Työmarkkinat
11.4.2025 07:54 ・ Päivitetty: 11.4.2025 07:54
Valmisruokatehtailla ja liha-alan työpaikoilla uudestaan lakkoon – SEL antoi jo kahdeksannen varoituksen
Suomen elintarviketyöläisten liitto SEL on antanut jo kahdeksannen lakkovaroituksen. Se koskee samoja liha-alan työpaikkoja ja valmisruokatehtaita, joissa kolmipäiväinen lakko päättyi eilen.
Lakkovaroitus koskee liki 4000 työntekijää kolmellatoista työpaikalla. Lakon piirissä on Apetitin, Atrian, HKFoodsin, Poutun, Saarioisten ja Snellmanin tehtaita.
SEL vauhdittaa lakolla uusien työehtosopimusten syntymistä. Lakko toteutuu 28.-29. huhtikuuta, mikäli neuvotteluissa ei ole päästy ratkaisuun.
Elintarvikealan työriidan sovittelu jatkuu tänään iltapäivällä. SEL on aiemmin hylännyt kolme sovittelijan sovintoehdotusta, koska liiton mielestä ne olisivat heikentäneet leipomoalan työntekijöiden työaikoja kohtuuttomasti.
– Meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin jättää uusi lakkovaroitus, jotta saamme sovittua kaikille elintarvikealan työntekijöille uudet työehtosopimukset. Ratkaisun avaimet ovat nyt täysin yritysten käsissä, kun kiistan ytimessä on vaatimus lisätä työnantajien yksipuolista määräysvaltaa työntekijöiden työaikoihin, SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen sanoo tiedotteessa.
SEL:n mukaan lakko ei vaaranna eläinten hyvinvointia. Kuntosen mukaan lakkoa ollaan yritysten niin halutessa valmiita rajaamaan niin, että eläimet teurastetaan.
– Lihaa ei paloitella tai jatkojalosteta lakon aikana, mutta liha ei joudu haaskuuseen lakon takia. Näin toimimme jo liha-alan yritysten ensimmäisen lakon aikana.
SEL:N liittovaltuusto on kutsuttu tiedotteen mukaan koolle maanantaiksi käsittelemään neuvottelutilannetta ja mahdollista sovintoehdotusta.
Mikäli elintarvikealan työntekijöiden uudet työehtosopimukset eivät synny maanantaina, alkaa maanantain ja tiistain välisenä yönä SEL:n kolmas lakko Fazer- ja Lantmännen -konsernien 150 leipomossa, joissa työskentelee lähes 2000 työntekijää.
SEL on antanut aiemmin myös lakkovaroitukset Valion Jyväskylän, Oulun, Riihimäen ja Vantaan tehtaille 22.-24.4. sekä Hartwallin Lahden, Olvin Iisalmen ja Sinebrychoffin Keravan panimoihin 22.-24.4. ja 27.-28.4.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.