MENY

Våldet mot rohingya skapar stor flyktingkris i Bangladesh

Kuva: Foto: Pixabay

Den senaste våldsvågen i Burma har lett till att närmare 300 000 människor från den muslimska minoritetsgruppen rohingya hittills har tvingats på flykt till Bangladesh. Det har skapat en mycket allvarlig situation i de flyktingläger som redan innan hade mycket begränsade resurser.

FN:s flyktingorgan, UNHCR, uppger att den dramatiska ökningen av antalet människor som flyr undan det eskalerande våldet i den burmesiska delstaten Rakhine har satt Bangladesh under mycket hård press.

– Situationen är mycket allvarlig. Det finns flyktingar överallt och lägren är på väg att bli överfyllda, säger UNHCR:s språkrör för Bangladesh, Joseph Tripura, till IPS.

Enligt honom är flyktingarna utspridda på många olika platser. I två läger i Cox’s Bazar i sydöstra Bangladesh har antalet flyktingar mer än fördubblats, från 34 000 människor till över 70 000 flyktingar.

– Det handlar om människor som har gått i flera dagar och många av dem är utmattade, hungriga och traumatiserade, säger Joseph Tripura.

Omkring 1 000 personer uppges ha dödats i det våld som rasat i delstaten Rakhine i nordvästra Burma under de två senaste veckorna, och den burmesiska armén ska ha förstört mängder av hus i en medveten kampanj av mordbränder.

De flesta flyktingarna har tagit sig över till grannlandet till fots, men allt fler har på senare tid börjat använda sig av alternativa och farligare flyktvägar – bland annat flera timmar långa båtresor över Bengaliska viken.

En familj bestående av sju personer, varav ett nyfött barn, har till FN:s flyktingorgan berättat om hur de vandrat genom djungeln i tre dagar innan de lyckades ta sig ur Burma med hjälp av en fiskebåt.

FN:s migrationsorganisation IOM uppger att minst 300 båtar med flyktingar anlände till Cox’s Bazar bara under onsdagen i förra veckan.

Flyktingar har uppgett för UNHCR att många fler väntar på andra sidan gränsen för att också kunna ta sig över till Bangladesh.

Alla båtflyktingar klarar dock inte den farliga resan. Bangladeshiska gränsmyndigheter ska under förra veckan ha bärgat kropparna efter uppemot 40 drunknade flyktingar.

Enligt humanitära organisationer på plats är många av de flyktingar som anländer i behov av akut medicinsk vård. En del anländer med skott- eller splitterskador.

Många av de flyktingar som nu kommer till de överfulla lägren kan inte erbjudas härbärgen, mat och vatten och även tillgången till sjukvård uppges vara mycket begränsad. Enligt UNHCR har detta lett till att många flyktingar tvingas slå upp enkla läger längs vägar och marker i närheten av gränsområdena Ukhiya och Teknaf.

Joseph Tripura säger att det finns ett akut behov av mer livsavgörande humanitära resurser för flyktingarna.

– Vi lyckas inte nå ut till alla och det är en situation som förvärras snabbt, säger han.

Sedan länge har den burmesiska regimen fört en mycket exkluderande politik gentemot rohingyafolket, inte erkänt deras medborgarskap, begränsat deras rörelsefrihet och förvägrat dem olika former av sociala tjänster. Det har lett till att en majoritet är statslösa och lever i djup fattigdom.

UNHCR har länge hävdat att den muslimska minoritetsgruppen är en av världens mest ”exkluderade, förföljda och sårbara” folkgrupper.

FN:s flyktingorgan uppmanar nu burmesiska myndigheter att genomföra snabba åtgärder för att få ett slut på våldet i Rakhine.

– Den burmesiska regeringen måste förstå vilka de underliggande orsakerna till problemen är, och se till att skapa en miljö som gör det säkert för dessa flyktingar att återvända hem. Det handlar om politiska beslut som måste tas så snart som möjligt, säger Tripura.

– Vi har tvingats hantera den här situationen länge, men utan att se några förbättringar. I stället blir det värre, säger han.

Bangladesh har redan tidigare, under flera decennier, varit värd för uppskattningsvis en halv miljon rohingya.

Den senaste flyktingvågen har föranletts av att den burmesiska militären genomfört ”upprensningsaktioner” sedan arméposteringar den 25 augusti ska ha blivit attackerade av gerillagruppen Arsa. Armén anklagas för att efter detta ha bränt ner byar och genomfört nya attacker mot minoritetsgruppen.

Många har vädjat till Burmas ledare, fredspristagaren Aung San Suu Kyi, om att sätta stopp för våldet.

En av dem är en annan mottagare av fredspriset, sydafrikanen Desmond Tutu, som fick utmärkelsen på grund av sin kamp mot apartheid i hemlandet Sydafrika. I ett brev till Aung San Suu Kyi skriver Desmond Tutu att han under flera år hade ett foto på henne på sitt skrivbord ”som en påminnelse om de orättvisor och uppoffringar du tvingades genomleva på grund av din kärlek och starka känsla för det burmesiska folket”. Han skriver vidare att det är ”oförenligt” att en person som utgör en symbol för ”rättfärdigheten” leder ett land ”som inte erkänner och försvarar värdigheten och värdet för alla sina medborgare”.

ÄMNESORD

Diskussion

Indiskt taxiföretag stärker kvinnor i megastaden Mumbai

Kuva: Foto: Ida Karlsson/IPS
Jahhavi Kshsarter vid Mumbais internationella flygplats Chhatrapati Shivaji.

Jahhavi Kshsarter kör ut på Western Express Highway och är noga med att undvika svärmen av bilar, lastbilar och motorcyklar som visslar förbi. Hon är en av 65 anställda i ett taxiföretag i Mumbai som bara har kvinnliga chaufförer.

 

Viira Cabs är en taxitjänst som drivs av kvinnor för kvinnor och som lanserades för tio år sedan i Mumbai, en stad som med förorterna har närmare 22 miljoner invånare. Företaget anställer bara kvinnliga chaufförer som alla är utbildade i självförsvar. Viira startades av entreprenören och aktivisten Preeti Sharma Menon och utgör en plattform för fattiga kvinnor i staden. Bilarna går på biogas och chaufförerna är utbildade i att köra mjukt och säkert. Bland kvinnorna finns de som är ensamma familjeförsörjare. Jahhavi Kshsarter säger att hon nu kan tjäna mer än 10 000 rupier per månad, motsvarande cirka 1 300 kronor, vilket är en hygglig lön i Indien.

Viira, som betyder modig kvinna, är även ett rekryteringskontor och en skola som erbjuder förarutbildning. Företagets har en tolv veckor lång utbildning med körlektioner samt utbildning i trafiksäkerhet, fordonskunskap, muntlig kommunikation, kvinnors rättigheter och självförsvar. Kursdeltagarna får också tips om hur de ska hantera ilska på vägarna och undvika konflikter. Inkluderingen av kvinnor inom transportservicen har ett dubbelt syfte – att ge kvinnor möjlighet till en säker resa och att skapa arbetstillfällen för kvinnor som kommer från fattiga förhållanden. Viira Cabs strävar också efter att bidra till ökad säkerhet på vägarna genom att främja säker, defensiv körning.

– Trafiken här i staden är farlig. Jag vet för båda mina föräldrar omkom i en trafikolycka. Men det här är mitt levebröd. Jag kör taxi för att kunna försörja mig och min sexåriga son, säger Jahhavi Kshsarter till IPS.

 


Männen irriteras
De manliga förarna i staden skrattar när de ser en kvinna bakom ratten.

– De säger att kvinnor inte kan köra bil och försöker att köra om mig, säger Jahhavi Kshsarter medan hon navigerar säkert genom trafiken i morgonrusningen.

Gatorna ekar av ljudet från bilar och lastbilar som skramlar fram målade i ett kalejdoskåp av färger, mönster, slogan och symboler. Rusande motorer och otåliga tutor fyller luften. Bland kunderna finns turister, stadsbor och även Bollywoodstjärnor. Jahhavi Kshsarter berättar med ett stort leende att hon träffat en av de mest kända filmskådespelarna, Salman Khan. En gång körde hon en vän till honom från flygplatsen till hans lägenhet i medelklassförorten Bandra i västra Mumbai.

Jahhavi Kshsarter tog sitt körkort för tio år sedan och började arbeta som taxichaufför. -Jag har ett litet barn och ingen annan som hjälper mig. Jag var tvungen att hitta ett jobb för att kunna försörja mig och min son och så att jag skulle kunna betala hans skolavgift. Jag hoppas att min son blir en stor man en dag.

Sonen går i en privatskola i staden Pune, 150 kilometer från Mumbai där hon kan besöka honom en gång i halvåret.

I kollektivtrafiken i indiska storstäder utsätts många kvinnor för sexuella trakasserier. De senaste årens debatt om kvinnornas utsatta situation har ökat behovet av säkra transporter i flera storstäder.

År 2015 dömdes en av chaufförerna vid taxibolaget Uber för att ha våldtagit en 27-årig chef för ett finansbolag i New Delhi. Och mordet och den brutala gängvåldtäkten på en 23-årig student på en buss i New Delhi 2012 gav upphov till starka protester. Händelsen skakade om hela Indien. Sedan dess har diskussionen om våld mot kvinnor fått ett större utrymme i samhällsdebatten. Det tvingade bland annat regeringen att inrätta en panel för att ändra lagar som berör våld mot kvinnor.

ÄMNESORD

Diskussion

Föroreningar bakom nära vart fjärde dödsfall

Kuva: Foto: Pixabay

Miljöproblem orsakar 12,6 miljoner dödsfall per år – nästan vart fjärde dödsfall i världen. Det visar en ny rapport från FN:s miljöprogram Unep, som lanserats inför organets kommande kongress i Nairobi.

 


Unep-chefen Erik Solheim lyfter i den nya rapporten fram att alla människor på jorden drabbas av miljöföroreningar, och att det krävs omfattande investeringar för att komma tillrätta med alla problem som detta orsakar.

– Ingen av oss går säker, så nu måste vi alla agera, sade Erik Solheim i samband med att rapporten presenterades i slutet av klimatmötet i Bonn.

Den nya rapporten belyser tydligt hur omfattande problemen med föroreningar är i världen, och vilka stora insatser som kommer att krävas för att ta itu med dem.

Dessa åtgärder kommer att vara på dagordningen när hundratals företrädare för regeringar, näringsliv och det civila samhället tillsammans med experter möts i Nairobi den 4 till 6 december för att delta i Uneps miljökongress, det högsta beslutande organet kring globala miljöfrågor.

Den nya rapporten belyser bland annat att det finns 3,5 miljarder människor i världen som är beroende av hav för sin tillgång till mat, men där dessa hav förorenats. Miljöproblemen ligger samtidigt bakom nästan vart fjärde dödsfall i världen, varav närmare 6,5 miljoner dödsfall årligen orsakas av luftföroreningar.

Många av världens ekosystem drabbas av stora skador på grund av föroreningar längs kuster och i marker, och enligt Unep spolas det allra mesta av världens avloppsvatten ut utan någon rening, vilket påverkar 300 miljoner människors dricksvatten.

– Det enda svaret på hur vi alla ska kunna överleva på denna enda planet, med bibehållen hälsa och värdighet, är att vi radikalt måste förändra hur vi under våra liv producerar, konsumerar och lever, säger Ligia Noronha, som varit med och tagit fram den nya rapporten.

Inför klimatmötet i Bonn varnade FN:s miljöprogram för att de utfästelser som gjorts i enlighet med Parisavtalet endast utgör en tredjedel av vad som kommer att behöva göras till 2030, för att undvika klimatförändringarnas värsta effekter.

– Ett år efter Parisavtalet började gälla befinner vi oss i en situation där vi inte på länga vägar gör tillräckligt för att rädda hundratals miljoner människor från att gå en miserabel framtid till mötes, sade Erik Solheim.

ÄMNESORD

Diskussion

Nya grupperingar ska bemöta ökande koldioxidutsläpp

Kuva: Foto: Stella Paul/IPS
Demonstranter vid klimatmötet i Bonn kräver en fullständig utfasning av förbränningen av kol, som står för en stor del av de globala koldioxidutsläppen.

De globala utsläppen av växthusgaser ökar igen, efter att ha varit oförändrade. Samtidigt har två nya allianser som syftar till att vända utvecklingen sett dagens ljus.

 

En av dem heter International Solar Alliance, medan den andra – som syftar till att fasa ut kolet, lanserades vid det nyligen avslutade klimatmötet i Bonn. Bakom den senare står Storbritannien och Kanada, och gruppen har redan fått med sig 20 ytterligare medlemmar, däribland Frankrike, Mexiko, Norge, El Salvador och ett flertal delstater i USA.

Initiativtagare till satsningen på solenergi är det snabbväxande Indien. Hittills har 44 länder gått med i gruppen, varav 16 stater även har ratificerat sitt medlemskap.

Den globala alliansen mot kol inleder sitt arbete samtidigt som de globala koldioxidutsläppen ökar. Detta enligt en rapport från University of East Anglia och Global Carbon Project som nyligen visade på en betydande ökning av dessa utsläpp under året. Detta efter att utsläppen varit oförändrade de senaste tre åren. Snabbast ökar utsläppen i Kina och Indien, enligt rapporten.

I samband med att den nya alliansen lanserades underströk Kanadas miljöminister Catherine McKenna att en utfasning av kolet skulle gynna alla.

– Kolet bokstavligen kväver våra städer och nästan en miljon människor dör årligen på grund av dess föroreningar. Det är uppmuntrande att se så många engagera sig i arbetet för en övergång till rena energikällor, och detta är bara början sade hon, i samband med klimatmötet i Bonn.

 

”Vårt bidrag är minimalt”

Deltagande länder i den nya alliansen, som har som mål att ha 50 medlemmar under nästa år, ska enligt planerna fasa ut kolanvändningen till 2030, men även upphöra med investeringar i kolkraftverk för elproduktionen i andra länder.

De länder som ingår i den indiska alliansen för solenergi är däremot inte villiga att utlova en utfasning av kolet. Indiska företrädare menar att kolet behövs för att bekämpa fattigdomen och för att ge landets fattiga tillgång till elektricitet. Indien planerar att fördubbla landets redan stora produktion av kol inom de kommande åren.

– Om man betraktar de totala utsläppen så är vårt bidrag minimalt, säger Indiens miljöminister i ett pressmeddelande.

Samtidigt understryker indiska företrädare att landet arbetar för att öka utvecklingen av alternativa energikällor, som solenergi. Enligt Anand Kumar, minister vid Indiens departement för förnybara energikällor, är målsättningen med den nya alliansen att få med så många länder som möjligt i arbetet för att utveckla solenergi. Ett annat mål är att få ned priserna på solenergi genom ökade investeringar.

I ett gemensamt uttalande vid klimatmötet i Bonn underströk Indien, Brasilien, Sydafrika och Kina att det är deras rättighet att utvecklas och uppmanade omvärlden att se på deras utsläpp ut ett rättvisebaserat perspektiv. 

Diskussion

Turkiet kräver statsanställdas lösenord till sociala medier

Kuva: Foto: Pixabay

Statsanställda i Turkiet tvingas medverka till sin egen åsiktsregistrering. Arbetsgivarna kräver att de lämnar in sina egna och hela familjens lösenord till konton i sociala medier. De som lämnar in ofullständiga uppgifter riskerar fängelse.

Lue lisää

Diskussion