Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Valiokunta moittii – Mihin katosivat Savonlinnan opetusrahat?

Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) ei ole seurannut Savonlinnan opettajakoulutukseen annetun runsaan kahden miljoonan euron vuosittaisen määrärahan käyttöä, moittii eduskunnan tarkastusvaliokunta. Lisämäärahasta sovittiin OKM:n ja Itä-Suomen yliopiston välillä vuosiksi 2013-2016. Rahoituksella oli määrä turvata opettajankoulutuksen jatkuminen Savonlinnassa. Tarkastusvaliokunnan mietinnön mukaan koulutus olisi ilman lisärahaa siirretty Joensuuhun.

Valiokunnan asiantuntijakuulemisissa esitettiin varojen käytöstä toisistaan poikkeavia näkemyksiä, mietinnössä todetaan. Savonlinnan kampuksella ei valiokunnan mukaan ollut tietoa mihin rahoja oli tarkkaan ottaen käytetty, eikä tietoa saatu Itä-Suomen yliopistolta pyynnöstä huolimatta. Seuranta on unohdettu myös ministeriössä ja valiokunta joutui pyytämään ministeriöltä useita kertoja rahoitukseen liittyviä lisätietoja.

Valiokunnan asiantuntijakuulemisissa esitettiin varojen käytöstä toisistaan poikkeavia näkemyksiä.

Itä-Suomen yliopiston mukaan rahoja on käytetty muun muassa lisähenkilöstön palkkakustannuksiin ja ylimääräisiin tilakustannuksiin.

Tarkastusvaliokunnan puheenjohtajan Eero Heinäluoman (sd.) mukaan tarkastusvaliokunta kiinnitti erityistä huomiota myös yliopiston rahanjakokriteereihin ja koulutuksen sijaintipäätösten aluepoliittisiin vaikutuksiin.

– Yliopiston rahanjakokriteerit eivät huomio ammattiin valmistavaa koulusta. Meillä on aloja kuten esimerkiksi lääketiede, joka on voimakkaasti kansainvälisesti suuntautunut ja jossa on iso tutkimuspanos. Opettajankoulutuksessa ammattiin valmistavuus on tutkimusta suurempi juttu ja ulkopuolista rahaa on vaikeampi saada. Voi kysyä tekevätkö rahoituskriteerit tälle oikeutta, Heinäluoma sanoo.

Savonlinnan tapaus toi Heinäluoman mukaan esille myös sen, että yliopisto ei omien sääntöjensä puitteissa ole niin kiinnostunut koulutuksen tehokkuudesta.

Mietintö on painava puheenvuoro tasapainoisen aluekehityksen puolesta.

– Koulutusta on oltu siirtämässä vaikka Savonlinnan kustannukset ovat edullisia ja maan keskitasoa alhaisempia.

Tarkastusvaliokunta kiinnittää huomiota myös päätöksen vaikutuksiin aluetalouden ja kokonaistalouden kannalta. Kun millään taholla ei ole kokonaiskäsitystä alueille aiheutuvista seurauksista, sama alue voi joutua useiden karsimistoimenpiteiden kohteeksi. Heinäluoman mukaan riski on erityisen suuri Savonlinnan kaltaisten pienten kaupunkiseutujen kohdalla.

– Mietintö on painava puheenvuoro tasapainoisen aluekehityksen puolesta. Asioista pitää puhua, ja tasapainoisesti aluekehityksestä pitää olla tänä päivänä todella huolissaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE