Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

”Valtaus siis jatkuu!” – opiskelijamielenosoituksen jatkosta Helsingin yliopistolla päästiin sopuun

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Opiskelijat kuuntelevat Helsingin yliopiston edustajien puhetta yliopiston päärakennuksella 28. syyskuuta 2023.

Helsingin yliopistolla yli viikon jatkunut hallitusta kritisoiva protesti kärjistyi tänään aamupäivällä, kun mielenosoittajat eivät pyynnöstä huolimatta suostuneet poistumaan päärakennuksen aulasta. Iltapäivällä tilanteeseen näytti löytyneen sopu. Vararehtori Kai Nordlund esitti mielenosoittajille kompromissia, jossa ainakin osa heistä saisi jäädä aulaan.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Maanpuolustuskurssiyhdistyksen on tarkoitus järjestää tänä iltana yliopiston juhlasalissa seminaari, jossa puhuu muun muassa presidentti Sauli Niinistö. Yliopisto oli aiemmin kehottanut mielenosoittajia siirtymään tilaisuuden tieltä.

Tänään yliopisto jousti aiemmasta vaatimuksestaan ja ilmoitti, että “ydinjoukko” saa jäädä vestibyyliin eli eteisaulaan ja tilan ylempiin kerroksiin. Vararehtori Nordlund kertoi asiasta mielenosoittajille varhain iltapäivällä.

-  Ainoa mitä me toivomme, kun täällä on suuri 600 henkilön tilaisuus, että olette sen verran joustavia, että (seminaarin osallistujat) voivat tulla sisään Aleksanterinkadun puolelta ja kulkea päärakennukseen, Nordlund kertoi Ylen suorassa lähetyksessä.

Hän lisäsi, että myös paloturvallisuus on huomioitava ja muun muassa poistumisteiden on oltava avoinna.

Nordlund ja toimitilajohtaja Marita Rovamo puhuivat opiskelijoille iltapäivällä päärakennuksen aulassa. Kompromissiesitys vaikutti saavan mielenosoittajilta hyvän vastaanoton ja aplodeja.

MIELENOSOITTAJAT eivät suoralta kädeltä sanoneet suostuvansa esitykseen. Opiskelijat leikkauksia vastaan -protestin Instagram-tilillä kuitenkin kerrottiin puheen jälkeen, että mielenosoituksen jatkumisesta on päästy yliopiston kanssa sopuun.

Lisää aiheesta

-  Valtaus siis jatkuu! Kiitos kaikille tuesta, mielenosoittajat kirjoittivat.

Mielenosoittajien STT:lle antaman arvion mukaan paikalla olisi tänään aamupäivällä ollut noin 300-400 ihmistä. Mielenosoituksen järjestäjät pyysivät eilen sosiaalisessa mediassa, että ihmisiä tulisi aamulla päärakennukselle osoittamaan tukeaan.

Heidän mukaansa näin suurta joukkoa ei olisi tullut paikalle, jos yliopisto olisi suostunut neuvottelemaan asiasta aiemmin.

-  Ennen tätä päivää yliopisto ilmaisi meille, että valtaus tulee siirtää toiseen rakennukseen, eikä neuvotteluvaraa ollut, mielenosoittajat sanoivat aiemmassa tiedotteessa.

Vararehtori Nordlund myönsi puheessaan opiskelijoille, että oli keskiviikkona ollut “ehkä vähän turhan tiukka”.

Yliopistolta kerrottiin jo aamupäivällä STT:lle, että heidän ehdotuksensa mukaan “noin parikymmentä” mielenosoittajaa jäisi aulaan ja osa siirtyisi muualle yliopiston tiloihin. Toimitilajohtaja Rovamo sanoi tuolloin, että taustalla olivat paloturvallisuus ja tilan henkilömäärärajoitukset.

Mielenosoittajilla puolestaan oli vielä ennen puoltapäivää toisenlainen käsitys heille esitetystä kompromissista. Protestin Instagram-tilin mukaan yliopisto olisi esittänyt, että 20 henkilöä saisi jäädä toiseen kerrokseen, mutta aula olisi tyhjennettävä kokonaan.

Helsingin yliopiston toimitilajohtaja Marita Rovamo ja vararehtori Kai Nordlund puhuivat opiskelijoille yliopiston päärakennuksella 28. syyskuuta 2023.

TOIMITILAJOHTAJA Rovamo ei torstaina aamupäivällä kommentoinut STT:lle, mitä yliopisto aikoo tehdä, jos mielenosoittajat eivät noudata ohjeita. Myöskään Ylen lähetyksessä hän ei halunnut avata asiaa tarkemmin, vaan kertoi luottavansa siihen, että tilanne “hoidetaan yhdessä”.

Helsingin yliopisto on aiemmin ilmoittanut, että se ei puutu päärakennuksen mielenilmaukseen niin kauan kuin se sujuu rauhallisesti eikä vastaremontoituja tiloja sotketa. Nordlund sanoi iltapäivällä puheessaan, että mielenosoituksen jääminen paikalle sopii myös Maanpuolustuskurssiyhdistykselle ja tasavallan presidentin kanslialle.

Valtauksiksi kutsuttuja, hallituksen leikkaussuunnitelmia vastustavia mielenilmauksia on nähty myös useissa muissa korkeakouluissa ympäri Suomea.

Anu-Elina Ervasti / STT

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE