansalaispaneeli-sovellus. Nimet ovat niin lähellä toisiaan, että se sekoittaa. Puoluetoimistossa järjestettiin oma nimikilpailu ja Tulevaisuuskanava valittiin voittajaksi, Piirainen taustoittaa.

Uusia tuulia on luvassa myös puoluekokouksen äänestyksiin. Asioista on perinteisesti äänestetty kyllä/ei-äänestyksinä punaisilla ja vihreillä paperilapuilla. Lappujen tilalle tulevat radioaalloilla toimivat kapulat, joiden avulla äänestetään nappia painamalla.

Jotta kokouksen digitaalisista palveluista saadaan kaikki parhaalla mahdollisella tavalla irti, on tietenkin olennaista, että niitä osataan ja voidaan käyttää.

– On tärkeää, että kaikki saavat riittävän ohjeistuksen niin, että kaikilla on tasavertainen mahdollisuus osallistua kokoukseen. Luotan kokousedustajiimme, että he ovat näppärää porukkaa ja tämä kyllä hoituu, Piirainen sanoo.

Puoluesihteeri Antton Rönnholmin mukaan ennen kokousta on vielä tarkoitus kysyä kokousedustajilta, millaisia digilaitteita – älykännyköitä, tabletteja, tietokoneita – he ovat tuomassa mukanaan kokoukseen. Samalla selvitetään, millaista tukea digipalveluiden käyttöön edustajat mahdollisesti voivat tarvita kokouksen aikana.

Piirikokouksen sisällöistä kerromme Demokraatissa vielä tarkemmin elokuussa kokouksen alla.

– Periaatejulistus, poliittinen ohjelma, sääntömuutokset ja aloitteet, listaa Rönnholm kokouksen sisällöllisesti merkittävimmät asiat.

Oman vireensä kokoukseen luovat valtakunnan politiikan käänteet.

– Ja onhan meillä luvassa jännittävää ajankohtaista poliittista debattia syksyllä. On tulossa keskustan puoluekokous ja budjettiriihi, jossa niitä suuria kysymyksiä päätetään.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE