Ulkomaat
9.10.2019 17:23 ・ Päivitetty: 9.10.2019 17:23
”Valtavaa paniikkia” – Tuhannet siviilit ovat paenneet Turkin hyökkäyksen alta
Turkin sotilasoperaatio kurdijoukkoja vastaan alkoi keskiviikkona Pohjois-Syyriassa. Tuhannet siviilit joutuivat pakenemaan hyökkäyksen alta, kertoi Syyrian sotaa tarkkaileva järjestö Syrian Observatory for Human Rights.
Ihmiset pakenivat muun muassa rajan tuntumassa sijaitsevasta Ras al-Ainin kaupungista.
Operaatio alkoi ilmaiskuilla. Turkkilaismedioiden mukaan Ras al-Ainin rajakaupungissa kuului lentokoneiden ääniä ja useita suuria räjähdyksiä.
Syyrian kurdijoukkojen lehdistöedustaja Mustafa Bali kertoi Twitterissä, että Turkki olisi iskenyt siviilikohteisiin ja luonut ”valtavaa paniikkia”.
Suomen Maavoimien tutkimuskeskuksen tutkijaesiupseerin Antti Parosen mukaan Turkin operaatio ei välttämättä kestä pitkään.
– Erdogan on ilmoittanut noin 30 kilometrin vyöhykkeestä, joka yritetään luoda Turkin etelärajalle. Jos tästä oletuksesta lähdetään liikkeelle, sodankäynnillisiin periaatteisiin nojaten operaation pitäisi kestää 2–3 päivää sen jälkeen, kun maahyökkäys on alkanut.
Turkki on jo pitkään halunnut estää kurdialueen synnyn Syyrian-vastaiselle rajalleen. Turkin mukaan Syyrian kurdijärjestö YPG on uhka sen turvallisuudelle. YPG:llä on vahvat suhteet Turkissa toimivaan kurdien sissijärjestöön PKK:hon, jonka Turkki, EU ja Yhdysvallat ovat määritelleet terroristijärjestöksi. YPG ei ole kuitenkaan uhannut Turkkia suorilla hyökkäyksillä.
Vielä ei voi arvioida, mitä Turkki valtaamillaan alueilla tekee. Turkki on myös sanonut luovansa alueelle ”turvavyöhykkeen”, jonne on määrä palauttaa Syyrian pakolaisia. Turkin mukaan operaatio tukee rauhaa, arvostelijat taas pelkäävät, että alueella on tapahtumassa väestönvaihto.
Keskiviikkona alueelta paenneet siviilit ovat nimenomaan alueilta, jonne Turkin turvavyöhykettä on suunniteltu.
EU vaati Turkkia keskeyttämään hyökkäyksen ja ilmoitti, ettei aio rahoittaa turvavyöhykkeen luomista. Turkilla ja EU:lla on voimassa pakolaissopimus, jonka irtisanomisella Turkki on aina säännöllisesti uhkaillut. Turkki on jo aiemmin varoittanut avaavansa pakolaisille ovet Eurooppaan, jos turvavyöhykettä ei luoda.
Turkin pitkäaikainen tavoite toteutui
Amerikkalaisjoukot olivat vetäytyneet Ras al-Ainin rajakaupungista Syyriasta Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin määräyksen jälkeen.
Turkin hyökkäystä on arvosteltu voimakkaasti, ja sen on pelätty eskaloivan Syyrian tilannetta entisestään. Myös Trump on saanut kotimaassaan harvinaisen kovasanaista arvostelua päätöksestään jopa liittolaisiltaan.
Toisaalta osa tutkijoista on arvostellut Yhdysvaltoja siitä, että maa ei huomioinut Turkin huolia ajoissa ja jätti siten yllättävällä vetäytymisellään kurdit Turkin armoille. Näin arvioi muun muassa Syyria-asiantuntija Charles Lister Twitterissä.
Tukea vanhasta vihollisesta
Tilanne vaikuttaa myös muihin Syyrian sodan osapuoliin.
Syyrian ulkoministeriö on kutsunut Turkin toimia kansainvälisen oikeuden vastaisiksi, uutisoi muun muassa al-Jazeera. Syyrian hallinto arvosteli myös kurdeja yhteistyöstä Yhdysvaltojen kanssa ja sanoi, että se ”toivottaa tervetulleeksi eksyneet lapsensa”, jos nämä ”tulevat takaisin järkiinsä”.
Tutkijaesiupseeri Paronen arvioi, että kurdien on nyt etsittävä liittolaisia sieltä, mistä saavat. Kurdit ovat jo ehtineet pyytää Venäjältä apua neuvotteluissa Syyrian hallinnon kanssa.
STT–Sanna Raita-aho
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.