Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

D-analyysit

Valtapuolueet saavat syyttää itseään persupaniikista – minäkin olen saanut osani vihasta

Istock
Päätoimittajalta

Mikko Salmi

Kirjoittaja oli Demokraatin päätoimittaja 2015-2019.

Seksuaalirikokset Oulussa ja Helsingissä ovat käynnistäneet suuren moraalipaniikin. Nekin poliitikot, jotka jaksoivat vielä ennen joulua muistuttaa siitä, ettei kaikkia ulkomaalaistaustaisia saa mustamaalata muutaman kymmenen seksuaalirikoksen tähden, ovat vaihtaneet näkökulmaa. Nyt on tuomittava iljettävät teot, määrättävä rikollisille mahdollisimman kovat rangaistukset ja ajettava saastainen jengi ulos Suomesta.

Mikko Salmi

Demokraatti

Moraalipaniikin oikea poliittinen nimi on kuitenkin persupaniikki. Kun vielä muutama kuukausi sitten pohdittiin sitä, mihin kysymykseen tulevat eduskuntavaalit kulminoituvat, moni ei nostanut maahanmuuttokysymystä kovinkaan korkealle. Puhuttiin ilmastovaaleista ja lääkärivaaleista. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että persupaniikki kääntää kohdevalon Suomen maahanmuuttopolitiikkaan ja vastajytky on valmis.

Persupaniikista valtapuolueet saavat syyttää itseään. Puolueet ovat tietoisesti pyrkineet kääntämään poliittisen keskustelun painopisteen maahanmuutosta muihin ajankohtaisiin kysymyksiin. Nyt maahanmuuttoteemaa ei voi kuitenkaan enää väistää. Puolueiden maahanmuuttolinjaukset on tuotava esiin. Muuten vaaleissa käy kuten Ruotsissa.

Voiko minun rakkaassa Oulussani todella tapahtua näin ikäviä asioita? Mikä näihin raiskaus- ja hyväksikäyttötapauksiin on oikein perimmäinen syy?

Perussuomalaisten pääagitaattorien toiminnassa on hyvin vastenmielisiä piirteitä. Raiskaustapauksia käytetään häikäilemättömästi hyväksi oman poliittisen vaikutusvallan saavuttamiseksi. Kyse on kiihotuksesta kansanryhmää vastaan, johon lähtevät mukaan kaikkein vihaisimmat ja katkerimmat kansalaiset. Raiskattujen hyödyntäminen on ehkä vastenmielisintä, mitä tiedän.

Minäkin olen saanut osani persuvihasta. Kun kirjoitin joulukuussa kokemuksistani Oulun persujen mielenosoituksessa, sain kymmeniä viestejä, jossa minua ja perhettäni uhattiin mitä ilkeimmillä sanankäänteillä. Tässä yksi tyylinäyte:

”Te punikit puolustatte aina näitä tänne tahallaan hankittuja islamistimurhaajia ja syyllistätte isänmaallisia suomalaisia? Isänmaalliset suomalaiset eivät raiskaa pikkutyttöjä eivätkä leikkaa näiden päitä irti. Mikä teissä punikeissa oikein on vikana, synnyittekö te noin saatanan tyhmiksi vai täytyikö teidän ottaa tunteja? Inhoten ja halveksien.”

Tuota voisi jo nimittää vihapuheeksi.

Oulun kaupunginvaltuuttu Junes Lokka julkaisi taas Youtubessa videon, jossa hän pyyteli lasteni yhteystietoja, jotta hän voisi viedä ne vastaanottokeskukseen raiskaajia varten. Hän esitti myös toiveen, että vaimoni tulisi maahanmuuttajien toimesta raiskatuksi. Suhteellisen sairasta.

Kaikesta tästä viimeaikaisesta tulee hyvin hämmentynyt olo. Voiko minun rakkaassa Oulussani todella tapahtua näin ikäviä asioita? Mikä näihin raiskaus- ja hyväksikäyttötapauksiin on oikein perimmäinen syy?

Mieleeni tulee suurten löytöretkien aika 1500-luvulla, jolloin lähdettiin laivalla valloittamaan uutta maailmaa. Kun Kolumbuksen johdolla päädyttiin Intian sijasta Amerikkaan, oli valloittajien kyyti rajua. Silloin kristityt murhasivat kokonaisia heimoja ja raiskasivat naisia häikäilemättömästi. Uudessa maailmassa eivät päteneet enää vanhan maailman säännöt. Olisikohan tästä kysymys, kun turvapaikanhakija saa pysyvän oleskeluluvan. Sosiaalinen kontrolli ei pelaa ja ihmisistä tulee eläimellisiä hyödykkeitä.

Yksi selitys on tuokin, mutta tarvitsemme paljon syvempää analyysiä. Persupaniikin takia emme saa kuitenkaan painaa väärää nappia.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE